31 artikelen
"

Het kostuum voor elke (feestelijke) formele gelegenheid

Het kostuum

Een bruiloft, een feest of een chique zakendiner, daar hoort een mooi kostuum bij. Een kostuum staat elke man goed en dat zorgt voor een zelfverzekerde look! Klassieke kostuums bestaan uit een nette pantalon en een colbert, maar inmiddels zijn er allerlei varianten op de markt verschenen. Zo zijn er business suits, stijlvolle kostuums, smokings en trouwpakken. Voor een nog chiquere outfit draag je een gilet onder je colbert, waardoor het kostuum uit een driedelig pak bestaat. Een ding is in ieder geval zeker. Kostuums zijn er in alle soorten en maten. Ontdek hier meer over de verschillen tussen de smoking en het kostuum en kom meer te weten over de materialen waarvan de kostuums zijn gemaakt.

Verschil tussen een kostuum en een smoking

Als we het hebben over een kostuum, dan denken mensen vaak aan een smoking. Het uiterlijk van een smoking is ten opzichte van een kostuum min of meer identiek. Er zijn echter wel wat verschillen tussen een kostuum en een smoking. Zo verschilt de afwerking van een smoking met een kostuum. Een smoking heeft altijd een sjaalkraag of puntige revers en heeft het colbert van een smoking een enkele knoop.

Het dragen van een kostuum gebeurt vooral bij formele gelegenheden, terwijl voor feestelijke formele gelegenheden vaak de voorkeur wordt gegeven aan een smoking. Op een gala wordt er daarentegen weer vaker gekozen voor een rokkostuum. Het colbert is dan aan de achterzijde langer en hierbij wordt vaak een witte vlinderdas gedragen in plaats van een stropdas.

Verder wordt er voor het maken van een smoking vaak gebruik gemaakt van andere stoffen dan voor kostuums. Kostuums zijn er in veel verschillende stoffen, terwijl een smoking veelal gemaakt wordt van wol of zijden.

Kostuums van verschillende materialen

De keuze voor het materiaal in geval van een kostuum is van verschillende factoren afhankelijk. Denk daarbij aan het seizoen waarin en de gelegenheid waarbij het kostuum gedragen. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte materialen voor een kostuum met daarbij de voor- en nadelen per stof.

  • Wol De meeste kostuums worden zogezegd gemaakt van wol. De reden hiervoor is dat de stof erg comfortabel zit en ook nog eens duurzaam in gebruik is. Er zijn veel verschillende soorten wol. De wik verschilt in kwaliteit, dikte en de manier waarop het geweven is. Aan de binnenkant van het colbert wordt aangegeven welke kwaliteit wol er is gebruikt. Hoe hoger het aantal, hoe hoger de kwaliteit van de wol.
  • Polyester De goedkopere variant van het kostuum is het kostuum gemaakt van polyester. Het nadeel van deze stof is dat het warmer aanvoelt. Daardoor kan het voorkomen dat je meer gaat zweten dan in een kostuum van ander materiaal.
  • Linnen Linum usitatissimum, oftewel linnen, is een stof die gemaakt wordt van vezels van de vlasplant. Linnen kostuums zijn uitermate geschikt voor feestelijke gelegenheden in de zomer. De stof heeft namelijk een verkoelend effect. Daarentegen gaat een linnen kostuum wel minder lang mee dan bijvoorbeeld een wollen kostuum. Een ander nadeel is dat de stof makkelijk kreukt.
  • Zijden Een stof die over het algemeen prettig en comfortabel aanvoelt is zijden. Zijden kostuums zitten dan ook lekker en voelen glad aan. Een voordeel is dat zijden haast niet kreukelt. Een nadeel is dat zijden kostuums in de zomer erg warm kunnen zijn en in de winter juist eigenlijk net te koud zijn.
  • Kasjmier Beschik je over een ruim budget, dan kun je kiezen voor een kasjmier kostuum. Kasjmier is een chique, zachte en comfortabele stof. Een kostuum van kasjmier is geschikt voor alle gelegenheden en voor alle tijden van het jaar. Let wel goed op het prijskaartje, een kasjmier kostuum is niet goedkoop.
"