Frituren zonder vet: krokant van buiten, sappig van binnen

In een airfryer wordt voedsel gebakken met behulp van een hete, snel roterende luchtstroom. De friteuses werken met weinig of geen olie of vet. Een lepel olie is voldoende om ongeveer drie porties knapperige verse friet te bereiden. Hierdoor is het vetgehalte beduidend lager in tegenstelling tot conventioneel gefrituurde gerechten. Een stuk gezonder dus! Er is ook geen geur van frituurvet in de keuken of in het hele huis. Omdat er minder vet wordt gebruikt, kunnen frituurmanden en kookpannen ook makkelijk schoon worden gemaakt, afgespoeld of in de vaatwasser worden gereinigd.

In een airfryer bewegen de mengarmen het voedsel langzaam en gelijkmatig zodat het voedsel gelijkmatig gaart. Maar de apparaten worden niet alleen gebruikt om te frituren - je kunt er ook veel gebruiken voor koken en bakken: loempia's en of een hele kip, maar ook goulash, stoofschotels, risotto. Ook pizza, brood en zelfs kebabs kunnen in een goede airfryer worden bereid.

Inhoudsopgave

Wat is een goede airfryer? Uitrusting en kenmerken van verschillende airfryer modellen
Wat zijn de beste airfryers van Philips en Tefal?
Welke airfryer kun je het beste kiezen voor jouw huishouden?
Hoe kun je een airfryer schoonmaken?
Wat zijn de lekkerste airfryer recepten?

Wat is een goede airfryer? Uitrusting en kenmerken van verschillende airfryer modellen

Om lang van je nieuwe heteluchtfriteuse te kunnen genieten, moet je de volgende product kenmerken vooraf kennen en afstemmen op je wensen.

Reeks functies en accessoires

Een airfryer heeft verschillende accessoires zodat je niet alleen kunt frituren, maar ook koken en bakken met het apparaat, maar vooral de bakaccessoires zijn meestal los te koop. Als je speelt met het veelzijdige gebruik van je friteuse, gebruik dan een apparaat met veel onderdelen zoals aparte kookmanden of draaispit. De meeste hetelucht friteuses worden geleverd met uitgebreide receptenboeken, maar er zijn ook speciale kookboeken en bakboeken voor volledige maaltijden uit de airfryer.

Vermogen, bereidingstijd en temperatuur

Airfryers bieden een vermogen tussen 1.000 en 2.225 W. Daardoor hebben ze verschillende bereidingstijd nodig. Afhankelijk van het gerecht kan dit 15 tot 45 minuten duren, voorverwarmen is niet nodig. Frietjes doen er bijvoorbeeld gemiddeld 24 minuten over. De grootte van de friteuse, de hoeveelheid voedsel die daadwerkelijk wordt bereid en de temperatuur, die tussen de 80 en 200 °C ligt, bepalen ook de bereidingstijd. Voor grote hoeveelheden moet vaak een langere baktijd worden gerekend.

Inhoud en capaciteit

De inhoud van de hetelucht friteuse en de bak ligt tussen de 1,3 en 5,5 liter. Deze vulhoeveelheid komt overeen met 0,4 tot 1,7 kg aardappelen. Enerzijds biedt de capaciteit ruimte voor het voedsel, maar vaak neemt het roergereedschap ook ruimte in beslag of draait het voedsel in een rooster in de machine. Vooral grote airfryers bieden aparte kookpannen, zodat je meerdere gerechten tegelijk kunt bereiden. Als de bakjes stapelbaar zijn, kun je de kookzones vaak apart bedienen zodat je verschillende gerechten tegelijk klaar zijn.

Mengarm of roterende frituurmand

Voor het keren en dus gelijkmatig bruinen zijn de apparaten vaak uitgerust met mengarmen die worden gebruikt voor het bereiden van verse friet, kipstukjes, sauzen, risotto en stoofschotels, maar ook goulash en chili con carne. De peddel kan vaak worden verwijderd, zodat het paneermeel aan vissticks blijft kleven en zelfs cakes en pizza's kunnen worden gemaakt in kleine huishoudelijke apparaten. Een draaiende frituurmand zorgt voor een gelijkmatige bereiding. Het kan vaak worden vervangen door een spies, zodat je döner en kebab kunt maken.

Timer, automatische uitschakeling en kijkvenster

De meeste heteluchtfriteuses stoppen met koken door middel van een timer en automatische uitschakeling. Een signaaltoon informeert over het einde van de baktijd. Een aftelling van de resterende tijd is meestal te zien op een digitaal display. Bij sommige apparaten kun je het bruiningsproces bekijken door een kijkvenster en het kookproces regelen. Een auto-stop-functie onderbreekt het kookproces zodra het deksel wordt geopend - dit is vooral voordelig in huishoudens met kleine kinderen.

Bediening

De airfryers worden ingesteld met behulp van draaiknoppen, toetsen of een touch-display. Elk apparaat heeft minimaal vier automatische programma's, sommige modellen zelfs acht. Je kunt sommige friteuses ook via een app via een Bluetooth-verbinding bedienen en zo flexibeler zijn tijdens het koken.

Wat zijn de beste airfryers van Philips en Tefal?

Tefal ActiFry

De Tefal ActiFry is een veelzijdige lijn met multifunctionele goede airfryers van Tefal. De apparaten staan bekend om hun ruime inhoud waardoor je voor veel personen tegelijk heerlijke gerechten en lekkere snacks kunt bereiden. De apparaten zijn in verschillende groottes verkrijgbaar, met extra accessoires zoals een speciaal snackmandje en zelfs een receptenboek om de heerlijkste voor-, hoofd- en nagerechten op tafel te kunnen zetten. De hete lucht wordt goed rondgecirculeerd in het apparaat en met behulp van de pendelarm worden de ingrediënten gelijkmatig bereid. Alle onderdelen kunnen los uit de airfryer worden gehaald en zo in de vaatwasser worden geplaatst, waardoor alles makkelijk schoon gemaakt kan worden.

Philips airfryer XL en XXL: welke is het beste?

Het bekendste type onder de airfryers blijft toch wel de Philips airfryer XXL en kleinere broertje XL. Het verschil tussen deze twee types zit niet zozeer alleen in de inhoud, de XL variant is namelijk ook een prima maximaal laadvermogen. De XXL biedt echter nog veel meer opties en accessoires wat je meer keuzes geeft in soort bereiding van gerechten. Denk aan een grillplaat om pizza's te bakken, een frituurmandje om diepgevroren snack klaar te maken en ga zo maar door. Het apparaat beschikt ook over slimme programma's waarbij de beste baktijd wordt gekozen en de temperatuur automatisch wordt geregeld. De airfryer XL is daarin iets meer basic, maar beschikt over alle functionaliteiten om een verscheidenheid aan gerechten te bereiden. Van vis tot vlees, een lekker portie verse friet of broodjes bakken in de ochtend. Het apparaat is compact, stil in gebruik en makkelijk schoon te maken. In het assortiment van Philips is altijd een goede airfryer voor jou te vinden.

Welke airfryer kun je het beste kiezen voor jouw huishouden?

Afhankelijk van de huishoudelijke situatie en behoeften hebben fabrikanten verschillende apparaten in de aanbieding voor verschillende doelgroepen.

Mini airfryers voor kleine huishoudens

Woon je alleen, met een partner of een kind, dan is een kleine airfryer voldoende voor een inhoud van 0,8 kg aardappelen. Hiervoor zijn vier automatische programma's en een maximaal laadvermogen van 1.500 W voldoende.

Tip: Houd er rekening mee dat het maken van twee porties achter elkaar in een klein apparaat langer duurt dan het maken van één grotere portie in een grotere friteuse.

Welke airfryer is geschikt voor 5 personen? Voor gezinnen met kinderen

Als je meerdere kinderen in huis hebt of als je graag voor meerdere personen kookt, is het aan te raden om een airfryer met een groot volume aan te schaffen die grote hoeveelheden goed aan kan. In een frituurpan van 3,0 liter past ongeveer 1,2 kg aardappelpartjes. Dat komt overeen met vier tot vijf porties friet.

Grote airfryers voor hobbykoks

Of het nu voor jou alleen is of voor meerdere personen - koken, bakken en frituren is je passie. Daarom gebruik je een friteuse met aparte kookmanden waarmee je meerdere gerechten tegelijk klaarmaakt. Voldoende veelzijdigheid bied je een maximaal laadvermogen van meer dan 2.000 W en tot acht automatische programma's en een rotisserie voor kebab en döner.

Alternatieven voor heteluchtfriteuses

Iedereen die conventioneel van gefrituurde aardappelen houdt, gebruikt een gewone frituurpan. Er zijn ook speciale modellen zoals koude zone friteuses waarbij de verwarmingsspiralen in de olie hangen. Mini friteuses zijn geschikt voor kleine hoeveelheden. In roto friteuses komen friet en dergelijke steeds uit het frituurvet en druipen ondertussen af.

Tip: Airfryers moeten regelmatig worden schoongemaakt. In hoeverre je de manden hiervoor in de vaatwasser kunt doen, lees je in de instructies van de fabrikant.

Hoe kun je een airfryer schoonmaken?

Het grootste voordeel van een airfryer ten opzichte van een reguliere frituurpan is dat een heteluchtfriteuse veel minder vet is. Hierdoor is het gebruik van dit apparaat niet alleen gezonder maar ook veel schoner. Vaak is één lepel olie al voldoende om je ingrediënten te bereiden, de hete lucht en bewegingen van het apparaat doen de rest.

De buitenkant en binnenkant reinigen

Een airfryer wordt aan de buitenkant nauwelijks vies of vettig. Wanneer je de airfryer opent spettert er niet tot nauwelijks vet uit, wat bij een gewone frietpan vaak wel het geval is. De buitenkant van de airfryer kan dus eenvoudig met een vochtige doek worden schoongemaakt wanneer nodig.

De binnenkant wordt uiteraard wel intensief gebruikt. Naast de olie die je eventueel toevoegt, kan de binnenkant natuurlijk vies worden van etensresten die achterblijven. Het verschil tussen een frituurpan en een airfryer zit ook in de manier waarop het apparaat wordt gebruikt. Een frituurpan vul je met olie of vet en wordt meerdere keren gebruikt zonder dat de binnenkant grondig wordt schoongemaakt. Een airfryer kun je eigenlijk beter vergelijken met een gewone pan, die je na ieder gebruik schoonmaakt voordat je er opnieuw mee gaat koken of bakken. Je kunt een airfryer dus na ieder gebruik reinigen. Het grote voordeel is dat je hiermee nare luchtjes van bijvoorbeeld aangekoekte restjes voorkomt en vooral je keukenapparaat in goede conditie houdt.

Airfryer schoonmaken met de hand

Wellicht niet het meest favoriet, maar je airfryer met de hand schoon te maken zorgt voor minder schade aan bijvoorbeeld de antiaanbaklaag en zorgt dat je ook al het vuil in eventuele kleine hoekjes of kiertjes goed kunt verwijderen. Juist die hele kleine achtergebleven etensrestjes die nauwelijks zichtbaar zijn, kunnen bij een volgend gebruik voor een stinkende lucht zorgen en dat is uiteraard niet gewenst.

Met de hand kun je je airfryer het beste schoonmaken net na gebruik. De pan is dan nog warm en het vet nog niet opgedroogd en aangekoekt, waardoor het reinigen een stuk sneller gaat. Het frituurmandje kun je in eerste instantie gewoon in de pan laten zitten.

  • Giet warm water in de airfryer pan met de frituurmand en voeg een druppel afwasmiddel toe
  • Laat dit even staan zodat alles alvast kan losweken
  • Haal vervolgens het mandje eruit om deze los schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte spons om het gaas niet te beschadigen en maak zowel het gaas als het mandje zelf met een warm sopje schoon
  • Haal eventuele andere losse onderdelen uit het apparaat en maak deze schoon
  • Maak als laatste de binnenpan ofwel de opvangbak goed schoon met een warm sopje en afwasborstel
  • Vergeet ook niet om af en toe het verwarmingselement binnenin de airfryer af en toe af te doen met een zachte spons. Hier kunnen nog wel eens spetters tegen komen of het eten zelf, wat je niet zo snel zult zien maar wel nare geurtjes kan veroorzaken als je het niet regelmatig schoonmaakt

Kunnen airfryer onderdelen in de vaatwasser?

Is schoonmaken met de hand iets teveel moeite? De airfryer heeft vaak een hoop losse onderdelen die vaatwasser bestendig zijn. Het mandje, de pan of opvangbak en accessoires als een grillplaat kunnen allemaal los in de vaatwasser worden geplaatst. Lees voor de zekerheid altijd de instructies na. Vaste onderdelen zoals het verwarmingselement aan de binnenkant zullen uiteraard alsnog met de hand moeten worden gereinigd.

Wat zijn de lekkerste airfryer recepten?

Aardappelgerechten uit de airfryer: verse friet, krieltjes of zoete aardappel

Een van de redenen waarom velen een airfryer kopen: als gezondere vervanging van de frituurpan. Frietjes bakken in de airfryer is heel eenvoudig en snel. Met een voorverwarmde airfryer van 180 graden heb je binnen 15 minuten al een heerlijke portie friet. Heb je iets langer de tijd? Ga dan eens voor een variatie op de klassieke friet met bijvoorbeeld gekruide krieltjes of zelf gesneden zoete aardappel frietjes.

Airfryer kroketten en vele andere snacks

Maak je frietje compleet met een krokante snack uit de airfryer! Minder vet maar net zo lekker. Lees het bereidingsadvies op de verpakking van je favoriete snack goed door voor je deze gaat bereiden in je airfryer. Let hierbij vooral op de temperatuur en baktijd, en vergeet natuurlijk je speciale snackmandje niet. Ook wanneer je tijdens een feestje snel wat minisnacks wilt bereiden, is de airfryer een perfecte uitkomst.

Recept voor kip en zalm uit de airfryer

Heb je een grillaccessoire voor je airfryer? Dan kun je in een handomdraai een heerlijke moot zalm grillen in je hetelucht friteuse. Ook voor vleesgerechten zijn de opties oneindig. Denk aan verschillende kip recepten zoals kippenpoten, drumsticks of zelfs een hele kip! Breng het stuk vlees of vis naar wens op smaak met kruiden, knoflook, citroensap en een beetje olie. Stel de baktijd en temperatuur in, of kies het juiste slimme programma en je airfryer doet de rest.

Tosti of broodjes afbakken in de airfryer

Ook voor ontbijt en lunchgerechten is de airfryer geschikt. De veelzijdigheid van het apparaat is groot. Je hebt niet alleen je losse frituurpan niet meer nodig, ook je oven is al overbodig. Verwarm de oven voor op 180 tot 200 graden, plaats de broodjes in de airfryer en bak ze in een paar minuten bruin. Ook zelf belegde tosti wordt in korte tijd krokant gebakken.