"

Tot op je tenen goed gekleed met nette herensokken

De ontwikkeling van sokken

Sokken beschermen onze voeten tegen de kou. De sok heeft echter nog een functie. Het beschermt de voet ook tegen wrijving die wordt veroorzaakt door de schoen. De eerste sokken werden net als schoenen van dierenhuiden gemaakt en aan de enkels vastgebonden. De oude Grieken droegen zelfs sokken van gevlochten dierenhuiden. In de Romeinse tijd had men technieken ontwikkeld om fijnere stoffen te weven. Zo kwamen er comfortabele sokken. Daarnaast verschenen er sokken van vilt. In de Middeleeuwen waren sokken een luxeartikel. Rijke mensen konden het zich permitteren om gebreide sokken te dragen; arme mensen meestal niet.

De eerste moderne sokken

De eerste sokken werden met de handen gebreid. Ook toen er langzaamaan breimachines verschenen, bleef de sokkenproductie handwerk. In de 18e eeuw verschenen er voor het eerst kousenateliers en fabrieken. Dit was het startsein voor de machinale productie van sokken. De meest gebruikte materialen waren wol, zijde en katoen en dat zijn ze nu nog steeds. Vooral wol en katoen zijn veel gebruikte materialen voor het vervaardigen van sokken.

Rond 1940 werd nylon uitgevonden. Door het verhitten van nylon konden sokken in de vorm van je voeten gemaakt worden. Bovendien ontstond de mogelijkheid om sokken elastisch te maken. Dit betekende een ware revolutie in de sokkenindustrie. Er kwamen sokken in verschillende kleuren en met verschillende prints op de markt.

Verschillende soorten sokken

Sokken zijn er in verschillende uitvoeringen. Sokken tot net over de enkel worden normale sokken genoemd. Langere varianten noemen we kousen of zelfs kniekousen. Sokken die tot net onder de enkel reiken heten enkelsokken. Geitenwollen sokken worden gemaakt van wol en hebben de kleur van een geitenvacht. Daar hebben de sokken hun naam aan te danken.

Sokken zijn een ondergewaardeerd kledingstuk en zijn eigenlijk belangrijker dan je zou denken. Sokken zijn namelijk zichtbaarder dan je denkt. Draag je bijvoorbeeld graag lage schoenen of sneakers dan moet je goed nadenken over welke sokken je aantrekt. Ze zijn dan namelijk veel te zien. Het zou vervelend zijn als je outfit verpest zou worden door een paar sokken dat er niet goed bijstaat. Of wat dacht je van sokken onder een net kostuum? De kleur van je sokken moet dan wel aangepast worden aan de kleur van je pak.

Sokken zijn er in allerlei kleuren en modellen. Effen kleuren, kleurrijke sokken, streepjesdesigns en ruitjespatronen. Slechts enkele voorbeelden van de hoeveelheid verschillende sokken die verkrijgbaar is. Draag speciale sportsokken voor in je sportschoenen en kies voor een klassiek patroon of effen kleur voor onder je nette pak. Onder je zomerse vrijetijdskleding kun je er tot slot voor kiezen om vrolijke en kleurrijke sokken te dragen.

"