Zelf taarten, gebak en brood bakken

Verse pizza's voor het diner, zelfgebakken brood of een zoete aardbeientaart als dessert voor de feestelijk versierde salontafel - voor al deze lekkernijen heb je de juiste bakvormen nodig. De hittebestendige producten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ze zorgen ervoor dat de degen in de oven hun vorm behouden maar toch goed kunnen rijzen. Ook hebben bakvormen vaak anti-aanbak eigenschappen, zodat de inhoud achteraf gemakkelijk kan worden verwijderd. Dit type kook- en bakaccessoire maakt deel uit van de basisuitrusting van een keuken en stelt je in staat om tal van zoete en hartige bakcreaties te maken.

Inhoudsopgave

Deze verschillende bakvormen zijn beschikbaar
Belangrijke kenmerken van bakvormen
De juiste taartvorm voor uw huishouden

Deze verschillende bakvormen zijn beschikbaar

Afhankelijk van wat je wilt bakken, heb je de juiste bakvormen nodig. Het volgende overzicht licht de belangrijkste bakvormen toe.

Ronde taartvormpjes

Taart klassiekers zoals cheesecake worden altijd in ronde taartvormpjes gebakken. Springvormen hebben het voordeel dat zachte koeken uit de pan kunnen worden gehaald zonder te vallen. Om dit te doen, open je gewoon de clip aan de zijkant en verwijder je deze van de bodemplaat. Vormen voor bijvoorbeeld een tulbandcake of ringvormige cake geven stevige taarten een mooie golvende vorm aan het oppervlak.

Platte ronde vormen

Voor de fijne sponsdegen, die als basis dienen voor fruitige toppings, zijn fruitcake vormpjes de juiste keuze. De vormen zijn zeer plat en hebben een gekartelde rand, die maximaal 5 cm hoog is en het bakken de typische randafwerking geeft. Harde taarten met vulling worden in iets hogere vormen gebakken om meer ruimte te geven voor de topping. De bakvormen voor een quiche zijn meestal ook rond en hebben een golvende rand van enkele centimeters hoog. Taartvormen lijken erg op quichevormen, maar hebben soms een gladde rand.

Taartvormen

Rechthoekige taartvormen zijn geschikt voor sponskoeken en -brood. Ze zijn ongeveer even breed als hoog. Verder zijn ze glad aan zowel de binnenkant als aan de randen. De taartvormen kunnen worden gevuld met stevige deegsoorten die na het bakken gemakkelijk inzakken. Als je klassieke broden wilt bakken, zijn ovale broodbakblikken geschikt. Voor knapperige witte broden zijn ze ook verkrijgbaar in een smal, langer formaat of als stokbroodbak. Hierin kunnen meerdere broden tegelijk worden gebakken.

Bakvormen

Een knapperige basis is belangrijk voor de typische smaak van hartige specialiteiten zoals pizza en tarte flambée. Tegelijkertijd moet de topping sappig blijven en niet verbranden. Bakvormen kunnen worden gebruikt bij hoge temperaturen - het deeg stijgt en wordt knapperig, de topping wordt doorgebakken zonder dat het uitdroogt. Dit is mogelijk omdat de ronde of vierkante pizzavormen de warmte opslaan door ze voor te verwarmen en vervolgens gelijkmatig af te geven aan het deeg.

Kleine bak- en motiefvormen

Voor het bakken van kleine koeken worden muffinvormen gebruikt, die zes, twaalf of meer holtes hebben waarin de typische decoratieve papierbakken kunnen worden gezet. Muffinvormen kunnen ook gebruikt worden voor cupcakes, die verschillen van muffins in hun deeg, vorm en rijke versiering met crèmes en dergelijke. Trays met kleine bolvormige stokjes zijn bedoeld voor cakepops. Als je op zoek bent naar een speciale vorm voor grotere taarten, raden wij je bijvoorbeeld hartbakvormen aan, die in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Flexibele siliconen bakvormen maken het mogelijk om vele zoetigheden in leuke vormen te bakken, van stripfiguren tot paaslammeren.

2-in-1 bakvormen en -sets

Bij duo-mallen is de bodem van de springvorm dieper, zodat je deze als aparte mal kunt gebruiken zonder het klikframe. Bakvormen bestaan uit twee of meer verschillende bakvormen en geven je een bepaalde variëteit en een goede basisuitrusting voor het bakken met slechts één aankoop.

Belangrijke kenmerken van bakvormen

Afhankelijk van uw bak-ambities, de keukenapparatuur en het type gebak, moeten bakvormen aan bepaalde criteria voldoen. Hieronder vind je enkele details.

Materiaal

Bakvormen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen met verschillende eigenschappen. Aluminium geleidt de warmte goed en daarom bakken de taarten bijzonder gelijkmatig. Mallen van dit materiaal worden vaak gebruikt voor gasovens. Bakvormen van staal worden vaak afgesloten met een antiaanbaklaag. De combinatie van het gladde en robuuste geëmailleerde oppervlak met de efficiënte warmtegeleiding van staal resulteert in goede bakeigenschappen. Je baksel kan gemakkelijk worden verwijderd uit siliconen bakplaten en je kunt ze gebruiken om taarten in ongewone vormen te maken. Het flexibele materiaal kan ook plaatsbesparend worden opgevouwen en opgeborgen.

Anti-aanbaklaag

Door de anti-aanbaklaag hoef je de vorm niet meer grondig in te vetten en wordt het aanzienlijk gemakkelijker om het gebak te verwijderen en de vorm schoon te maken. Naast de anti-aanbak eigenschappen biedt een coating op stalen en aluminium mallen ook bescherming tegen krassen en snijwonden. Dit is vooral belangrijk voor springvormen, waarbij de taart vaak direct op de bodem van de vorm wordt gesneden en geserveerd.

Inhoud

Bij ronde bakvormen is de diameter de maat voor de vulhoeveelheid. Voor kleine gebakjes is 10 tot 12 cm voldoende, voor een taart voor twee tot drie personen moet het 20 cm zijn. Bij modellen met een diameter van 26 tot 28 cm maak je baksels die voldoende zijn voor vier tot vijf personen. In doosvormige mallen is de rand meestal 7 cm hoog en de breedte ongeveer 10 cm. Naast de gebruikelijke lengte van 24 tot 30 cm voor taarten voor maximaal vijf personen, zijn er kortere modellen met 20 cm voor kleine huishoudens.

Temperatuurbestendigheid

Als je de bakplaat wilt gebruiken voor het bakken van brood, moet het materiaal geschikt zijn voor hoge temperaturen van minimaal 250 °C, want brood wordt vaak zeer heet gebakken. Siliconen bakvormen zijn hiervoor meestal niet geschikt omdat deze niet hittebestendig genoeg zijn. Maar het zachte materiaal is wel geschikt om te bevriezen. Je kunt bijvoorbeeld brooddeeg in een siliconen bakvorm in de vriezer bewaren en indien nodig snel bakken.

Lekbescherming

Vloeibaar deeg of zachte toppings kunnen gemakkelijk uit de vorm druipen. Bakvormen met lekbescherming voorkomen dit. Hun bodem steekt zo ver uit over het frame dat eventuele lekkende vloeistoffen worden opgevangen.

Dekking

Als je voor je collega's of vrienden een taart bakt voor hun verjaardag, vraag je jezelf vast af hoe deze heel bij het gezelschap kan komen. Bakvormen met afsluitbare deksels en een handvat zijn hier erg handig. Als het baksel niet buitenshuis gaat, zijn er modellen met deksels waaronder de bakwaren vers blijven.

De juiste taartvorm voor uw huishouden

Voor gebak en taarten

Jij en je familie houden van taarten op de klassieke manier. Daarom moet je een ronde en vierkante springvorm in je huishouden hebben, waarmee je vele populaire soorten taart kunt bakken bijvoorbeeld de klassieke appeltaart. Als je van fruitcakes houdt op een lichte sponscake basis, vult een platte ronde vorm de uitrusting aan. Deze bakvormen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt ook kiezen voor een set van verschillende vormen. Deze kosten iets meer, maar dan heb je alles meteen in huis.

Voor hartige koekjes

Als je van quiches en vers brood houdt, is het de moeite waard om te investeren in speciale bakvormen. De prijzen voor taart- en quicheblikken of bakvormen voor pizza’s beginnen bij een gemeenschappelijke prijs.

Voor muffins en broodjes

Lekkere koekjes zijn eenvoudig te maken in muffin bakken en siliconen bakvormen. Vooral kinderen houden van kleurrijke taarten die de vorm hebben van bijvoorbeeld film- of stripfiguren. Voor speciale gelegenheden zoals Valentijnsdag of Pasen zijn er bijvoorbeeld hartvormen. Muffinvormpjes of siliconen bakvormen kosten niet veel.