42 artikelen
"

De spijkerjack musthave voor de stoere man

Denim

Denim is al lange tijd een populaire stof voor het maken van kleding. Vanwege haar slijtvaste karakter werd denimkleding altijd veel door arbeiders gedragen. Denk maar eens aan de eerste spijkerbroeken, die Levi Strauss produceerde voor de goudzoekers in Californië. Nu vraag je je misschien af waar de naam denim eigenlijk vandaan komt. Zowel de Fransen als de Italianen proberen dan ook de ontdekking van de stof op hun naam te krijgen.

Italiaanse zeilers en vissers zouden vanaf de 16e eeuw denim kleding zijn gaan dragen. Deze stevige stof beschermde hen tegen het zoute water. Het had van origine een bruine kleur, maar de arbeiders maakten er met behulp van indigo een blauwe kleur van en noemden het ‘Blue de Genes’. Deze naam is later verbasterd naar ‘jeans’. Tegelijkertijd was er in Nîmes een Franse familie die met een geverfde katoenen stof kwam.

De serge (stof) waaruit Strauss zijn spijkerbroeken liet snijden, was afkomstig van deze familie uit het Franse Nîmes. De naam van de stof, ‘serge de Nîmes’, werd later verbasterd tot ‘denim’. De denimstof die hij gebruikte, leek overigens heel erg veel op de stof die vanaf 1567 in Genua (Italië) werd gemaakt voor de fabricage van zeemansbroeken. Van oorsprong is denim altijd al een sterk materiaal geweest dat duurzaamheid en een lage prijs als kwaliteiten had.

De eerste spijkerjasjes

Niet lang na de eerste spijkerbroeken van Strauss in de late 19e eeuw, volgden de jeans en de spijkerjasjes. De eerste spijkerjacks pasten perfect bij de spijkerbroeken. Net als de broeken hadden ze een slijtvast karakter en hadden dezelfde kenmerken. De jasjes vormden bijna een geheel met de spijkerbroeken. Hier kwam later verandering in. Het spijkerjack hoefde niet meer op de spijkerbroek te lijken en zodoende kwam er een grote variëteit aan kleuren, stijlen en versieringen. Een spijkerjack is niet erg warm. Daarom is het jeansjack vooral populair als binnenjasje of als zomerjack. Uiteraard kunnen spijkerjacks het hele jaar door gedragen worden, maar houd er dan wel rekening mee dat ze geen bescherming bieden tegen kou, regen en sneeuw.

Spijkerjacks

Spijkerjacks zijn er in verschillende soorten. Technische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat er verschillende soorten jeanswassingen en verwerkingsmanieren mogelijk zijn. Hierdoor heb je bijvoorbeeld keuze uit spijkerjacks met een lichte wassing, een donkere kleur of één van de vele variaties die mogelijk zijn. Persoonlijke smaak speelt natuurlijk een rol bij het uitkiezen van een spijkerjack, maar zeker ook de gelegenheid waar het jasje naartoe wordt gedragen is belangrijk. Lichte jasjes of jassen met wassingen hebben over het algemeen een meer casual karakter dan de stijlvolle effen donkere spijkerjacks. Aan variatie in ieder geval geen gebrek.

"