Verwerk voedsel snel en gemakkelijk

Blenders gebruiken hun vlijmscherpe messen, die worden aangedreven door een elektromotor, om groenten, fruit, vlees en ander zacht voedsel tot een puree te hakken. Door vloeistoffen toe te voegen, kun je de apparaten gebruiken om shakes en soepen te bereiden. Krachtige modellen crushen ook ijs, malen graan tot meel en hakken noten en chocolade. De bediening is eenvoudig: je plaatst de blenderkan met de messen bevestigd aan de basis op het motorblok, sluit de deksel, start het apparaat en de inhoud wordt tegelijkertijd fijngemalen en gemengd. De eenvoudige bediening en de veelzijdige toepassingsgebieden maken blenders tijdbesparende hulpjes in de keuken.

Inhoudsopgave

Welke blender moet ik kopen voor smoothies of het fijnmaken van bevroren fruit? Zo verschillen de soorten blenders
Welke blender is goed? En welke functies zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen?
Welke blender past het beste bij mij?
Tips voor onderhoud en reiniging

Welke blender moet ik kopen voor smoothies of het fijnmaken van bevroren fruit? Zo verschillen de soorten blenders

De meeste apparaten bestaan ​​uit het basisstation en een blender kan met deksel. Afhankelijk van de vulhoeveelheid en prestatie zijn ze voor verschillende doeleinden bestemd. Het volgende gedeelte geeft je een overzicht.

Smoothie blender van Ninja

De kleinste modellen staande mixers zijn ideaal voor het bereiden van smoothies of milkshakes onderweg, aangezien de blenderkan slechts ongeveer 0,4 tot 0,6 liter bevat. Het messenblok van deze smoothiemaker wordt vastgeschroefd en de kan wordt ondersteboven op de motorunit geplaatst. Door deze scheiding neem je de blender en zijn inhoud gemakkelijk mee. Het vermogen van 250 tot 400 W is voldoende om de zachte ingrediënten in combinatie met vloeistof in enkele seconden tot een drankje te verwerken.

Keukenmixer van Philips

Bij de klassieke keukenmixers met zo'n 500 tot 1.500 W is een mes met twee of vier messen in de bodem van de mengkom verwerkt. Je kunt er puree, soepen, shakes, smoothies, dipsauzen en babyvoeding mee maken. Apparaten met een puls- of vermogensniveau crushen ook ijs en hakken noten. Om graankorrels grof te malen, moet het apparaat een vermogen van minimaal 800 W hebben.

Multifunctionele mixer

Keukenmengkranen met verschillende mengopzetstukken zijn multifunctioneel inzetbaar. De verschillend gevormde messen van de opzetstukken zijn geschikt voor bijvoorbeeld pureren en mixen, voor het hakken en snijden van uien, maar ook voor het persen en kloppen.

Krachtige blender van Kitchenaid

Apparaten met een vermogen van 1.500 W of meer worden high-performance blenders genoemd. Ze zijn ook geschikt om zeer hard gesneden materiaal zoals fruitpitten te hakken, grotere hoeveelheden te verwerken en de vezels van groenten fijn te splitsen. Dit geeft groene smoothies een romige, homogene textuur. Je kunt het ook gebruiken om ijs en sorbets, notenmelk of pesto te bereiden.

Welke blender is goed? En welke functies zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het kiezen?

Er zijn een aantal criteria waarmee je rekening moet houden bij het maken van je aankoopbeslissing. Hieronder vind je een overzicht dat je keuze uit een grote collectie blenders makkelijker kan maken.

Materialen

De gebruikte materialen zijn een belangrijk punt voor alle componenten. De omschrijving "Vrij van BPA" of "Vrij van bisfenol A" betekent voor plastic bakjes van bijvoorbeeld Tritan dat je er warm eten of drinken mee kunt vullen. Glazen bakjes hebben als voordeel dat ze grotendeels smaakloos zijn. Hittebestendige glazen of kunststof bakken zijn meestal ook geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Dat geldt ook voor de messen, die meestal van roestvrij staal zijn, zeker als ze uitneembaar zijn.

Blender opzetstuk

Een groot mengopzetstuk met een inhoud van 1,5 of 2 liter is praktisch voor grotere hoeveelheden te mengen levensmiddelen. Sommige apparaten worden geleverd met twee of meer opzetstukken van verschillende grootte en soms met verschillende messystemen. Een hoekige vorm of groeven op de binnenwand van het opzetstuk zorgen ervoor dat het te mixen voedsel tijdens het gebruik wordt afgeremd en gemakkelijk de messen weer kan bereiken. Een andere handige functie van de meeste blenders is een meetschaal.

Messen

Als het om messen of bladen gaat, is niet alleen de scherpte van belang. Ook het aantal en de plaatsing van de bladen en hun vorm zijn bepalend. Afhankelijk van het te mengen voedsel kunnen soms twee of soms zes mesjes een beter resultaat opleveren.

Kracht en volume

Een belangrijk criterium van een blender is het vermogen, dat wordt weergegeven in watt of in PS. Het bepaalt hoe snel en krachtig het apparaat werkt. Eenvoudige apparaten werken met 250 W, modellen uit het hogere segment met maximaal 1800 W. Het bedrijfsgeluid is ook afhankelijk van het vermogen. Krachtige mixers zijn luider dan mini blenders en bereiken soms 90 dB. Dit komt overeen met het rijgeluid van een vrachtwagen.

Motor snelheid

To-go- en keukenmixers werken met motorsnelheden van 20.000 tot 24.000 omwentelingen per minuut (tpm). Dit is voldoende om bijvoorbeeld cocktails te bereiden. Krachtige modellen met tot 45.000 tpm kunnen dankzij de zeer snel roterende messen ook in korte tijd grote hoeveelheden vezelrijke en diepvriesproducten klein krijgen.

Ergonomie

De keuken is soms hectisch, dus de ergonomie van een keukenapparaat is belangrijk. Een handgreep van de blenderkan die comfortabel in een vochtige hand ligt, gemakkelijk te sluiten deksels en duidelijke bedieningselementen maken het hanteren eenvoudiger. Zorg er ook voor dat het netsnoer lang genoeg is om de blender te plaatsen waar je hem nodig hebt.

Bediening en beveiliging

Terwijl bediening met één knop meestal de norm is voor mixers voor onderweg, zijn krachtige keukenmixers uitgerust met draaiknoppen voor maximaal elf niveaus. Wil je je geen zorgen maken over de juiste snelheid, kies dan voor een toestel met automatische programma's. Een stabiel motorblok met rubberen voetjes verhoogt de veiligheid, evenals de oververhittingsbeveiliging, die het apparaat automatisch uitschakelt bij overbelasting. Je dient de zuiger die bij sommige apparaten wordt geleverd alleen door de kleine opening in het deksel te steken. Dit voorkomt dat hij verstrikt raakt in het messenblok.

Welke blender past het beste bij mij?

Vraag je voor de aanschaf af waar je de keukenmixer vooral voor wilt gebruiken. Op basis hiervan kunnen verschillende aanbevelingen worden gedaan om de perfecte blender te vinden.

Kleine blender voor to go drankjes

Wil je het apparaat vooral gebruiken om onderweg smoothies en shakes te bereiden, dan zijn to-go blenders een goede keuze. De kleine apparaten nemen weinig ruimte in beslag in de keuken en leveren de drinkbussen mee.

Veelzijdige blender voor keukenwerk

De beste manier om ingrediënten te mixen, pureren en hakken is met een klassieke keukenmixer. Modellen met een vermogen tot 800 W zijn voldoende voor de meeste voedingsmiddelen. Als je ook veel ijs tegelijk wilt malen en crushen, raden we modellen tot 1.500 W aan. Multifunctionele mixers kunnen nog universeler worden gebruikt, dankzij verschillende opzetstukken kunnen ze ook deeg roeren, slagroom of sap extraheren.

Sterke blender voor fijne texturen

Groene smoothies zonder stukjes en beetjes, een romige pesto of de fijnste bloem kunnen worden bereid met krachtige mixers. Met meer dan 1.500 W en tot 45.000 tpm versnipperen deze modellen het voedsel intensief en gelijkmatig. Zelfs grote porties kunnen in korte tijd worden verwerkt. Dit is ook goed als je iets wilt mixen voor het hele gezin of om in te slaan.

Tips voor onderhoud en reiniging

Blenders zijn meestal gemakkelijk te verwijderen van restjes. Dit doe je als volgt:

  • Vaatwasmachinebestendige blenders kunnen na een korte spoelbeurt gewoon in de vaatwasser.
  • Vul anders het kort gespoelde reservoir met warm water en een paar druppels afwasmiddel en schakel het apparaat meerdere keren kort in of druk op de pulse-knop. Zo worden resten van de messen losgemaakt.
  • Rijstkorrels kunnen ook hardnekkig vuil van de bodem van de bak verwijderen.
  • Als de sappen en kruiden verkleurd zijn, laat je de blenderkan het beste een paar uur in azijnwater weken. Spoel daarna grondig af met warm water.
  • Spatten op het motorblok kunnen eenvoudig met een vochtige doek worden afgeveegd.