We hebben alle filters gewist, omdat we anders geen artikelen konden vinden die aan je filteropdracht voldeden.

Koelen en vriezen in ruime 2-in-1 koelkasten

In Amerika zijn ze massaal in gebruik en ze worden ook steeds populairder in Europese de keukens: de Amerikaanse koelkasten. Vooral voor grotere gezinnen of gepassioneerde thuiskoks met gevoel voor culinair genot en keukenesthetiek, bieden de elegante combi-koelers tal van voordelen. Overzichtelijk, ruim en voorzien van vele praktische functies, vervullen de Amerikaanse koelkasten vele wensen en besparen ze ook nog eens energie. Aangezien de twee koelsystemen voor de vriezer en de koelinstallatie meestal afzonderlijk werken, kunnen ze ook afzonderlijk en dus naar behoefte worden geregeld. De krachtige koel-vriescombinaties maken weinig geluid en zijn daardoor ideaal voor in elke keuken.

Inhoudsopgave

Verschillende soorten Amerikaanse koelkasten
Op deze kenmerken moet je letten
Hoe vind je de juiste koelkast voor in jouw keuken
Tips voor het reinigen en onderhouden van Amerikaanse koelkasten

Verschillende soorten Amerikaanse koelkasten

Afhankelijk van de indeling van de koel- en vriescompartimenten, kunnen Amerikaanse koelkasten worden onderverdeeld in twee fundamentele verschillende types.

Amerikaanse koelkasten

Bij de klassieke Amerikaanse modellen bevinden de koelkast en de vriezer zich naast elkaar, in een behuizing met twee deuren of apart als set. Dit laatste biedt je de mogelijkheid om de units zelfstandig te plaatsen, wat je meer flexibiliteit geeft bij het verplaatsen. De deurscharnieren zijn meestal uitwisselbaar: naast elkaar geplaatst, beide handgrepen bevinden zich in het midden. Als je de kasten van elkaar wilt scheiden, kun je de deur verplaatsen en de rechterhelft van de kasten tegen een muur aan de linkerkant plaatsen.

Europese modellen

Als je beperkte ruimte hebt of het apparaat wilt inbouwen in een keukenunit, zijn Europese koelkasten een alternatief. In deze ook wel Franse deurmodellen genoemd, staan de koel- en vriescellen boven elkaar. De koelkast bovenaan heeft scharnierdeuren, de vriezer onderaan heeft lades. Zo kunt je deze apparaten integreren in de keuken. Omdat de deuren minder uitsteken dan bij de Amerikaanse modellen, kunnen de meubelfronten van de inbouwkeuken vaak worden gemonteerd. Hierdoor is er ook minder ruimte nodig aan de voorkant.

Op deze kenmerken moet je letten

De grootte van een Amerikaanse koelkast is het doorslaggevende punt bij de aankoop van een koelkast. Daarnaast zijn er comfortfuncties, die jouw dagelijkse keukenleven gemakkelijker en mooier maken.

Afmetingen en nuttige inhoud

Amerikaanse koelkasten hebben veel ruimte nodig met een breedte van 83 tot 120 cm en een diepte van 60 tot 70 cm. Je moet niet alleen de afmetingen meten van de onderkant van de koelkast, maar ook rekening houden met de ruimte die nodig is om de deuren volledig te openen. Compacter zijn de 70 tot 91 cm brede Europese modellen, geschikt voor in de wat kleinere keukens omdat je de koelkast tegen een muur kan plaatsen. De nuttige capaciteit van de Amerikaanse koelkast ligt tussen 430 en ongeveer 620 L. Als vuistregel voor de volumevereisten geldt dat er ten minste 50 tot 70 L per persoon in de koelkast en 40 tot 80 L per persoon in het vriesvak moet zitten.

Luchtcirculatiefunctie

Net als individuele koelkasten zijn er ook Amerikaanse koelkasten met een recirculatiefunctie. Deze zorgen voor uniforme temperaturen in de hele koelkast, of met verschillende klimaatzones. Het type koeling dat je kiest, is afhankelijk van jouw voorkeuren bij het sorteren van voedsel. Als je geen aparte compartimenten voor groenten of vlees nodig hebt, is convectiekoeling aan te bevelen. Voor grote apparaten heeft dit als voordeel dat de koelkast snel weer op temperatuur komt, als de deur bij een inladen van jouw bulkaankoop voor langere tijd open heeft gestaan.

Geluidsvolume

Het werkingsgeluid van grote koelkasten is meestal 40 dB, wat overeenkomt met een zacht gezette radio. Luchtcirculatie-units zijn met ongeveer 50 dB iets luider dan modellen met statische koeling, maar bereiken normaal gesproken geen waarden die als storend worden ervaren. Ter vergelijking: 55 dB komt overeen met een gesprek op normaal volume.

Energie-efficiëntie

Aangezien Amerikaanse koelkasten jaren lang 24 uur per dag draaien, is het de moeite waard om te kijken naar de energie-efficiëntiewaarden. De meeste modellen voldoen aan de eisen van klasse A++ (D tot A+++), de op één na beste standaard. Een paar zijn nog zuiniger met de A+++ rating. Het verschil in energieverbruik, tussen een A++ en een A+++ eenheid met een netto capaciteit van 500 liter, is ongeveer 200 kW/h per jaar. Bij een elektriciteitsprijs van 30 cent/kWh bedraagt dit 60 € per jaar.

NoFrost en automatische ontdooiing

Het ontdooien van het vriesvak wordt voorkomen door gebruik te maken van de NoFrost technologie, of door gebruik te maken van een automatische ontdooifunctie. Terwijl de NoFrost technologie de koeling en de vochtigheid reguleert, zodat er nauwelijks vorst en ijs kan ontstaan. Zorgt de automatische ontdooifunctie ervoor dat de ontstane vorst direct weer smelt of verdampt.

Display bediening en netwerken

De grote en overzichtelijke displays informeren je over de actuele temperatuurwaarden. Bij sommige apparaten kunt je zelfs verbinding maken met het internet en de bijbehorende functies gebruiken. je kunt bijvoorbeeld jouw smartphone gebruiken, om de temperatuur in de koelkast te regelen of zelfs om te controleren welk voedsel al uit de koelkast is gehaald. Sommige intelligente systemen maken het mogelijk om automatisch boodschappenlijstjes aan te maken en bestellingen rechtstreeks naar de kruidenierswinkels te sturen.

Extra functies

Amerikaanse koelkasten bieden verschillende functies, die slechts enkele normale koelkasten en koel-vriescombinaties hebben. Dit zijn onder andere koud water automaten, die in de deur zijn geïntegreerd of ijsblokjesautomaten. Als je niet beschikt over een wateraansluiting voor deze functies op de gewenste locatie, zijn er ook modellen met geïntegreerde watertanks. Sommige modellen hebben een barcompartiment dat in de andere deur is geïntegreerd: Zo heb je gemakkelijk toegang tot de drankflessen die in de deur kast staan, zonder dat je de hele deur van de koelkast hoeft te openen.

Hoe vind je de juiste koelkast voor in jouw keuken

De juiste maat is essentieel bij het kiezen van een Amerikaanse koelkast. Dit geldt zowel voor de afmetingen van het apparaat, als voor de capaciteit. Deze aanbevelingen zullen je helpen bij jouw aankoopbeslissing:

Voor kleine huishoudens

Voor kleine huishoudens met één of twee personen zijn naast elkaar staande modellen, met een inhoud van ongeveer 250 L in de koelkast en 150 tot 200 L in de vriezer voldoende. Dergelijke apparaten zijn verkrijgbaar met energie-efficiëntieklasse A+. Als je een apparaat met een geïntegreerde waterdispenser wilt, zal de prijs wat hoger liggen.

Voor gezinnen met een grote keuken

In huishoudens met vier of meer personen en een ruime (woon)keuken, laten de Amerikaanse koelkasten in Amerikaanse stijl echt hun voordelen zien. Met nuttige capaciteiten vanaf 350 L in de koelkast en 200 L in de vriezer, is er geen ruimtegebrek en kunt je een uitgebreide gezinsvriendelijke grootverpakkingen voorraad aanhouden. Afhankelijk van de uitrusting zijn er betaalbare en wat luxere, duurdere modellen te verkrijgbaar.

Voor inbouwkeukens

Als je de Amerikaanse koelkast wilt integreren in een keukenunit of inbouwkeuken, zijn Europese modellen zoals de French Door-apparaten aan te bevelen. Met een nuttige capaciteit tot 550 L, zijn deze ook voldoende groot voor grotere huishoudens en kunnen ze toch ruimtebesparend worden ingedeeld.

Tips voor het reinigen en onderhouden van Amerikaanse koelkasten

Om ervoor te zorgen dat je lang van jouw koel-vriescombinatie kunt genieten, dien je de volgende onderhoudsinstructies in acht te nemen:

  • Je kunt de oppervlakken van de behuizing afvegen met een zachte, vochtige doek en eventueel een beetje afwasmiddel gebruiken. Wrijf bij het afvegen goed met een microvezel- of katoenen doek. Gebruik nooit harde sponzen of borstels.
  • Je moet de achterkant van de 2-in-1-combinatie af en toe stofzuigen en de ontdooiingswateropening schoonmaken met een wattenstaafje.
  • Je moet minstens twee keer per jaar een grondige inwendige reiniging uitvoeren. Maak de koelkast schoon, haal de stekker uit het stopcontact en veeg alle zijkanten, planken en laden af met azijnwater. De deurrubbers reinig je niet met azijnwater, maar deze reinig je alleen met water of een mild reinigingsmiddel. Laat alles goed drogen en laad daarna alles weer in.
  • Je moet jouw apparaat ontdooien wanneer er zich ijs vormt in het koelkastcompartiment.
  • Je kunt het water of de ijsdispenser schoonmaken, door de lekbak en de voorraadbak grondig en regelmatig af te spoelen. Dit zal voorkomen dat ziektekiemen zich gaan vestigen. Droog de bakken goed af om te voorkomen dat de ijsblokjes bevriezen.