"

Alle kanten op met een chino broek voor heren

De geschiedenis van de chino broek

De geschiedenis van de inmiddels zeer populaire chino broek gaat terug tot halverwege de 19e eeuw. De Britse legerofficier Harry Burnett Lumsden vestigde zich in 1848 in het Indiase Mardan op de grens van Peshawar. Het is er erg warm en hij vindt dat zijn soldaten kleding nodig hebben die wat verkoeling geven. Hij verft daarom zijn katoenen pyjama met een plantenextract. Niet alleen creëert hij op deze manier een minder zware outfit, de outfit past ook nog eens beter bij de kleuren van de omgeving waar zijn leger zich op dat moment bevindt. Eigenlijk zouden we dit dus als het startsein van camouflerende kleding kunnen zien.

De zandkleur wordt in het Hindi omschreven als ‘Khaki’, de legeruniformen van de Britten worden al snel met deze term aangeduid. De camouflage kwaliteiten van de khaki kleding zorgde ervoor dat de kleding populair werd bij zowel de Britse als andere legereenheden. In 1902 werd de broek onderdeel van het officiële legeruniform van de Amerikanen. De broeken kregen de naam chino’s.

Overigens is er nog een verhaal over de herkomst van de naam chino. Er gaan namelijk ook geruchten dat de naam een afgeleide is van het Spaanse woord voor Chinees. Tijdens een korte Spaans-Amerikaanse oorlog in de Filipijnen dragen de soldaten camouflagebroeken, die door de Filipijnen chino’s worden genoemd. De afkomst van de katoensoort waar deze broeken van gemaakt werden is namelijk China. Waar beide verhalen het dus wel over eens zijn, is dat de chino broek is ontworpen als camouflagebroek voor het leger.

Chino’s populair onder studenten

Ook in de Tweede Wereldoorlog werden de chino’s gebruikt als onderdeel van het Amerikaanse legeruniform. Soldaten waren zo enthousiast over de betrouwbare en functionele broeken, dat ze deze ook na thuiskomst in Amerika bleven dragen. De nieuwe Amerikaanse wet, die terugkerende soldaten in de gelegenheid stelde om een opleiding te volgen, leidde de chino’s naar de universiteiten. De broek werd immens populair onder studenten.

Eind jaren ’50 beleefde de chino zijn hoogtepunt. Op de meeste scholen en universiteiten wordt een verbod ingesteld op het dragen van jeans. Hierdoor gaan steeds meer studenten de chino broeken dragen. Als de spijkerbroeken weer gezien mogen worden, dan verdwijnt de chino broek tijdelijk uit beeld. De chino broek wordt gezien als saai en oubollig en de casual broek en de jeans nemen de leiding over. Tot enkele jaren geleden… Bekende modemerken nemen de broek weer op in hun collectie en de chino broek wordt nieuw leven in geblazen.

Chino’s geschikt voor elke gelegenheid

Inmiddels is de chino broek voor heren in verschillende kleuren en modellen te krijgen. Nog steeds heeft de chino als voordeel dat hij zowel casual als naar het werk te dragen is. Je kunt het zo sportief maken als je zelf wilt. Met een t-shirt en een paar slippers eronder kun je er zo een dagje mee naar het strand, terwijl je de broek met een keurige blouse uitermate geschikt maakt voor een dag op kantoor. Sneakers daarentegen zorgen weer voor een sportieve outfit. Je kunt met een chino broek voor heren dus oneindig combineren en variëren. Met de chino broek voor heren creëer je elke dag een compleet andere look, geschikt voor elke gelegenheid!

"