Steel de show op het strand in een hippe zwemshort

Van naakt baden tot verhullende badkleding

Naakt baden was voor Romeinse mannen heel normaal. Zelfs in de openbare badhuizen droegen zij geen badkleding. Om voor een beetje privacy te zorgen, werd in sommige badhuizen melk in het water gegooid. Het water vertroebelde en de naakte lichamen waren zo iets minder goed zichtbaar. Naakt baden bleef heel gewoon tot het einde van de 19e eeuw. In luxe badplaatsen ging men badkleding dragen. Mannen die toch naakt aan het baden waren, riskeerden een boete.

Zwemkleding in de 19e en 20e eeuw was verhullend en had pijpjes tot halverwege het dijbeen. Zwemkleding bestond uit één deel en zwempakken werden door zowel mannen als vrouwen gedragen. De pakken hadden korte mouwen. Deze mouwen konden er afgehaald worden zodra men een duik wilde nemen. Het materiaal waar de zwemkleding van gemaakt was, katoen of wol, was eigenlijk niet echt geschikt om in te zwemmen.

De eerste zwemshorts

Door de jaren heen werden de badpakken steeds korter. In de loop der jaren verschenen de mannen in zwembroek op het strand. Tegenwoordig doen modemerken hun best om de zwembroek zo modieus mogelijk te maken. Het functionele doel is deels verschoven naar modieus. Ieder jaar verschijnt er een groot assortiment zwembroeken in allerlei modellen en designs op de markt.

Een van deze zwembroeken die in allerlei kleuren en prints te verkrijgen is, is de stoere zwemshort. De zwemshort deed in ons land zijn intrede in de jaren ’90, maar bestond al wat langer. Deze zwembroek zit lekker en staat ook nog eens hartstikke leuk. Het is dan ook niet voor niks de meest verkochte soort zwembroek voor heren. De zwembroek heeft wijde pijpen, waarbij de lengte van die pijpen verschilt. Zo heb je zwemshorts met korte en met lange pijpen. Deze laatste soort worden ook wel boardshorts genoemd. Niet in elk zwembad zijn boardshorts toegestaan. Sommige landen hebben huisregels in de zwembaden die een strakke zwembroek voorschrijven.

Zwemshorts, officieel surfshorts, zijn in 1962 ontstaan aan de noordkust van Australië. Een moeder maakte de broeken voor haar surfende zoon en zijn vrienden. De zwembroek had een zak voor de wax en veters, zodat de broek niet afzakte tijdens het surfen. De zwemshort werd populair. Niet alleen in Australië, maar ook in Amerika en Hawaï begon men de zwemshorts te dragen.

De juiste zwemshort kiezen

Door het grote aanbod kan het nog wel eens lastig zijn om de geschikte zwemshort te vinden. Let er bij het passen op dat de zwemshort de juiste pasvorm heeft. De zwembroek moet niet te groot of te klein zijn. Belangrijk is dat je er goed in kunt bewegen. De zwemshorts zijn van binnen vaak voorzien van een binnen broek. Het koord in de taille kun je gebruiken om de zwemshort aan te trekken, zodat hij goed blijft zitten.

Ben je op zoek naar een zwemshort om te dragen tijdens het surfen, let er dan onder andere op dat je short sterke veters heeft. Schoenveters laten los als je veel surft, dus kies voor een zwemshort met veters waar iets van rubber inzit, waardoor de veters minder makkelijk losgaan. Zorg er daarnaast voor dat de pijpen van je boardshort lang genoeg zijn, zodat je blote benen niet in aanraking komen met de wax op je board. Te lang is ook weer niet goed. Je moet wel voldoende bewegingsvrijheid hebben. Om diezelfde reden is het materiaal waar de zwemshort van gemaakt is erg belangrijk. Kies voor een zwemshort van elastische stof. Zo kun je je vrij blijven bewegen.

Laatste tip: spoel je zwemshort goed uit na het surfen of zwemmen. Zo blijft de stof mooi en gaat de zwemshort langer mee!