"

Bescherm je lichaam tegen weer en wind met een stijlvolle parka voor heren

Uitgevonden door de Eskimo’s

Voorloper van de parka is de ‘anorak’. De anorak is een zware jas met aangehechte capuchon. De jas is uitgevonden door de Eskimo’s (Inuit) in Groenland en Canada. De Eskimo’s zochten bescherming tegen de zware sneeuwstormen en zeer lage temperaturen van Antarctica, voor als ze in hun kajaks en sleeën op jacht gingen. Deze bescherming vonden zij in de anorak. De jas werd gemaakt van de huid van zeehonden of kariboes (een soort elanden). De Eskimo’s smeerden hun jas vervolgens in met visolie om ervoor te zorgen dat hij waterdicht bleef. Bijkomend voordeel van de anorak was dat mannen en vrouwen hun kind makkelijk in hun jassen mee konden dragen. In sommige gebieden in Antarctica, Groenland en Alaska worden kinderen nog steeds op deze manier gedragen.

In de Verenigde Staten en Canada werd gebruik gemaakt van een jas, die grote overeenkomsten vertoonde met de anorak van de Eskimo’s. Deze jas wordt aangeduid als de parka. De naam parka is afkomstig uit de taal van een arctisch volk dat de Aleoeten bewoond. De Aleoeten zijn een eilandengroep in het noorden van de Grote Oceaan, gelegen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Inmiddels behoort de eilandengroep voor een groot deel bij de staat Alaska. De verschillen van de parka met de anorak zijn de bonten voering van de capuchon, de drukknopen- dan wel klittenbandsluiting, en de koordjes om de mouw-openingen en kraag dicht te kunnen trekken.

Parka’s voor soldaten

In de jaren ’50 van de vorige eeuw verscheen er een speciale parka voor piloten van het Amerikaanse leger. In dezelfde periode kwam de ‘fishtail’ parka op de markt. Ook deze jas was speciaal voor soldaten bedoeld. De jas was aan de achterkant lager dan aan de voorkant. Aan de onderkant kon de jas vastgesnoerd worden. Op die manier was je als soldaat beschermd tegen alle weersomstandigheden.

De parka als mode item

Eind jaren ’50 werd de parka ook populair voor niet-soldaten. Aanleiding hiervoor was het bestempelen van de parka als een heus mode-item door het Amerikaanse mode magazine Vogue. Vanaf dat moment waren de jassen niet aan te slepen in Amerika en Europa. Zowel mannen als vrouwen wilden erin gezien worden. Dit bleef zo tot het begin van de jaren ’80. Toen werd de parka meer en meer gezien als een jas voor niet-hippe mensen.

Het waren David Beckham en Oasis-zanger Liam Gallagher die de parka nieuw leven inbliezen. Toen zij begin 21e eeuw in de parka gezien werden, steeg de jas weer in populariteit. Zelfs de animatieserie South Park droeg zijn steentje bij dankzij het personage Kenny McCormick.

De parka in de huidige tijd

De parka is een gewatteerde of met bont gevoerde jas, die uitermate geschikt is om het lichaam te beschermen tegen regen, wind en kou. De jas wordt veel gedragen bij activiteiten aan en op het water en in het open land tijdens de koudere wintermaanden. Tegenwoordig heb je ook sportieve uitvoeringen speciaal voor de watersporter. Deze jacks zijn waterdicht en meestal vervaardigd van ademende kunststof. De anorak wordt over het hoofd aangetrokken en heeft geen knopen of een rits. Parka’s daarentegen verschillen van de anorak, doordat zij wel een sluiting in de jas hebben zitten.

Parka’s zijn populair onder zowel mannen als vrouwen en zijn er in alle soorten en maten. Parka’s voor heren zijn er dan ook in verschillende uitvoeringen. Denk dan maar eens aan parka’s met of zonder bontkraag en de verschillen die er bestaan tussen de sluitingen van de jassen. Je hebt parka’s met een ritssluiting, parka’s met een rits- en drukknoopsluiting of jassen met alleen (druk)knoopsluiting. Het is dus maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

"