"

Een leren riem praktisch, maar vooral heel stijlvol

Functioneel en decoratief

De eerste riemen werden al ver voor onze jaartelling gedragen. De riem had een functioneel doel, namelijk om wapens, drinkflessen en geldbuidels in op te bergen. Riemen met een gesp werden gezien als een teken van rijkdom. Deze werden dus alleen door rijke mannen of vrouwen gedragen. Met enkele uitzonderingen door de eeuwen heen werden riemen gedragen door zowel mannen als vrouwen. Pas in de 19e eeuw werd de riem, met name in het ‘wilde westen’, gezien als een item voor mannen.

In de jaren voorafgaand en tijdens de Eerste Wereldoorlog had de riem een decoratiefunctie van het militaire uniform. Door de strakke riemen leek de taille smaller en zo gaf de riem de mannen een nog sterker uiterlijk. Een strakke riem om de taille benadrukt namelijk een brede borstkast en schouderpartij. In uitzonderlijke gevallen werd er zelfs een korset onder het uniform gedragen om dit effect te bereiken.

Urban style

In de jaren ’20 van de 20e eeuw veranderde het karakter van de riem langzaamaan van decoratief naar functioneel. Mannen droegen dagelijks een riem om te voorkomen dat de broek van hun pak af zou zakken. In de jaren ’90 werd de riem vooral weer als mode item gebruikt. Vooral onder jongeren was het dragen van een riem erg populair. Zij droegen de broek laag op de heupen, waarbij vaak de rand van hun onderbroek nog boven de broekrand uitkwam. Deze ‘urban style’ is afgekeken van de gevangenen en is vooral in de grote steden nog steeds erg populair.

Riemen van leer

Riemen zijn zowel een modieus als een nuttig item. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je broek goed blijft zitten en tegelijkertijd dat je outfit er extra leuk uit komt te zien. De meeste riemen voor mannen zijn gemaakt van leer. Leer wordt al eeuwen gebruikt als materiaal om kleding van te maken. Na 5000 jaar ontwikkeling is gebleken dat dit toch wel het meest duurzame materiaal is om riemen van te maken. Het voordeel van een leren riem is dat de riem lang mee gaat. Leer is namelijk erg stevig en blijft bij een goede verzorging lang mooi. Een leren riem is van hoogstaande kwaliteit en dat zie je er vaak ook aan af. Daarnaast is een leren riem erg stijlvol. Doordat ze overal bijpassen is het ook nog eens eenvoudig combineren.

Naast echt leer bestaat er ook kunststof- of imitatieleer. De prijs ligt een stuk lager, maar daar tegenover staat dan ook wel weer dat de riemen minder lang mee gaan. Het is maar net afhankelijk hoe vaak je een riem draagt welk soort materiaal het beste bij je past. Dat geldt overigens ook voor het model riem dat je kiest.

"