1.277 artikelen

Heren sneakers van sportschoen tot mode item

De geschiedenis van de sneaker

.De sneaker dankt zijn naam aan de kwaliteit van de rubberen zolen. Sneakers zijn zo geruisloos dat je iemand makkelijk kunt verrassen zonder opgemerkt te worden. De naam sneaker komt dan ook van het werkwoord to sneak. In eerste instantie was de sneaker bedoeld als typische gymschoen. Inmiddels heeft de sneaker zijn weg gevonden buiten de gymzaal.

De eerste sneaker werd in 1908 door Marquis M. Converse op de markt gebracht. Deze Converse sneaker was erg populair als basketbalschoen. In 1917 werd de inmiddels zeer populaire Converse All Star geproduceerd. Basketbalspeler Chuck Tailor gaf te kennen dat de Converse All Star zijn favoriete schoen was en hielp mee om de sneaker te verbeteren en te restylen. Hierop kon de concurrentie natuurlijk niet achterblijven. Grondlegger van het Duitse adidas, Adolph Dassler, bracht in 1920 handgemaakte trainingsschoenen op de markt. Vele andere sportschoenen volgden.

Explosieve verkoop van sneakers

Het begin van de sneakercultuur neemt je mee naar de arme getto’s in Amerika. De rijke (vaak blanke) middenklasse in Amerika droegen gympen om in te sporten. De armere bevolking in de getto’s droeg sportschoenen, omdat ze geen betere schoenen konden betalen. Het dragen van sneakers was dus eigenlijk een teken van armoede.

In de jaren ’50 veranderde dit en kreeg de sportschoen een rebellerend karakter. Sneakers werden voornamelijk door jongeren gedragen. Door hun lage prijs werden ze door tieners van over de hele wereld gedragen. Toen James Dean op de set van ‘Rebel without a cause’ de sneaker droeg onder zijn Levi’s jeans werd de schoen pas echt een fashion item. De schoenen waren niet aan te slepen.

In de jaren ’80 explodeerde de verkoop van sneakers. De reden hiervoor was dat Michael Jordan een contract met sportgigant Nike tekende om de Air Jordan te dragen. Deze schoenen hadden als kenmerk de befaamde Nike Air vering. Dit is het startsein van een concurrentiestrijd tussen Nike, Reebok en adidas. Het image van de sneaker werd veranderd en de schoenen kwamen in alle soorten en kleuren van de regenboog op de markt. Zo zijn er inmiddels naast de klassieke modellen nu ook heren sneakers zonder veters en zijn de Converse All Stars nog steeds mateloos populair.

Heren sneakers in de huidige tijd

De sneaker is niet meer weg te denken uit ons modebeeld. Sneakers zijn al lang niet meer de traditionele sportschoen zoals vroeger. Tegenwoordig worden er sneakers op de markt gebracht volgens de nieuwste technologie met betere pasvorm, grip en ondersteuning. Sneakers zijn meer dan een schoen alleen. Sneakers zijn verworden tot een heus mode item. Onder een stoere jeans, om mee te sporten of gewoon voor in het dagelijks leven. Overal zien we de sneakers terug. Heren sneakers zijn er dan ook in alle soorten, maten, kleuren en prints. Van hoge modellen heren sneakers tot lage heren sneakers. Er is voor iedere smaak wel een geschikte sneaker te vinden.