"

Stoere en stijlvolle heren zonnebrillen

Zonnebrillen bij Chinezen

Zonnebrillen werden al gedragen in de 12e eeuw door Chinezen. Destijds beschermde een lichtbruin doorzichtig mineraal, ook wel rookkwarts genoemd, de ogen tegen de verblinding van het zonlicht. In 1929 werd de zonnebril uitgevonden, zoals we deze nu kennen. De Amerikaan Sam Foster startte de Foster Grand Company en ging zijn zonnebrillen op verschillende stranden aanbieden. Sindsdien is de zonnebril een groot succes geworden. Naast de beschermende functie, wordt een zonnebril steeds meer gezien als een modeaccessoire. Dit is vooral door film- en popsterren in opkomst gekomen toen zij zonnebrillen gingen dragen om hun identiteit te verbergen.

Beschermende functie van een zonnebril

Een zonnebril heeft als voornaamste functie de ogen bescherming bieden. Met een zonnebril voorkom je namelijk dat fel zonlicht voor ongemakken zorgt. Bovendien is het zeer functioneel tijdens het lezen van een boek of tijdschrift in de buitenlucht. Deze genoemde functies zorgen direct voor gemak en bescherming. Maar een indirecte functie van een zonnebril waar vaak niet aan gedacht wordt, is de ogen beschermen tegen stralingen. Zonlicht bevat veel UV-stralen die schadelijk zijn voor onder andere de ogen. Als je je ogen veel blootstelt aan zonlicht, kun je de ziekte staar krijgen. Hierbij worden de lenzen aangetast, waardoor ze troebel worden. Het gevolg is dat je een onscherp beeld op je netvlies krijgt. Ook zorgen UV-stralen ervoor dat de dunne huid rondom de ogen snel wordt aangetast en kunnen rimpels en pigmentatie snel ontstaan. Een zonnebril biedt dus de uitkomst!

Je imago laten zien met een bril

Aangezien steeds meer mensen zonnebrillen als modeaccessoires zien, beïnvloeden de brillen het imago van mensen. Als jij stoer en mannelijk wil overkomen, kun je ervoor kiezen een pilotenbril of een robuuste en hoekige bril te dragen. Wil je liever een festival look creëren, ga dan voor een hippie-achtige ronde bril. Voor stijl en klasse kiezen veel mannen voor een elegante en simpele bril met een hoekig zwart of bruin montuur.

Welk montuur past bij je gezicht?

Zonnebrillen zijn er in allerlei verschillende modellen, maten en merken. Om gemakkelijk de juiste bril te vinden die past bij jouw gezichtsvorm, vind je hieronder handige tips:

  • Vierkante gezichtsvorm. Heeft je gezicht een vierkante vorm? Kies dan voor een rond of ovaal model. Ook de pilotenbril zal je goed staan.
  • Ronde gezichtsvorm. Als je gezicht vrij rond is, kun je het beste kiezen voor een hoekig montuur.
  • Ovale gezichtsvorm. Met een ovale gezichtsvorm kun je veel brillen kiezen. Je zult zien dat bijna iedere bril je mooi staat!
  • Langwerpige gezichtsvorm. Heb je een langwerpig gezicht? Draag een bril die rond of hoekig is. Een ovale vorm zal je minder goed staan.
"