"

Pantalon heren

Een nette broek: de heren pantalon

Een heren kostuum

Een heren pantalon wordt doorgaans gedragen onder een net pak. Een pantalon is een lange broek die verwijst naar een ‘deftige broek’. Het woord komt van de commedia dell’arte-figuur Pantalone: een dokter uit Venetië die in zijn tijd altijd een nette broek droeg om chic voor de dag te komen.

De pantalon wordt gedragen tijdens speciale gelegenheden, zoals een bruiloft, een begrafenis of op het werk. Dit laatste gaat vooral op in de financiële en juridische sector. Banken, accountancy bedrijven of rechtbanken hebben allen strikte regels qua werkkleding. De heren dienen meestal een net kostuum of pak te dragen en de dames een nette broek of rok tot op de knieën met een blouse en een colbert. Een pantalon is dus niet alleen verkrijgbaar voor heren, ook voor dames is het aanbod groot. Een pantalon is vaak vervaardigd uit dezelfde materialen als een colbert.

Nette kledij in de Barok

Een driedelig-pak kennen we al eeuwen lang. Hiervoor gaan we terug naar de Barok. Al voor de 17e eeuw was nette kledij een vereiste, maar sinds de 17e eeuw werd de nette kledij die gedragen werd aan het hof van Versailles, de standaard in Europa. De heren droegen destijds een lange jas met een rijkelijk geborduurd vest dat veel aanzien gaf. Het vest werd gecombineerd met een strik en een kniebroek met kousen tot op de enkels. Na de Barok blijft het driedelig pak bestaan en in de 19e eeuw moesten mannen het uiterlijk van een perfecte gentlemen aannemen. Dit hield in: een jas, een pantalon en een wit overhemd. Sindsdien kennen we het kostuum, zoals we die tegenwoordig kennen. Natuurlijk is het uiterlijk ervan wel iets veranderd en zijn er meerdere kleuren en varianten ontstaan door de jaren heen.

Makkelijk te combineren

Voor nette gelegenheden zijn er dus pantalons verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen in standaardkleuren als grijs, zwart, bruin en donkerblauw. Daarnaast is er de keuze uit een effen kleur, of een kleur met een werkje erin, zoals een krijtstreep. Een pantalon is gemakkelijk te combineren, aangezien de kleuren neutraal en donker zijn. Zo kun je op zwarte en grijze pantalons verschillende kleuren overhemden dragen, om de uitstraling meer casual te maken. Heb je ook een stropdas nodig? Kies dan een model in een hippe kleur die past bij de outfit. Een stropdas mag tegenwoordig best een mooi kleurtje hebben!

Voor een mooie pantalon kun je terecht bij OTTO. Daar vind je een groot assortiment nette herenkleding van hippe merken als John Devin, S. Oliver, Next, Esprit en Jack & Jones. Bestel een mooi bijpassend colbert bij de pantalon. Ook voor overhemden en nette herenschoenen ben je aan het juiste adres bij OTTO.

"