Ongecompliceerde en snelle bereiding van vers brood

Met een broodbakmachine kun je gemakkelijk brood bereiden in jouw keuken. Je zorgt dat je alle ingrediënten hebt en selecteert een programma. Daarna hoef je je nergens meer zorgen over te maken. De machine kneedt het deeg, laat het rusten en bakt het zo dat de korst stevig en de binnenkant zacht is. Dit duurt ongeveer drie uur. In tegenstelling tot bakken in de oven verbruikt zo'n klein keukenapparaat minder energie. Het brood smaakt verser dan dat van de bakker en verschilt elke keer - afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Je weet ook precies wat er in zit - dit is nuttig als iemand een voedselintolerantie heeft. Je kunt de machines ook gebruiken om cupcakes te bakken.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een broodbakmachine

Broodbakmachines produceren broden van verschillende afmetingen en brengen elk verschillende programma's en speciale functies met zich mee. Het volgende overzicht zal je helpen bij het maken van jouw keuze.

Grootte en gewicht

Een broodbakmachine heeft ruimte nodig in de keuken. Je moet meten waar je het kunt neerzetten voordat je het aanschaft. De hoogte, breedte en diepte van de machines variëren tussen 27 en 40 cm. Sommige machines zijn breder in plaats van hoger, terwijl het tegenovergestelde geldt voor andere. Zorg ervoor dat het apparaat niet alleen onder een keukenkastje of op een plank past - houd er ook rekening mee dat je bovenin ruimte nodig hebt om het deksel te kunnen openen. De modellen wegen tussen 4 en 9 kg.

Verwerking van de hoeveelheid en de vorm van het brood

Broodbakmachines produceren brood in verschillende maten: Brood tussen 500 en 1.400 g is mogelijk. De mogelijke verwerkingshoeveelheid van het deeg is ook verschillend. Dit ligt tussen de 750 en 1.000 g. Speciale modellen geven je meer variatie: je kunt zowel twee kleine als één groot brood bakken. Of je kunt een kleine en een grote mal gebruiken om verschillende maten te maken volgens jouw behoeften. Met sommige machines kun je meerdere broden tegelijk bakken. De meeste machines produceren brood in de vorm van een doos, maar er zijn ook machines voor ovale broden.

Materiaal en coating

Eenvoudige broodbakmachines zijn gemaakt van kunststof, modellen van de hogere klasse zijn gemaakt van roestvrij staal en glas. Er zijn ook verschillen in de anti-aanbaklaag van de mallen, die kunnen van teflon of keramiek zijn gemaakt. Het voordeel van keramiek: het materiaal is krasbestendig. Om bij veel keukens te passen, zijn de broodbakkers meestal verkrijgbaar in grijs, wit of zwart.

Prestaties

De machines werken op verschillende vermogens niveaus, variërend van 550 tot 850 W voor de meeste apparaten. Hoe hoger het wattage, hoe sneller het apparaat het brood bakt, maar hoe meer stroom het verbruikt.

Deeghaak

Elke broodbakmachine heeft een deeghaak. Het zit ongeveer in het midden van de vorm en mengt alle ingrediënten gelijkmatig. Praktisch zijn de haken die je voor het bakken kunt wegklappen: om te voorkomen dat je brood een gat in de haak krijgt.

Selectie van de programma's

Bij alle modellen kun je met verschillende programma's verschillende soorten brood bakken. Zuurdegen hebben bijvoorbeeld een ander bakgedrag dan tarwedeeg of speltmeeldeeg. Je kunt ook kiezen uit programma's voor wit, volkoren of glutenvrij brood. De machines passen zich aan de respectievelijke eisen aan en meten de kneed-, rust- en baktijden. Sommige modellen bieden acht van deze programma's aan, andere 30. Een praktische optie is een aanpasbare optie waarbij je zelf bepaalt hoe je jouw brood wilt hebben. Op sommige machines kun je deze instelling opslaan. Je kunt ook de mate van bruining instellen die je wilt, van drie tot vijf niveaus.

Tip: De meeste machines kunnen niet alleen brood maar ook taarten bakken. Sommigen kneden ook pizza- en pastadeeg, koken jam of maken yoghurt.

Verdeler van het ingrediënt

Ingrediënten worden vaak later aan een deeg toegevoegd, bijvoorbeeld noten, rozijnen of olijven. Bij sommige modellen hoef je niet op het juiste moment te wachten om ze te roeren. De machines hebben een verdeler waarin je de ingrediënten giet. De machine mengt ze automatisch op de juiste of geprogrammeerde tijd - en verdeelt ze zo dat ze niet allemaal op één plaats op het deeg vast komen te zitten.

Kijkvenster en bedieningselementen

Is je brood bijna klaar? Je kunt dit controleren met behulp van een kijkvenster dat sommige apparaten hebben. Om zoveel mogelijk te kunnen zien, is het raadzaam om binnenverlichting te hebben. De machines worden bediend met toetsen of aanraaktoetsen. Het programma en de voortgang worden weergegeven op een LCD-display. Op sommige modellen is dit ook verlicht.

Timer en speciale functies

Veel bakmachines hebben een timer waarmee je kunt instellen wanneer het brood tot 15 uur van tevoren moet worden gebakken. Wil je het daarna nog een tijdje warm houden? Sommige modellen hebben een opwarmfunctie tot 60 minuten. Dit is handig als je het brood niet meteen kunt verwijderen. Soms heb je niet de tijd of de neiging om drie uur te wachten op de gebakken broden of cupcakes. Dan kun je gebruik maken van de snelbakfunctie die in sommige broodbakmachines is ingebouwd: dit betekent dat je na 60 tot 120 minuten vers brood in de hand hebt.

De juiste broodbakmachine voor jouw huishouden

De keuze van een bakmachine hangt af van hoe groot je het brood wilt hebben en wat je er nog meer in wilt maken. Afhankelijk van jouw wensen zijn andere modellen mogelijk.

Bakker in een klein huishouden

Je eet graag vers brood en wilt het af en toe zelf bakken. Maar omdat je alleen woont of met z'n tweeën, moet het niet te groot zijn zodat het niet uitdroogt. Dan koop je een eenvoudige broodbakmachine voor broden tot 750 g.

Bakker in een meerpersoonshuishouden

Er wonen drie of vier mensen in jouw appartement of huis, maar ze zijn er niet altijd allemaal. Soms eet je je brood alleen, soms wil iedereen iets. Dan is een bakmachine voor brood afmetingen tussen 750 en 1.400 g de juiste keuze. Het is handig als je de keuze hebt tussen verschillende maten en deeg hoeveelheden.

Ambitieuze hobbybakker

Wil je niet alleen vers brood bakken, maar ook zelf pizza- en pastadeeg maken, taarten klaarmaken of jam inkoken? Je houdt er ook van om jouw eigen recepten te maken? Dan krijg je een automatische bakmachine, met speciale programma's voor verschillende soorten meel en instellingen voor verschillende graden van bruinen.

Zo werkt jouw broodbakmachine

Hoewel de apparaten het kneden en bakken zelf verzorgen, zullen de volgende tips jouw brood nog beter maken:

  • Voeg eerst de vloeibare ingrediënten in de bakmachines toe, dan de vaste ingrediënten - en ten slotte het gist- of zuurdesemextract.
  • Verfijn het brood met kruiden zoals karwij en anijs of gedroogde oregano. Je kunt ook kant-en-klare brood- en kruidenmixen gebruiken.
  • Deeg met volkorenmeel wordt losser als je het mengt met licht meel, het zogenaamde extractiemeel.
  • Als het bakproces klaar is, moet je het brood zo snel mogelijk uit de vorm halen om de korst te bewaren.
  • Snij het brood met een broodmes pas nadat het is afgekoeld. Het warme brood is nog zacht en kruimelt anders bij het snijden.

Zo maak je de broodbakmachine schoon

Na het bakken moet je jouw machine schoonmaken, zodat er niets aan de vorm en deeghaken blijft plakken. Zo doe je dat:

  • Trek de stekker uit het stopcontact en laat de vormpjes en deeghaken een beetje afkoelen.
  • Neem de deeghaken en de bakplaat uit de machine en maak ze schoon met een zachte doek, warm water en een beetje afwasmiddel. Meestal kun je ze niet schoonmaken in een vaatwasser.
  • Veeg ook de binnendeksel en de buitenkant af met een vochtige doek, maar gebruik geen krassende sponzen. Verwijder alle sporen van het wasmiddel met schoon water.
  • Voor hardnekkige vlekken kun je de deeghaak in warm water laten weken.