Geen geurtjes en een duidelijk zicht met een goede afzuigkap

Een krachtige afzuigkap zorgt voor vrij zicht en frisse lucht in de keuken. De dampen, vetten en geuren die tijdens het koken ontstaan, worden door de ventilator in de afzuigkap aangezogen en gefilterd. Vrijwel alle modellen zijn geschikt voor zowel luchtafvoer als recirculatie. Alle apparaten hebben minimaal drie vermogensniveaus, zodat je de afzuigsnelheid individueel kunt instellen. Er is een laag geluidsniveau van 42 tot 64 dB. Dit komt overeen met het geluid van een moderne vaatwasser of een draaiende wasmachine. De glazen, RVS of kunststof behuizingen zijn makkelijk schoon te maken, de aluminium of RVS vetfilters zijn vaatwasmachinebestendig.

Inhoudsopgave

Wat voor soorten afzuigkappen zijn er?
Waar moet ik op letten bij het kopen van een afzuigkap online?
Welke afzuigkap zorgt voor de beste afzuiging in mijn keuken? En wat kost een afzuigkap eigenlijk?
Onderhouds- en reinigingsinstructies
Wat zijn goede afzuigkappen van Siemens?
Kun je een afzuigkap ook in de outlet vinden?

Wat voor soorten afzuigkappen zijn er?

Of je nu een compleet nieuwe keukeninrichting koopt of een afzuigkap wilt vervangen of achteraf wilt inbouwen: je hebt de keuze uit verschillende uitvoeringen. Hieronder vind je belangrijke informatie over de prestatiekenmerken van de verschillende typen afzuigkappen.

Flatscreen afzuigkappen tot 90 cm breed

Flatscreen afzuigkappen vallen nauwelijks op in de keuken. Ze worden in een bovenkast boven de kookplaat geïnstalleerd en alleen uitgetrokken voor gebruik. In uitgeschakelde toestand is een 3 cm hoge balk zichtbaar, waarop alle bedieningselementen te vinden zijn. Flatscreen kappen zijn verkrijgbaar in de breedtes 60, 80 en 90 cm. Ze zijn geschikt voor circulatielucht- en luchtafvoersystemen en hebben minstens drie ventilatorsnelheden en vaatwasmachinebestendige vetfilters.

Onderbouw afzuigkappen

Onderbouwkappen zijn verkrijgbaar in de breedtes 50, 60 en 90 cm. Ze zijn optioneel geschikt voor circulatielucht- en luchtafvoersystemen en hebben drie ventilatorsnelheden. Deze onderbouwmodellen zijn meestal goedkoop en nemen weinig ruimte in beslag. Ze zijn 11 tot 17 cm hoog en wegen afhankelijk van de breedte tussen de 4,5 en 11 kg, zodat je deze kappen ook onder een keukenkastje met uitsparing voor de afvoerslang kunt monteren. Zo blijft de opbergruimte boven de kookplaat grotendeels behouden.

Inbouw tussenkappen

Tussenkappen passen harmonisch in het keukendesign, omdat ze "onzichtbaar" in een 60 cm bovenkast worden ingebouwd. Om te beginnen klap je gewoon het draaibare, bijna 40 cm hoge front naar voren. Pas dan zijn de bedieningselementen voor de drie ventilatorstanden en de lichtschakelaar zichtbaar. Deze kappen kunnen gebruikt worden voor luchtcirculatie of luchtafvoer.

Schuine en rechte wandkappen

Wandkappen zorgen niet alleen voor frisse lucht, ze zijn ook een opvallend designelement voor je keuken. Ze zijn bevestigd aan de keukenwand boven de kookplaat en hebben een zichtbare en in hoogte verstelbare schoorsteenschacht waarin het luchtkanaal is weggewerkt. Deze modellen zijn verkrijgbaar in de breedtes 60, 70, 80 en 90 cm. Ze hebben meestal een hoekig ontwerp en zijn meestal gemaakt van onderhoudsvriendelijk roestvrij staal. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een licht gebogen glazen kap.

Stahoogte afzuigkappen

Dit kapmodel wordt ook aan de muur bevestigd en kan worden gebruikt voor luchtafvoer en recirculatie. In tegenstelling tot een klassieke wandkap heeft deze echter een naar boven hellend frontgedeelte van glas of roestvrij staal. Zo heb je altijd vrije toegang tot de kookzones aan de achterkant zonder je hoofd te stoten. Bovendien maakt de hoofdruimtekap het keukenblok visueel losser met zijn design. Er is keuze uit modellen met een breedte van 60, 80 en 90 cm in verschillende kleuren.

Eilandkappen

Eilandafzuigkappen hangen vrij aan het plafond, zodat ze ofwel boven een kookeiland kunnen worden gebruikt of als extravagant alternatief voor wandafzuigkappen. Het materiaal is roestvrij staal of glas. Naast strikte hoekige ontwerpen zijn er modellen met een gebogen of ronde kap. Eilandkappen zijn geschikt voor luchtafvoer en recirculatie.

Plafondkappen met of zonder afvoer

Professionele ventilatorprestaties voor horecagelegenheden worden geleverd door plafondkappen die ofwel in een verlaagd plafond of in gipsplaten worden geïnstalleerd. Ze zijn 100 tot 120 cm breed en vangen alle kookdampen op die zich anders onder het plafond verzamelen. Doordat de krachtige ventilatoren ruim boven het hoofd van de kok zitten, zijn ze vaak stiller dan andere soorten afzuigkappen. De plafondkap wordt bediend met een afstandsbediening en is meestal maar geschikt voor één type werking (afvoerlucht of circulatielucht).

Waar moet ik op letten bij het kopen van een afzuigkap online?

Zodat je droommodel ook aan je eisen voldoet, moet je bij het kopen van een afzuigkap op de volgende kenmerken letten:

Afmetingen apparaat

De afzuigkap moet minimaal even breed zijn als de kookplaat. Bij modellen voor wandmontage hangt het af van de hoogte en breedte van de nis waarin het hoort te passen, bij flatscreen kappen en inbouwkappen hangt het af van de kastafmetingen.

Stroom

Het ventilatorvermogen van een afzuigkap wordt aangegeven in kubieke meter per uur (m³/h) en beschrijft de maximale hoeveelheid lucht die door het filter wordt gevoerd. Het vermogen van de afzuigkap op maximale snelheid moet minimaal zes tot acht keer het volume van de keuken zijn. Eenvoudige compacte modellen hebben een laag rendement van 200 m³/h. 300 tot 600 m³/h is voldoende voor een goede luchtreiniging in middelgrote keukens, 600 tot 800 m³/h is geschikt voor grotere keukens. Gebruik je vaak alle kookplaten tegelijk, kun je je keuken niet goed ventileren of woon je in een appartement met een open keuken, dan is een afzuigkap met een hoog vermogen zinvol.

Volume

Het kookplezier mag niet worden verstoord door een luide afzuigkap. Bij veelgebruikte normale werking bereiken bijzonder stille afzuigkappen een geluidsdruk van 40 tot 45 dB bij een gemiddeld blaasniveau en iets minder dan 65 dB bij het hoogste vermogen.

Randafzuiging

Als een harmonieus design in je keuken belangrijk voor je is, is een afzuigkap met randafzuiging interessant. De filters bevinden zich achter een visueel aantrekkelijke plaat van roestvrij staal of van zwart, wit of transparant glas. Door een nauwe spleet rondom worden de dampen met een hogere volumesnelheid afgezogen. Dit maakt het schoonmaken ook makkelijker.

Filtersysteem

Zoek naar een vaatwasmachinebestendig aluminium of roestvrijstalen vetfilter. Veel afzuigkappen hebben een verzadigingsindicator of een bedrijfsurenteller voor vet- en actiefkoolfilters en geven aan wanneer ze schoongemaakt of vervangen moeten worden.

Kookplaatverlichting

Voor kookplaatverlichting of als permanent licht in de keuken hebben afzuigkappen meestal ingebouwde LED’s, halogeenspots of tl-buizen. LED's zijn bijzonder energiebesparend, terwijl halogeenspots zorgen voor een warm, harmonisch lichtbeeld. Het licht van buizen oogt wat kouder. Aan de zijkant of rondom bevestigde armaturen hebben een gunstigere stralingshoek op potten en pannen dan aan de voor- of achterkant. Praktisch is een dimfunctie waarmee je de lichtstemming kunt variëren.

Bedieningsconcept

Flatscreen-kappen, evenals inbouw- en tussenkappen worden meestal uitgetrokken of geopend om in te schakelen, alle andere modellen hebben knoppen of sensorvlakken voor het inschakelen van de ventilator en het licht. Mechanische toetsen zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs met vochtige of vette vingers, en elektronisch gestuurde aanraakbedieningsoppervlakken zijn gemakkelijker schoon te maken. Bij sommige hoogwaardige afzuigkappen wordt een afstandsbediening geleverd of als accessoire aangeboden.

Efficiëntieklassen

De energie-efficiëntieklasse op een schaal van A of A+ (zeer energiezuinig) tot E (niet erg energiezuinig) vertelt je het stroomverbruik van de afzuigkap. Modellen van hogere kwaliteit werken in de regel energiezuiniger dan apparaten op instapniveau, omdat ze krachtigere motoren hebben.

Speciale functies

Verschillende comfortfuncties maken het verschil tussen een conventionele en een hoogwaardigere afzuigkap. Waaronder:

  • Intensief niveau: Een intensief niveau voor het kort verhogen van het ventilatorvermogen met automatische reset na enkele minuten is praktisch voor sterke dampen zoals pastawater.
  • Naloop: Om resterende stoom en geurtjes uit de keukenlucht te verwijderen, is het raadzaam om de ventilator na het koken enkele minuten te laten draaien. Als de zuurkast een automatische naloop heeft, schakelt de ventilator automatisch uit na een vooraf ingestelde of vaste tijd.
  • Sensor automatisch: Als comfortabele bediening belangrijk voor je is, let dan op de automatische vermogensregeling via een sensor. Het regelt het ventilatorvermogen om de hoeveelheid kookdampen die worden geproduceerd te matchen. Dit is niet alleen handig, maar bespaart ook energie, omdat er slechts zoveel elektriciteit wordt verbruikt als nodig is.

Welke afzuigkap zorgt voor de beste afzuiging in mijn keuken? En wat kost een afzuigkap eigenlijk?

De afzuigkap van je keuze moet niet alleen passen bij de grootte en uitrusting van de keuken, maar ook bij je kookgewoonten. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het kopen:

Casual koks en eigenaren van kleine keukens

Heb je een kleine keuken en kook je zelden? Dan zijn er compacte instapmodellen met drie ventilatorsnelheden en drukknoppen. Ruimtebesparende onderbouwmodellen met een maximale luchtstroom van 380 m³/h zijn al voor een laag bedrag beschikbaar. Flatscreen afzuigkappen met een vergelijkbaar ventilatorvermogen kosten iets meer en tussenliggende afzuigkappen zullen nog iets hoger zitten in prijs. Wil je je keuken ook optisch opfleuren, kies dan voor een wandafzuigkap voor met een luchtopbrengst tot 300 m³/h.

Vaste koks en middelgrote keukenbezitters

Wie dagelijks kookt en een gesloten keuken tot 20 vierkante meter heeft, kiest het beste voor een krachtige afzuigkap met één of twee extra intensiefstanden, een luchtdebiet van 400 tot 500 m³/h, een RVS filter en een energie-efficiëntieklasse van A of A+. Er zijn overeenkomstig uitgeruste flatscreen-kappen, wandkappen en stahoogte-kappen verkrijgbaar. Eilandkappen met dit dienstenpakket zitten iets hoger qua prijs.

Professionele koks en eigenaren van woonkeukens

Ambitieuze koks wiens grote keukens ook het middelpunt van het gezin zijn, moeten kiezen voor een bijzonder stille en krachtige afzuigkap die het juiste formaat heeft voor de kookplaat. Doorslaggevend zijn onder meer een luchtdebiet van 600 tot 850 m³/h bij een geluidsniveau onder de 70 dB, intervalventilatie, randafzuiging en multi sensortechnologie. Dit dienstenaanbod en hoogwaardige materialen zijn terug te vinden in de vorm van eilandkappen, wandkappen, stahoogte-kappen en plafondkappen.

Onderhouds- en reinigingsinstructies

Aangezien afzuigkappen in contact komen met vet, olie en voedselresten, is schoonmaken belangrijk. Veeg alle oppervlakken en bedieningselementen regelmatig af met een vochtige spons en wat afwasmiddel. Vetvlekken en aanslag kunnen worden verwijderd met een ontvetter. Glasreiniger is zeer geschikt voor glazen oppervlakken. Je kunt voorkomen dat RVS-oppervlakken snel weer vuil worden door deze te behandelen met een RVS-onderhoudsmiddel.

Je kunt het vetfilter, afhankelijk van het gebruik, reinigen volgens de filterweergave of elke drie tot vier weken met de hand met een afwasborstel en afwasmiddel of in de vaatwasser. In het geval van recirculatie moeten ook de koolstoffilters één of twee keer per jaar worden vervangen. De frequentie van de verandering hangt af van hoeveel de kap wordt gebruikt.

Wat zijn goede afzuigkappen van Siemens?

OTTO heeft een divers aanbod aan Siemens afzuigkappen. Of je nu opzoek bent naar een mooie RVS wandkap, een krachtige tussenkap of een subtiele onderbouw afzuigkap, je vindt het juiste model voor in jouw keuken gemakkelijk online.

Kun je een afzuigkap ook in de outlet vinden?

Wil je wat besparen maar heb je wel een nieuwe afzuigkap nodig om jouw keuken af te maken of is je oude apparaat aan vervanging toe? In de webshop van OTTO vind je regelmatig afgeprijsde afzuigkappen. Deze artikelen zijn eenvoudig te herkennen aan het ronde SALE logo dat bij het artikel is afgebeeld.