"

De koude winterdagen door in een coltrui voor heren

Bescherming tegen de kou

Kleding is van alle tijden. Heel vroeger waren de voorouders van de mens naakt, maar zodra zij vanuit warmere klimaten naar koudere regio’s migreerden hoe vaker zij materialen uit de omgeving gebruikten om zich te kleden. Zo gebruikten zij de huiden van de dieren, die zij schoten om van te eten, voor het maken van kleding. En gebruikten zij gedroogde en samengebundelde grassen (om het lichaam gewikkeld of gebonden) om zich warm te houden.

Door de eeuwen heen is er heel wat veranderd. Kleding heeft naast een functionele functie nu ook een mode functie. Eén van de populairste kledingstukken is de trui. Truien voor heren zijn er in verschillende soorten. Voorheen waren truien vooral gebreid en gemaakt van wol. Volgens de overlevering is het breien vanuit het Midden-Oosten overgewaaid naar Europa en was in de Middeleeuwen één van de belangrijkste ambachten.

Gebreide truien

Het breien werd voornamelijk uitgeoefend door vrouwen. Zij hielden zich bezig met het breien van sokken en kousen om de voeten warm te houden en later ook met kleding voor vissers. Deze moesten op zee barre weersomstandigheden doorstaan en hadden daarom behoefte aan warme kleding. Er ontstonden zelfs breischolen, waar voornamelijk de arme gezinnen een werkplek vonden. Hier werden in grote getalen truien gebreid.

Tijdens de industriële revolutie kwamen er breimachines. Vrouwen hoefden niet langer met de hand te breien. Hierdoor werd er steeds meer mogelijk op het gebied van breipatronen- en technieken. Er ontstond massaproductie en er kwamen steeds meer verschillende truien op de markt. Een van die soorten is de coltrui. De coltrui dateert uit de 15e eeuw en werd vanaf de 19e eeuw veelvuldig gedragen door arbeiders, atleten en zeelieden.

De coltrui is terug van weg geweest

De coltrui is jarenlang uit beeld geweest, maar het kledingstuk is weer helemaal terug! Mede dankzij voormalig Apple directeur Steve Jobs heeft de populariteit van de coltrui weer terrein gewonnen. Overal waar hij verscheen, droeg hij zijn zwarte coltrui. Hij beschouwde zijn zwarte coltrui en blauwe jeans als werkuniform. Het was een bewuste beslissing van Jobs, nadat zijn idee over het dragen van een uniform door zijn personeel luidkeels van de hand was gewezen. Hij besloot daarop zijn eigen interpretatie van een uniform te dragen. Hetgeen geschiedde…

De coltrui is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. De klassieke coltrui voor mannen bestaat vaak uit een ronde, strak om de hals gesloten en opgerolde kraag. Tegenwoordig zijn er echter ook andere coltruien te vinden. Hoewel er ook coltruien van andere materialen zijn, worden de meeste nog steeds gemaakt van wol. Wol is immers heerlijk warm en dat is nog steeds het voornaamste doel van de coltrui. Wat kleuren en prints betreft is er wel veel variatie. Kies voor een neutrale, effen coltrui in beschaafd effen zwart of draag een kleurig Noors design. Welke coltrui voor heren je ook kiest; er hoort er sowieso eentje in je kledingkast thuis!

"