Heren jeans: een absolute must voor in je kledingkast!

Het ontstaan van denim en jeans

Ontwerper van de spijkerbroek is Levi Strauss. Hij maakte de spijkerbroek, die toen nog als werkbroek voor goudzoekers gebruikt werd, tot een ware modetrend. In 1847 emigreerde Levi Strauss naar de Verenigde Staten, waar hij stevige broeken maakte voor de goudzoekers in Californië. Hij maakte de broeken onder andere van sterk zeildoek. Voor de productie van zijn broeken was hij afhankelijk van de scheepsladingen met goederen die hij bij zijn broers bestelde. De eerste broeken waren gemaakt van een beige, dicht geweven soort canvas. Ze waren steviger dan de gebruikelijke broeken in die tijd en vielen daardoor erg in de smaak.

Toen de voorraad zeildoek op was, stapte Strauss over op ander materiaal. De broeken werden al snel alleen van een duurzaam indigoblauwe stof gemaakt. Deze stof leek sterk op de stof die vanaf 1567 in Genua werd gemaakt voor het produceren van zeemansbroeken. De serge (Frans voor stof) kwam echter uit het Franse Nîmes. Later verbasterde de naam van de stof, Serge de Nîmes, tot denim.

Nu vraag je je misschien nog wel af waar de naam jeans vandaan komt? De blauwe verfsoort die werd gebruikt, heette ‘Bleu de Gênes’ oftewel ‘Genuees blauw’. De term werd uiteindelijk het huidige ‘blue jeans’, ook wel aangeduid als ‘jeans’. Spreken we tegenwoordig over spijkerbroeken dan hebben we het meestal over jeans. De stof waar de broeken van gemaakt zijn, noemen we jeansstof of denim.

De eerste spijkerbroeken met klinknagels

Helemaal perfect waren de broeken nog niet. Op plekken waar veel spanning op stond, verschenen nog wel eens scheuren. In 1872 droeg kleermaker Jacob Davis hier een oplossing voor aan: klinknagels. Strauss was in het begin niet enthousiast, maar liet zich toch overhalen. Hij gebruikte de klinknagels om de hoeken van de broekzakken te verstevigen. Strauss en Davis vroegen in 1873 een patent aan op deze werkwijze. Deze broeken, de taille overall, hadden een achterzak met het Arcuate Stitching Design, een zakje voor een horloge en bretels.

In Amerika was de ‘taille overall’ erg populair. Tot 1920 werden de broeken alleen in San Fransisco geproduceerd. Later volgde uitbreiding naar Indiana. In de Tweede Wereldoorlog droegen Amerikaanse soldaten een aangepast model van de taille overall. Zo werd de broek ook bekend in Europa. In 1965 werden de eerste fabrieken van Levi Strauss & Co. In Europa en Azië gevestigd.

Huidige heren jeans

Vanaf 1877 kreeg de spijkerbroek zijn definitieve vorm. Sinds zijn ontstaan heeft de spijkerbroek niet veel veranderingen hoeven ondergaan. Enkele wijzigingen daargelaten is de broek nog steeds de werkbroek van vroeger. De standaard jeans wordt gekenmerkt door vijf zakken, een gulp met gestempelde knopen, stiksels en koperen klinknagels en een etiket van kunstleer. Het etiket geeft informatie over de taillewijdte van de jeans (W, gevolgd door een cijfer) en de pijplengte (L, gevolgd door een cijfer), het model en de kwaliteit van de stof.

Tegenwoordig vervullen jeans niet alleen meer de functie van een werkbroek. Ze hebben er een modefunctie bijgekregen. Sterker nog, spijkerbroeken zijn niet meer uit ons modebeeld weg te denken. Elke man heeft wel een aantal goede herenjeans in de kast liggen. Er zijn dan ook sinds het bestaan van de spijkerbroek veel nieuwe type jeans en modellen bijgekomen. Technische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er nu verschillende soorten jeanswassingen en verwerkingsmanieren zijn. Daarom zijn er nu heren jeans in verschillende uitvoeringen. Denk dan bijvoorbeeld maar eens aan het grote aanbod klassieke modellen, wijd zittende baggy jeans en stone-washed jeans.

De heren jeans is een basic kledingstuk en is geschikt voor elke gelegenheid. Bovendien kun je jouw spijkerbroek op alle mogelijke manieren combineren, bijvoorbeeld met een trendy T-shirt of een nette blazer. Op die manier kun je met een stoere jeans een nonchalante look creëren voor in je vrije tijd of juist voor een zakelijke uitstraling gaan met een nette, klassieke spijkerbroek. De keuze is aan jou.