Het herenhorloge als gebruiksmiddel én als sieraad

Draagbare en bruikbare klokken

Aan het begin van de 16e eeuw maakte de Duitser Peter Henlein draagbare klokken met een veermechanisme vanwege de behoefte om een klok op zee te kunnen gebruiken. Je kon deze klokken aan je riem of om je nek dragen. Ze waren voorzien van een uurwijzer, dat vooral goed werkte als het plat op tafel werd gelegd. De klok liep nog niet zeer nauwkeurig, maar de aanloop richting horloges was gemaakt.

Vanuit Zwitserland kwam de oplossing om horloges gelijk te laten lopen. Hierdoor kon je op elk moment de tijd van je zakhorloge lezen. Het zorgde ervoor dat de functie van een horloge van sieraad naar bruikbaar apparaat verschoof. Deze horloges waren nog steeds voorzien van een uurwerk. Horloges met een minutenwijzer werden met de hand gemaakt, waardoor ze alleen door rijke mensen gedragen konden worden. Het werd een statussymbool voor hen. De gewone man las de tijd van kerktorens af.

De opkomst van het polshorloge

De nauwkeurigheid van horloges vroeg om verbetering. Normale klokken liepen nauwkeurig door hun slinger; horloges hadden dit niet. Een van de oplossingen was het gebruik van edelstenen. Niet als decoratie, maar ter verbetering van de duurzaamheid en ter vermindering van de slijtage.

Het polshorloge kwam aan het einde van de 19e eeuw op de markt. Het was toen voornamelijk een vrouwensieraad. Louis Cartier ontwerpt aan het begin van de 20e eeuw zijn eerste horloge met een leren bandje. Zijn horloge werd steeds populairder, onder andere bij legerofficieren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze horloges wijken niet veel af van de mechanische variant die wij nu kennen.

Het gebruik van een batterij

In het midden van de 20e eeuw wordt het eerste elektrische horloge gemaakt. Hierbij wordt de veer vervangen door een batterij om de wijzers rond te laten draaien. Een decennium later komen de kwartshorloges op de markt. Tegenwoordig bestaan er horloges in allerlei kleuren, vormen en maten en heeft men vaak meer dan één horloge in bezit. Het horloge is niet meer alleen een gebruiksmiddel, maar ook een sieraad om je outfit af te maken.

Keuzes maken

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een nieuw herenhorloge? Er zijn een aantal keuzes die je gaat maken. Allereerst het horlogehuis: rond, rechthoekig en vierkant. Dan het soort bandje: leer, textiel, kunststof of metaal, en de sluiting: een vouwsluiting, een gespsluiting of geen sluiting. Tenslotte kies je de kleur en eventuele details, zoals strass steentjes en prints.