Heren riemen zijn een handige en stijlvolle aanvulling van je outfit

De oorsprong van riemen

De oorsprong van de riem gaat terug naar het Bronzen tijdperk (3300 – 800 v. Chr.). De riem stond bekend als een gordel en had een functioneel doel: het opbergen van wapens, drinkflessen en geldbuidels. Riemen waren in die tijd gemaakt van repen runderen leer. Er waren ook riemen met een gesp. Deze werden als teken van rijkdom gezien en werden dus alleen door welvarende mannen of vrouwen gedragen. De riem was in deze tijd namelijk geschikt voor mannen en vrouwen. Het was maar net afhankelijk van het op dat moment heersende modebeeld. Dit bleef zo tot in de 19e eeuw.

Op de periode 1900-1910 na, werd de riem in het ‘wilde westen’ voornamelijk gezien als een item voor mannen. We kennen natuurlijk allemaal het beeld van de cowboy die zijn revolver in zijn riem steekt. In oorlogstijd, de late helft van de 19e eeuw tot de eerste wereldoorlog, had de riem een decoratiefunctie van het militaire uniform. De strakke riemen dienden ervoor om de taille smaller te doen lijken en de mannen een fysiek sterk uiterlijk te doen geven. Een strakke riem om de taille benadrukt namelijk een brede borstkast en schouderpartij. In uitzonderlijke gevallen werd er zelfs een korset onder het uniform gedragen om dit effect te bereiken.

Functionele functie van de riem

De riem bleef nog een tijdje zijn decoratieve functie houden, maar in de jaren ’20 van de 20e eeuw veranderde het karakter van de riem van puur decoratief naar decoratief en functioneel. Een riem zorgde er namelijk voor dat je broek niet af zou zakken. Mannen droegen het voortaan dagelijks bij hun pak als ze naar hun werk gingen. Jaren later in de jaren ’90 was het dragen van een riem voornamelijk populair onder de jeugd. Jongeren droegen hun broek laag op de heupen, waarbij vaak ook nog de bovenrand van hun onderbroek werd getoond. Deze ‘urban stijl’ is nu nog steeds erg populair. De stijl is afgeleid van gevangenen, maar inmiddels zijn riemen een verboden voorwerp in gevangenissen.

Leren riemen voor heren

De riem heeft een functionele functie: het voorkomt het afzakken van je broek. Maar tegenwoordig is een riem weer veel meer dan dat. Het is een accessoire dat je outfit helemaal compleet kan maken. Heren riemen zijn er in verschillende soorten en gemaakt in verschillende kleuren. Zo kun je voor elke outfit een passende riem vinden. De meeste herenriemen worden gemaakt van leer. Na 5000 jaar ontwikkeling is gebleken dat dit toch wel het meest duurzame materiaal is om riemen van te maken. Leer is stevig en gaat lange tijd mee. Je zou dus eigenlijk kunnen stellen dat het cirkeltje weer rond is. Heren riemen van leer staan voor luxe en kwaliteit. De riemen hebben een stijlvolle uitstraling en een hoogwaardige kwaliteit. Naast leren heren riemen heb je ook riemen van kunststof en imitatieleer. Hier betaal je beduidend minder voor, maar de riemen gaan wel minder lang mee. Welk materiaal voor jou geschikt is, is afhankelijk van hoe vaak je de riem draagt en welk materiaal het beste bij je past.