1 artikel
"

Herentassen stijlvol en praktisch

Geschiedenis van de tas

De tas zoals we die nu kennen bestaat nog niet zo heel lang. Natuurlijk heeft de mens al de gehele geschiedenis belangrijke zaken met zich meegedragen, maar dat was meestal met behulp van een buidel, zak, koffer of een soort tas. De geldbuidel werd bijvoorbeeld gebruikt om geld en persoonlijke bezittingen zoals documenten mee te dragen. Pas in de Middeleeuwen begon de tas vormen aan te nemen zoals we die nu ook kennen. Zo had je het tassengilde in die tijd, die naast beurzen en geldbuidels ook tassen op de markt brachten. Deze tassen leken al sterk op wat wij tegenwoordig onder een tas verstaan. De tas was voorzien van een frame of een beugel. Eind 15e eeuw werd deze tas vervangen door een grotere afsluitbare buideltas. Deze grote buideltas had wel een nadeel. Doordat de tas zo groot was viel hij op en werd daardoor nogal vaak gestolen. Zo verschenen er in de periode die volgde steeds handzamere versies van leer.

Tassen voor heren

Herentassen zijn er in vele soorten. Sportieve tassen, laptoptassen, leren aktetassen en noem het maar op. De tijd dat tassen alleen voor vrouwen bestemd waren is voorbij. Ook voor heren is de tas nu een populair accessoire. Je hoeft dus niet langer je broekzakken vol te proppen met sleutelbossen, een portemonnee en je telefoon. Een herentas is niet alleen heel praktisch, maar ook nog eens hartstikke stijlvol. Of je dus op zoek bent naar een schoudertas, een werktas of een sportieve rugzak. Het aanbod herentassen is enorm en er is zodoende voor ieder wat wils.

Aktetassen

De herentas bij uitstek is toch wel de leren aktetas. In de 14e eeuw werd de aktetas gebruikt om waardevolle zaken en geld te transporteren. De term ‘aktetas’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘bulga’ wat ‘leren zak’ betekent. De aktetas is geschikt voor elk moment en is dé musthave voor elke man. Handig voor het vervoeren van belangrijke papieren en je laptop en bovendien erg stijlvol.

De klassieke aktetas is van traditie rechthoekig en van hard materiaal. Tegenwoordig zijn er ook veel tassen van zacht leer. Het soepele leer zorgt ervoor dat de tas makkelijker in te pakken is. Daarnaast bieden deze aktetassen meer opslagruimte. Een ander voordeel is dat er makkelijker een laptop in mee te nemen is. Je zou dus kunnen zeggen dat de aktetassen zijn aangepast naar de behoeften van deze tijd. Bovendien zijn de tassen naast de klassieke handvaten voorzien van een schouderband, waardoor de tassen nu ook casual te dragen zijn.

"