Voor elke gelegenheid het juiste paar herenschoenen

De geschiedenis van de schoen

Schoenenmode is al meer dan 1000 jaar oud. Voor die tijd droegen de mensen ook al schoenen, maar toen hadden schoenen voornamelijk een praktische functie, namelijk om de voeten te beschermen tegen de kou. In de prehistorie werden huiden van dode dieren schoongemaakt en ingewreven met vet of oker. Deze materialen zorgden ervoor dat de harde huiden soepeler werden.

In Egypte waren schoenen een statussymbool en niet zozeer een gebruiksvoorwerp. Het was in die periode heel normaal om zonder schoenen rond te lopen. De rijken hadden schoenen of sandalen van leer of papyrus. De sandalen werden rijkelijk versierd met juwelen en goed. De arme Egyptenaren droegen hetzelfde model, alleen waren deze schoenen niet versierd.

De eerste Europese schoen, die gedragen werd om zijn verschijning, en niet zozeer om zijn praktische functie, is de puntige snavelschoen. Dit ‘modeitem’ werd rond 1200 door de Kruisvaarders meegenomen van hun reizen naar het Heilige land. Van deze schoenen weten we niet erg veel, omdat leer makkelijk vergaat. Door de eeuwen heen veranderde de eerste schoen naar steeds comfortabelere modellen. Zo verdween de puntige schoen en kwamen er lage schoenen met brede neuzen voor terug.

Herenschoenen in de 20e eeuw

In het begin van de 20e eeuw droegen de meeste mannen halfhoge laarsjes in de winter en lage veterschoenen in de zomer. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was er een schaarste aan leer, waardoor schoenen van allerlei andere materialen gemaakt werden. Toen het leerprobleem in 1948 tot een einde kwam, kwam de toonaangevende schoenenmode vooral uit Parijs. De herenschoen veranderde echter niet zoveel. De modellen bleven grootendeels hetzelfde, al waren de halfhoge laarsjes wel wat ouderwets geworden.

Door de jaren heen oefenden buitenlandse ontwerpers steeds meer invloed uit. Er kwamen nieuwe ideeën naar voren, die op grote schaal op de markt werden gebracht. Zo werden deze ideeën bepalend voor het modebeeld vanaf de jaren ’80. Inmiddels is ons modebeeld elke paar maanden anders. Er is zoveel variatie dat iedere man zijn eigen stijl kan kiezen.

Heren schoenen zijn de basis voor elke outfit

Herenschoenen bestaan er in alle stijlen, soorten en maten. Eén ding is in ieder geval zeker: herenschoenen zijn de basis voor elke outfit.

Goede schoenen zijn belangrijk. Of je nu op zoek bent naar nette herenschoenen voor op kantoor of naar sportieve schoenen voor in je vrije tijd. Herenschoenen zijn een belangrijk onderdeel voor een succesvolle outfit. Daarnaast is het belangrijk dat je schoenen goed zitten. Vooral als je grote stukken te voet wilt afleggen is het fijn als je comfortabele schoenen draagt.