"

Schipperstrui voor mannen

Oorsprong van de schipperstrui

Van oorsprong is de schipperstrui een wollen trui met een col waarin knopen zaten. Het model was smal om het lichaam maar wel lang. De trui was lang, zodat hij comfortabel gedragen kon worden onder schippersjas, ook wel bonker genoemd, zonder dat de trui dubbel ging zitten. Zoals de naam al doet vermoeden werd de schipperstrui vooral door schippers gedragen, die zich in de meest gure en onvoorspelbare weersomstandigheden staande moesten houden. De traditionele kleuren van de schipperstrui zijn zwart of donkerblauw. Tegenwoordig heb je de schipperstrui ook in andere kleuren en van andere materialen. Nog steeds is de trui erg populair als werk trui en nu niet alleen onder schippers, maar ook in andere beroepsgroepen.

Gebreide truien

Schipperstruien zijn gebreide truien van wol. Over de oorsprong van breien verschillen de meningen. De meeste verhalen gaan dat het breien is uitgevonden in het Midden-Oosten en van daaruit naar Europa en Amerika is overgewaaid. Uit vondsten is in ieder geval gebleken dat het breien in de 11e eeuw is uitgevonden. In de eeuwen daarna werd het breien een belangrijke bezigheid voor vrouwen. Er ontstonden zelfs breischolen. Deze scholen hadden enerzijds als doel om warme kleding te fabriceren en anderzijds vormden de breischolen een werkplek voor armen.

Uiteindelijk werd breien een van de belangrijkste ambachten in de Middeleeuwen. Dit begon met het breien van sokken en kousen, maar daar kwam in de 17e eeuw verandering in. Vissers kregen op zee te maken met allerlei weersomstandigheden. Zij kregen daardoor de behoefte aan warme kleding. Deze truien waren misschien wel de voorloper van de huidige schipperstrui.

De schipperstrui het hele jaar door

De schipperstrui is vooral heerlijk in de koude wintermaanden, maar is het hele jaar door te dragen. In ons voor- en najaar kan het immers nog best fris zijn. Het is daarom ideaal om een schipperstrui in de kledingkast te hebben hangen. Geschikt voor alle seizoenen en bovendien makkelijk te combineren. Draag de schipperstrui bijvoorbeeld eens met een casual broek voor een moderne vrijetijdslook. Of draag er een gewatteerde jas overheen in de winter.

De wollen schipperstrui is geschikt voor iedereen en in verschillende varianten te verkrijgen. Naast de traditionele kleuren heeft OTTO schipperstruien in verschillende kleuren. Rode en grijze schipperstruien, maar ook schipperstruien met een print of strepen erop. Al met al mag de trui niet in de kledingkast van een man ontbreken.

"