"

Gilets voor heren

De herkomst van het gilet

Niet van elk kledingstuk weten we hoe het is ontstaan. Van het gilet weten we daarentegen wel waar het vandaan komt. Charles de 2e, koning van Engeland, Schotland en Ierland, introduceerde het gilet halverwege de 17e eeuw. De inspiratie voor het kledingstuk haalde hij uit de korte Perzische jasjes. Het gilet werd over een blouse en onder een jasje gedragen. In de 17e en 18e eeuw waren mooi versierde en kleurrijke gilets erg populair onder de mannen van die tijd.

De Franse Revolutie bracht daar verandering in. De kledingvoorschriften voor zowel mannen als vrouwen veranderden. De gilets werden een stuk minder kleurrijk. Hoewel de giletjes niet meer zo opvallend waren als voorheen, waren ze nog wel erg belangrijk. Ze werden echter een stuk korter en strakker. Op die manier vormden ze meer een geheel met de rest van de outfit. In de eerste helft van de 19e eeuw droegen mannen zelfs een korset. Het gilet zorgde ervoor dat hun strakke lichaam nog meer benadrukt werd. Na het verdwijnen van de korsetten veranderde het gilet opnieuw van gedaante. De gilets hadden een rechter voorkomen.

De kenmerken van een gilet

Het gilet is een mouwloos kledingstuk dat oorspronkelijk deel uitmaakt van een driedelig pak. Het gilet bestaat uit twee delen, die doorgaans aan elkaar vast worden gemaakt door middel van gewone knopen of subtielere drukknopen en kan helemaal open. Er bestaan zowel gilets met een enkele rij knopen als gilets met een dubbele rij knopen, maar hoe dan ook van oorsprong telt iedere rij vier tot zes knopen. Een gilet met een dubbele rij knopen draagt de naam ‘double-breasted’. Inmiddels zijn veel gilets gemoderniseerd en hebben vooral de hippe exemplaren een stoere rits.

Minder populair door de komst van het polshorloge

Vroeger, toen er nog geen polshorloges waren, droeg men een horlogeketting. Deze werd vastgemaakt aan een knoopsgat van het gilet en in de borstzak gedragen. Na de Eerste Wereldoorlog ging men over op het polshorloge, waardoor het gilet een belangrijke functie verloor.

Veel mensen laten het onderste knoopje van het gilet open. Er gaan verhalen dat deze gewoonte is ontstaan nadat koning Eduard VII zijn onderste knoopje niet dicht deed tijdens het diner, omdat het anders te strak zou zitten. Weer andere zeggen dat hij het onderste knoopje gewoon was vergeten dicht te doen en dat anderen dit van hem kopieerden. Hoe het ook zij, door het onderste knoopje van het gilet open te laten, voorkom je dat het gilet te strak komt te zitten. Overigens geldt deze regel niet wanneer het een gilet als onderdeel van avondkleding betreft. In dat geval zullen de knopen gewoon allemaal dicht moeten.

"