Voor elke gelegenheid het juiste paar herenschoenen

De geschiedenis van de schoen

Schoenenmode is al meer dan 1000 jaar oud. Voor die tijd droegen de mensen ook al schoenen, maar toen hadden schoenen voornamelijk een praktische functie, namelijk om de voeten te beschermen tegen de kou. In de prehistorie werden huiden van dode dieren schoongemaakt en ingewreven met vet of oker. Deze materialen zorgden ervoor dat de harde huiden soepeler werden.

In Egypte waren schoenen een statussymbool en niet zozeer een gebruiksvoorwerp. Het was in die periode heel normaal om zonder schoenen rond te lopen. De rijken hadden schoenen of sandalen van leer of papyrus. De sandalen werden rijkelijk versierd met juwelen en goed. De arme Egyptenaren droegen hetzelfde model, alleen waren deze schoenen niet versierd.

De eerste Europese schoen, die gedragen werd om zijn verschijning, en niet zozeer om zijn praktische functie, is de puntige snavelschoen. Dit ‘modeitem’ werd rond 1200 door de Kruisvaarders meegenomen van hun reizen naar het Heilige land. Van deze schoenen weten we niet erg veel, omdat leer makkelijk vergaat. Door de eeuwen heen veranderde de eerste schoen naar steeds comfortabelere modellen. Zo verdween de puntige schoen