Laat vlees stoven, braden en sudderen in een braadpan

Over het algemeen zijn er heel veel verschillende pannen te vinden in de keuken. De steelpan, de koekenpan, de frituurpan, de wok; elke pan heeft een eigen functie. De braadpan is onmisbaar in deze collectie. Deze klassieke pan, ook wel een braadslee genoemd, wordt al generaties lang gebruikt om de meest heerlijke gerechten te bereiden. Stoofvlees, gebraden kip, gehaktbrood en jachtschotel zijn lastig te maken wanneer je niet over een braadpan beschikt. Braden, langzaam garen en sudderen vallen onder de mogelijkheden van de braadpan. Zo kan vlees, gevogelte en wild heerlijk worden klaargemaakt. Het beste is om het vlees eerst even aan te braden op een hoge temperatuur, en daarna het te laten sudderen op een lage temperatuur. Op deze manier blijven de sappen behouden. Maar de braadpan kan niet alleen gebruikt worden voor de bereiding van vlees. De braadpan is ook ideaal voor het bereiden van ovenschotels.

Belangrijk bij een goede braadpan is dat de bodem dik is. Dit is essentieel om de warmte gelijkmatig te verdelen en verspreiden. De materialen die gebruikt worden voor het maken van een braadpan zijn geëmailleerd gietijzer, RVS, giet-aluminium en edelstaal. Wanneer een gerecht een lange tijd nodig heeft om te stomen of te braden kan je het beste een braadpan van gietijzer gebruiken. Braadpannen van RVS en kopen zijn meer geschikt voor gerechten met een korte bereidingstijd. Door de gebruikte materialen is een braadpan geschikt voor de kookplaat en de oven. Let wel op wanneer je een inductie kookplaat hebt: niet alle braadpannen zijn hiervoor geschikt.

Met verschillende braadpannen kan je dus goed etenswaren stomen, opwarmen, warm houden, ontdooien, roken en ook opbakken. Het formaat en de vorm van de braadpan zijn afgesteld op het type gerechten dat erin worden bereid. In een rechthoekige of ovale braadpan past namelijk makkelijk een groot stuk vlees of gevogelte. Daarnaast is een antiaanbaklaag niet onbelangrijk. Je wilt tenslotte niet dat het eten aan de pan blijft plakken. Een braadpan is niet altijd geschikt voor de vaatwasser, let daarom bij het aanschaffen van braadpannen ook goed op de artikel-informatie. Deze geeft vaak aan of de braadpan wel of niet in de vaatwasser kan.