Meet eenvoudig zelf je bloeddruk met een bloeddrukmeter

Of je nu last hebt van een hoge bloeddruk of gewoon je gezondheid in de gaten wilt houden: met je eigen bloeddrukmeter kun je altijd even controleren of je bloeddruk goed is. Bloeddrukmeters zijn makkelijk in gebruik en je hebt geen speciale medische kennis nodig, zodat je thuis of onderweg zelf je hartslag en bloeddruk kunt meten. Zo kun je je dagelijkse routine daarop aanpassen en actiever of rustiger maken. Als je zelf je bloeddruk regelmatig meet, kan dit jezelf en je arts belangrijke informatie geven. De Hartstichting adviseert om vanaf je 40e jaar elk jaar je bloeddruk te controleren.

Inhoudsopgave

Wat voor bloeddrukmeters kun je kopen en wat is beter, een pols of bovenarm bloeddrukmeter?
Deze functies zijn belangrijk bij goede bloeddrukmeters
Wat is de beste bloeddrukmeter voor thuisgebruik of onderweg? Welke bloeddrukmeter kan ik het best kopen?
Bloeddruk meten: tips voor correct gebruik
Wat is een betrouwbare goede bloeddrukmeter?
Bloeddrukmeters van bekende merken als Medisana en Beuer
Bloeddrukmeter aanbieding of in de sale

Wat voor bloeddrukmeters kun je kopen en wat is beter, een pols of bovenarm bloeddrukmeter?

Je kunt je bloeddruk meten aan je pols of aan je bovenarm. Er zijn daarom twee typen bloeddrukmeters verkrijgbaar. Bedenk van te voren goed voor welk doel je het apparaat wilt gaan gebruiken.

Pols bloeddrukmeters

Polsbloeddrukmeters zijn gemakkelijk te gebruiken door hun compacte ontwerp, omdat de manchet rechtstreeks op de meeteenheid wordt aangesloten. De bloeddruk kan overal snel en gemakkelijk worden gecontroleerd: de mouwen opstropen, het apparaat omdoen en je bloeddruk meten. Bij apparaten voor de pols wordt de meting niet ter hoogte van het hart uitgevoerd. Hierdoor kunnen de vastgestelde waarden iets afwijken van een meting op de bovenarm, maar kunnen ze wel een richtwaarde geven.

Bloeddrukmeters voor de bovenarm

Bovenarmbloeddrukmeters zijn ook geschikt voor thuisgebruik, maar door de aparte meetunit zijn ze groter en minder makkelijk in gebruik. Om nauwkeurig te kunnen meten, moet je tops zoals truien, blouses of overhemden uittrekken en de manchet zo nauwkeurig mogelijk op harthoogte bevestigen. Als aan deze eisen wordt voldaan, kunnen de meetinstrumenten voor de bovenarm zeer nauwkeurige waarden leveren.

Draadloze bloeddrukmeters voor de bovenarm

Bloeddrukmeters die op de bovenarm worden geplaatst en geen extra meetunit nodig hebben, combineren de voordelen van pols- en armmanchetmodellen. De gegevens worden via Bluetooth overgedragen van de sensoren in de manchet naar een app. Op het apparaat zelf zit een display.

Deze functies zijn belangrijk bij goede bloeddrukmeters

Welke waarden wil je in de gaten houden, waar en hoe wil je ze vastleggen en welke extra's zijn voor jou belangrijk? Op deze en andere vragen vind je hieronder een antwoord.

Bloeddrukmeting

Alle bloeddrukmeters tonen je de diastolische (lagere) en systolische (bovenste) bloeddrukwaarden. Of deze waarden goed zijn of niet, kun je zien aan een stoplichtschaal (WHO-indicator) of een cijferschaal op het display. Het toont ook de hartslag en, bij sommige modellen, het gemiddelde van de bloeddrukmetingen in het geheugen. De meeste modellen geven een alarm als er afwijkingen in het hartritme zijn, sommige ook bij zogenaamde ochtendhypertensie, hoge bloeddruk in de ochtend. Een bovendruk van 135 of hoger is volgens de Hartstichting een hoge bloeddruk. Kijk voor meer informatie over hoge bloeddruk op de website van de Nederlandse Hartstichting.

Opslag

Als je het apparaat voor de eerste keer activeert, maak je in de regel een gebruikersprofiel aan met je leeftijd, geslacht en gewicht, zodat de vitale functies beter kunnen worden geïnterpreteerd. Aan dit profiel worden ook je meetwaarden toegewezen en opgeslagen - afhankelijk van het model zijn er tot 200 opslagruimten beschikbaar voor logging. Als andere gezinsleden het apparaat ook willen gebruiken en je wilt de data bewaren, dan moet het apparaat over meerdere profielen beschikken.

Voeding

Bloeddruk meters worden van stroom voorzien door batterijen, verwisselbare batterijen of ingebouwde oplaadbare batterijen. Deze laatste zijn voornamelijk te vinden in Bluetooth-compatibele bovenarmapparaten en worden opgeladen via de micro-USB-poort.

Bluetooth voor bloeddrukmeter app

Veel bloeddrukmeters kunnen via Bluetooth met een smartphone-app worden verbonden, waardoor de gegevens nauwkeuriger en dynamischer kunnen worden geëvalueerd. Diagrammen en grafieken voor de waarden kunnen worden weergegeven. Sommige apps bieden meer functies voor gezondheidsbeheer, zoals Activity Tracker of Gewichtscontrole van een weegschaal met Bluetooth.

Manchet maat

De manchetten van de meettoestellen moeten goed aansluiten op de pols of bovenarm zodat de waarden zo nauwkeurig mogelijk gemeten kunnen worden. Met manchetten voor de pols kan de omtrek meestal worden aangepast van 12,5 tot 21,5 cm. Bovenarmmanchetten zijn groter en meestal geschikt voor een omtrek van 22 tot 42 cm.

Extra functies

Een controle die fouten aangeeft bij het aanbrengen van de manchet of de armpositie, voorkomt foutieve meetresultaten. Extra grote LCD's of spraakuitvoer maken de bediening van bloeddrukmeters gemakkelijker voor oudere mensen, net als grote knoppen.

Accessoires

Naast apps zijn er nog andere extra's die handig kunnen zijn bij een bloeddrukmeter. Sommige modellen zijn uitgerust met meerdere manchetten van verschillende maten, zodat ze ook kunnen worden gebruikt door gebruikers met smalle of juist bijzonder gespierde of dikke bovenarmen. Een tas of doos om het apparaat in op te bergen is handig voor op reis.

Wat is de beste bloeddrukmeter voor thuisgebruik of onderweg? Welke bloeddrukmeter kan ik het best kopen?

Natuurlijk wil je graag een betrouwbare bloeddrukmeter aanschaffen. Meetmethode en functiebereik zijn de beslissende criteria voor je aankoopbeslissing. Hieronder lees je hoe je een bloeddrukmeter kunt kiezen die aan je wensen voldoet en waar je een langere periode plezier van hebt.

Polsbloeddrukmeters voor het volgen van fitness

Als je gewoon af en toe je algemene conditie objectief wilt beoordelen en eenvoudig je conditie snel en dagelijks wilt bepalen, zijn compacte apparaten voor de pols een goede keuze. Eenvoudige modellen tonen je de bovenste waarde (systole) en de onderste waarde (diastole) evenals de hartslag en deze apparaten zijn heel betaalbaar.

Bloeddrukmeters met bluetooth voor op reis

Polsmeters zijn ook geschikt voor mensen die onderweg gemakkelijk een overzicht van hun bloeddruk willen krijgen. Dankzij hun compacte ontwerp nemen ze niet veel ruimte in beslag in je bagage en kunnen ze op elk moment worden gebruikt zonder je kleren uit te doen.

Bovenarmmeters voor nauwkeurige bewaking

Als je bijvoorbeeld lijdt aan bloeddrukstoornissen, Parkinson, diabetes mellitus, vergevorderde arteriosclerose of hartritmestoornissen, dan zijn bovenarmbloeddrukmeters zeer geschikt om je waarden nauwlettend in de gaten te houden. Instapmodellen hebben een vergelijkbaar scala aan functies als polsapparaten, maar meten nauwkeuriger.

Bloeddruk meten: tips voor correct gebruik

Bij het meten van de bloeddruk zijn er een paar regels die moeten worden gevolgd zodat de resultaten betrouwbaar zijn. Dit doe je als volgt:

  • Ga rustig zitten en wacht een paar minuten voordat je de meting uitvoert totdat je ontspannen bent.
  • Plaats de polsmanchet met het display aan de binnenkant van de arm ongeveer één vingerbreedte voor het gewricht, de bovenarmmanchet ongeveer twee vingers boven de elleboog. De slang wijst naar beneden.
  • Houd je arm zo vast dat de sensoren zich ter hoogte van je hart bevinden. Het is het beste om je arm losjes en slechts licht gehoekt op een tafel te plaatsen.
  • Nadat je op de startknop hebt gedrukt, moet je stoppen met bewegen en stoppen met praten.

Wat is een betrouwbare goede bloeddrukmeter?

Een bovenarmmeter is betrouwbaarder dan een polsbloeddrukmeter. Je hebt met een bovenarmmeter minder kans op foutieve metingen.

Bloeddrukmeters van bekende merken als Medisana en Beuer

Bij OTTO kun je verschillende bloeddrukmeters kopen, onder andere van bekende merken als Medisana en Beuer.

Bloeddrukmeter aanbieding of in de sale

De afgeprijsde bloeddrukmeters zijn herkenbaar aan het Sale logo links bovenin de afbeelding.