Petten: de ideale bescherming van je hoofd tegen zon en kou en een echt fashion item

Er zijn veel verschillende soorten petten verkrijgbaar met ieder hun eigen voordelen. Er is een groot aanbod verkrijgbaar en het is een erg populaire accessoire voor mannen. Hieronder lees je waar je op moet letten als je een pet koopt en wat voor soort petten er zijn.

Inhoudsopgave

Waar moet je op letten als je een pet wilt kopen?
Wat voor soorten petten zijn er verkrijgbaar?
Sportief, casual, elegant: drie combinatietips voor een heren pet
Reinigings- en onderhoudstips: hoe kun je petten wassen, bewaren en ophangen?
Hoe wordt een nieuwe pet gemaakt?
Helemaal bij de tijd met een New era pet of een pet van The North Face: kies voor een écht petten merk

Waar moet je op letten als je een pet wilt kopen?

Petten zijn erg populair en er is veel aanbod. Als je een nieuwe pet zoekt, bedenk dan goed waar je de pet voor wilt gebruiken. Hieronder noemen we een aantal zaken waar je over na kunt denken voordat je een keuze maakt voor de pet die het beste bij jou past.

Pet als fashion statement

De tijd dat petten alleen functioneel werden gedragen is al lang voorbij. Een pet wordt echt als onderdeel van je totale uitstraling gezien. De pet moet passen bij de rest van je outfit, maar ook is het merk een belangrijke factor. Heb je een bad hair day, dan biedt een pet ook een uitkomst. Er worden vaak grote logo's afgebeeld waarmee je ook een mode statement uitdraagt. De petten van New Era worden bijvoorbeeld gezien als echte klassiekers bij mannen die de streetwear stijl met trots dragen.

Pet als bescherming tegen de zon

Een pet is uitermate geschikt om je hoofd te beschermen tegen de zon. Vooral als je een erg kort kapsel hebt of een kaal hoofd, kan een pet helpen voorkomen dat je hoofdhuid verbrandt. Als je de hem met de klep naar voren draagt bescherm je tevens je gezicht doordat de klep voor schaduw zorgt. Als je de klep naar achteren draagt, dan bescherm je juist je nek tegen de zon. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens een lange wandeling jezelf beschermen tegen verbranding door de zon.

Zorg voor privacy met een pet

Wie kent ze niet, de paparazzi foto's van bekende personen die met behulp van een pet incognito over staat proberen te gaan. Misschien heb jij ook wel eens een dagje dat je even geen zin hebt in aandacht van andere mensen. Door een pet te dragen met de klep naar voren, verberg je deels je gezicht en kun je een stukje anoniemer over straat.

Kies een goed passende pet

Natuurlijk is het wel belangrijk dat een pet lekker zit. Petten zijn vaak individueel instelbaar. Sommigen hebben bijvoorbeeld een bandje met een gesp aan de achterkant, die je kunt aanpassen tot de pet de juiste omvang heeft voor jou. Ook hebben sommige petten een druksluiting van flexibel kunststof aan de achterkant, waarbij je de pet in omvang kunt verstellen.

Wat voor soorten petten zijn er verkrijgbaar?

Hoewel alle petten gebaseerd zijn op hetzelfde principe, zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar. De échte liefhebber zal zeker de verschillen tussen deze verschillende typen kennen en heeft vast zijn eigen voorkeur. Hieronder leggen we uit welke soorten er te krijgen zijn.

Baseball cap: met een licht gebogen klep

Baseball caps zijn een van de klassiekers onder de petten. Ze zijn meestal gemaakt van katoen, maar ze zijn ook verkrijgbaar in warme wol of polyester. De petten hebben een gebogen klep die je beschermt tegen de zon. Omdat baseball caps, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig zijn uit de honkbalsport, zijn ze ook verkrijgbaar met tal van verschillende clublogo's.

Snapback cap: met individueel instelbare breedte

Bij een snapback cap heb je de mogelijkheid om de maat van de pet op de achterkant te variëren. De meeste van deze petten hebben een drukknoopsluiting van zacht en zeer flexibel kunststof. Bovendien zijn de kleppen van de snapback modellen meestal wat rechter, wat er bijzonder jeugdig en modern uitziet.

Tip: Doordat je de maat van snapback caps kunt aanpassen, groeien ze een tijdje mee met kinderen.

Getailleerde petten: een pet die precies op je hoofd past

Kies voor een zogenaamde fitted cap in precies jouw eigen maat. Zo zit hij goed op je hoofd en hoef je hem niet meer aan te passen. De meeste fabrikanten geven maten aan die zijn gebaseerd op de hoofdomtrek. Als je het nog niet weet, kun je het gemakkelijk opmeten met een meetlint. De omtrek in centimeters is de maat.

Tip: je meet de hoofdomtrek op met een meetlint ongeveer één centimeter boven je oren.

Trucker caps: bijzonder en luchtig

Met een netachtig materiaal aan de achterkant van het hoofd, geven trucker caps je voldoende ventilatie op het hoofd. Door dit mesh materiaal worden ze ook wel mesh caps genoemd. Het ontwerp van deze pet variant is vaak bijzonder: er zijn bijvoorbeeld modellen waarin logo's of letters de voorkant verfraaien. De kap en het gaas zijn gebaseerd op de kleur of vormen een opvallend contrast.

Sportief, casual, elegant: drie combinatietips voor een heren pet

Petten zijn praktisch en je kunt ze bij veel gelegenheden dragen. Ze zijn sportief maar kunnen ook zorgen voor een nette trendy look bijvoorbeeld. Hieronder omschrijven we drie voorbeeldlooks voor je:

Baseball caps voor een sportieve outfit

Voor de tennisbaan of de weg naar de sportschool: als je sportschoenen aantrekt en je sport T-shirt aantrekt, zijn baseball caps de perfecte match. Ze geven een outfit een nog sportiever effect. Je haar blijft netjes op zijn plek, zodat je daar tijdens het sporten ook geen last van het hebt. Kortom, een pet is een ideale accessoire voor tijdens het sporten. Praktisch: als je na de training naar huis gaat, zorgt de baseball cap ervoor dat je hoofd niet koud wordt.

Tip: Baseball caps zijn ook handig tijdens het sporten. Als je bijvoorbeeld tennist tegen de zon in, kan een pet voorkomen dat de zon in je ogen schijnt en je de hele tijd met je ogen knippert. Dit is overigens ook handig bij het autorijden.

Casual erop uit met een trucker cap

Als je in je vrije tijd wilt ontspannen met een casual look, kun je een trucker cap met mesh dragen. Het past bijvoorbeeld goed bij een cosy jeans, bruine leren laarzen, geruite overhemden en herenparka’s. Stijlvolle emblemen op de voorkant ondersteunen de look en laten soms alleen het merk of bijzonder motorborduurwerk zien.

Tip: als je er bijzonder cool uit wilt zien en wat variatie aan je outfit wilt toevoegen, draag dan de klep van je pet opzij of naar achteren.

Elegant en bijzonder: snapback cap en pak

Als je wordt uitgenodigd voor een nobelere gelegenheid, bijvoorbeeld de bruiloft van je beste vriend, kun je je outfit wat losser maken met een bijpassende pet. Probeer bijvoorbeeld een donkergrijs pak, een wit overhemd en als highlight een antracietkleurige snapback cap met rechte klep. Wil je er wat specialer uitzien, dan kun je ook een rode of zwarte vlinderdas dragen.

Tip: Als je gastheren een dresscode hebben gegeven, dien je hier uiteraard rekening mee te houden.

Reinigings- en onderhoudstips: hoe kun je petten wassen, bewaren en ophangen?

Om ervoor te zorgen dat je petten bijzonder lang mooi blijven, hebben we een paar tips voor reiniging en onderhoud op een rijtje gezet:

  • De meeste petten worden met de hand gereinigd. Dit werkt goed in de gootsteen met een beetje mild wasmiddel. Droog de pet voorzichtig af met een handdoek en laat deze drogen op een handdoek. Leg een pet niet op de verwarming te drogen, daar kan het materiaal stijf van worden.
  • Sommige kun je ook in de wasmachine wassen. Op het label van de fabrikant aan de binnenkant van de pet staat of dit voor jouw model geldt. Als je een wasprogramma voor fijne was kiest, met een lage temperatuur en lage of geen centrifuge, komt de pet er het minst gekreukeld weer uit.
  • Je moet je petten aan de lucht laten drogen. Je kunt ze bijvoorbeeld op een handdoek leggen. Zorg ervoor dat de pet niet in direct zonlicht ligt zodat de kleur intens blijft en niet vervaagt. Laat een pet ook nooit op de verwarming drogen.
  • Petten bewaar je het best uit de zon, dus in een kast of tas. Dat voorkomt verkleuringen. Als je het achterste deel van de pet naar binnen toe klapt, behoudt de pet beter zijn vorm en kun je makkelijk meerdere achter elkaar opbergen. Als je een échte petten-fan bent, kun je zelfs speciale rekken gebruiken om je petten netjes op te hangen.

Hoe wordt een nieuwe pet gemaakt?

Hieronder lees je een korte uitleg over hoe een pet wordt gemaakt:

  • De verschillende onderdelen van de pet worden met een snijmachine op maat gesneden.
  • De boven- en onderkant van de klep worden aan elkaar genaaid met een naaimachine. Daarna wordt de klep binnenstebuiten gedraaid en gevuld met een stevig stuk karton. Daarna wordt de klep aan de open zijde dicht genaaid, precies langs de rand van het karton, zodat dit goed omsloten wordt. Bij sommige merken wordt daarna machinaal de klep voor stevigheid nog (meerdere keren) rond gestikt.
  • De verschillende onderdelen worden vervolgens door een medewerker aan elkaar vast genaaid met een (gecomputeriseerde) naaimachine. Op de meeste petten wordt eerst nog op het voorpaneel een logo aangebracht.
  • Daarna wordt de binnenste band nog aangebracht.

Natuurlijk kan het proces verschillen per fabrikant, merk en afhankelijk van het type pet. Op Youtube kun je ook filmpjes vinden waar je kunt zien hoe petten worden gemaakt.

Helemaal bij de tijd met een New era pet of een pet van The North Face: kies voor een écht petten merk

In ons assortiment vind je verschillende soorten petten van verschillende merken terug. De merken New era en The North Face maken echte klassiekers en zijn goed bekend bij de liefhebbers. Ook zijn er veel sportieve varianten van bekende sportmerken als Nike en adidas verkrijgbaar.