Het ontstaan van het bestek

Het bestek is een handig hulpmiddel op een maaltijd mee te eten. Het bestek bestaat uit het gerief, de vork, de lepel en het mes. In Oosterse landen is het gebruikelijk om als bestek eetstokjes te gebruiken. Daar worden de vork, de lepel en het mes niet tot nauwelijks gebruikt. In Europa werd er tot in de middeleeuwen alleen met mes en lepel gegeten. Pas vanaf de Renaissance begon in Italië het gebruik van de vork zijn intrede te maken.

In de horeca wordt het bestek ook wel couvert genoemd. Het verschil met het bestek is dat couvert in een bredere zin wordt genomen. Onder couvert valt o.a.:

    - Dessertmes, dessertlepel en dessertvork. Dit is een kleiner formaat dan het normale bestek wat je bij een dagelijkse maaltijd gebruikt
    -Koffielepels en taartvorkjes zijn nog kleiner dan het dessertbestek
    -Visvork, vismes en de vissauslepel behoren ook tot het couvert

Geschiedenis van het bestek

Tegenwoordig zijn de lepel, de vork en het mes onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is het zo dat elke vorm van bestek een geheel eigen oorsprong van bestaan heeft. Het mes is de oudste van het stel en is ontstaan in het stenen tijdperk. Hier werden de messen gemaakt van steen, onder andere om bij de jacht het die van zijn huid te ontdoen. Dit soort bestek werd later gemaakt van ijzer in het tijdperk waar het ijzer daadwerkelijk ontdekt werd. Het tafelmes werd in Frankrijk in de 10de eeuw na Christus een bekend gebruiksvoorwerp. De tafels werden niet gedekt met messen. In deze tijd was het normaal om dit soort bestek zelf mee te nemen.

Omstreeks 1100 hoorde men in Europa voor het eerst van het bestaan van de lepel. De lepel is voortgekomen uit de behoefte om vloeibare stoffen te scheppen. Men gebruikte hiervoor een nap, die later werd voorzien van een steel: de lepel. De vork maakte zijn intrede een paar eeuwen later. De behoefte aan een vork was tot dan toe niet hoog, omdat er voornamelijk met de vingers gegeten werd. Het ontstaan van de vork is begonnen in het Verre Oosten en is in 1611 door een Engelsman naar het Westen gebracht. In Europa kenden men sinds 1100 een twee-tandige vork, die werd gebruikt om het vlees vast te houden tijdens het snijden van vlees. Niemand was tot het idee gekomen om met dit soort bestek het voedsel naar de mond te brengen. Het heeft tot in de 19de eeuw geduurd totdat dit bestek algemeen geaccepteerd was op tafel.