Snel knapperige broodjes bereiden

Een broodrooster is geschikt voor het snel en eenvoudig opwarmen, ontdooien en roosteren van brood. Het apparaat helpt je ook om andere voedingsmiddelen te upgraden: sneetjes brood of broodjes van de vorige dag zijn een genot als ze in een broodrooster worden geroosterd. Met een passend opzetstuk geef je ook gebakken goederen zoals croissants een nieuwe frisheid. Deze apparaten kunnen ook worden gebruikt om bevroren sneetjes brood in één handeling te ontdooien en te roosteren en om bagels en sandwiches te bereiden. Er zijn broodroosters in verschillende maten, kleuren en designs, die vaak deel uitmaken van een serie keukenapparatuur. Zo kun je je een broodrooster kiezen die bij je keukeninrichting past.

Inhoudsopgave

Belangrijke eigenschappen van een broodrooster
Welke broodrooster kun je het beste kopen?
Hoe kun je een broodrooster schoonmaken?

Belangrijke eigenschappen van een broodrooster

Bij het kiezen van een geschikte broodrooster spelen eigenschappen en functionaliteit een belangrijke rol. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste criteria om de beste broodrooster uit te kunnen zoeken.

Aantal sleuven

Broodroosters zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het belangrijkste verschil tussen apparaten is hoeveel sneetjes brood ze tegelijk kunnen verwerken. Afhankelijk van het ontwerp zijn ze uitgerust met één, twee of vier sleuven. Broodroosters voor één sneetje zijn compact en hebben slechts één sleuf voor één sneetje toast. Broodroosters voor twee sneden roosteren twee sneetjes brood tegelijk, de grotere broodroosters voor vier sneden zelfs vier sneetjes. Deze modellen hebben ofwel twee lange sleuven of vier afzonderlijke sleuven voor elk één schijf.

Sleufbreedte

Hoewel de broodroosters voor één, twee en vier sneetjes zijn ontworpen voor in de handel verkrijgbare toastsneetjes in het standaardformaat van 10 x 10 cm, bieden sommige fabrikanten ook broodroosters met lange sleuven aan. In hun sleuven is er ruimte voor een grote Amerikaanse toast (circa 15 x 14 cm) of een lange snee brood. Desondanks zijn de kamers of sleuven van de meeste broodroosters bijna 2 cm breed, zodat normale toast en sneetjes brood voldoende ruimte hebben. Wil je ook dikkere sneetjes, bagels, halve broodjes of belegde broodjes roosteren, dan zijn broodroosters met sleuven tot 4 cm breed ideaal.

Vermogen en bruiningsgraad

Hoe hoger het vermogen van een broodrooster, hoe sneller het roosterproces klaar is en hoe sneller je van je eten kunt genieten. Apparaten uit het instapsegment werken met 600 of 700 W, modellen met high-end apparatuur hebben 2500 W.

Bij de meeste apparaten kan de bruiningsgraad en de duur van het roosterproces individueel worden geregeld. Afhankelijk van het model is deze instelling in zes tot acht trappen of continu mogelijk. Bij sommige hoogwaardige modellen kun je zelfs twee verschillende bruiningsgraden instellen voor vier plakken in één braadproces.

Sneetje brood centreren

De meeste broodroosters zijn uitgerust met een sneetjescentreersysteem zodat sneetjes brood van verschillende diktes aan beide kanten zo bruin mogelijk zijn tijdens het roosteren. Dankzij dit apparaat worden de plakjes in het midden van de braadsleuven gefixeerd, zodat de afstand tot de verwarmingsdraden gelijk is.

Kruimellade en heffunctie

Kruimels zijn bij het roosteren nauwelijks te vermijden. Een kruimellade kan hierbij helpen: deze zit op een rail aan de onderkant van het apparaat en kan eenvoudig worden verwijderd om te legen. Broodroostermodellen met een kruimellade helpen ook de geur van brandende kruimels te voorkomen. Als sneetjes brood of rolhelften vast komen te zitten in de broodrooster of moeilijk vast te pakken zijn omdat ze erg klein zijn, kun je ze met een hefinrichting of een heffunctie optillen en vervolgens zonder problemen verwijderen.

Broodjesopzetstuk, tostiklem en ontdooifunctie

Een broodjesopzetstuk op de broodrooster biedt een energiebesparend en snel alternatief voor het bakken van brood in de oven. Er zijn apparaten met een geïntegreerde metalen beugel, die kan worden verlengd met een schuifmechanisme, en modellen met een verwijderbare bevestiging. Deze laatste is bijzonder gemakkelijk schoon te maken en kan vaak ruimtebesparend worden opgevouwen. Er zijn ook broodroosters die speciaal zijn ontworpen voor het roosteren van broodjes - zogenaamde roll-toasters. Vrijwel alle broodroostermodellen zijn uitgerust met een ontdooifunctie waarmee je bevroren brood in korte tijd kunt ontdooien. Deze functie wordt vaak gebruikt om bevroren brood in één keer te roosteren zodat het de gewenste bruiningsgraad bereikt zonder dat het van binnen koel is.

Veilig brood roosteren

Bij eenvoudige broodroostermodellen is het einde van het braadproces gekoppeld aan het neerlaatmechanisme. Als het brood vastloopt, kan het niet uit de sleuven worden getild en gaat het roosterproces verder. Om dit te voorkomen zijn er broodroosters met veiligheidsuitschakelingen. Ze detecteren met sensoren wanneer het brood geblokkeerd is en schakelen het apparaat automatisch uit.

Ontwerp en materiaal

De meeste broodroosters zijn gemaakt van roestvrij staal, plastic of een combinatie van beide materialen, en sommige hebben ook glazen elementen. Als het gaat om de kleur en het ontwerp van de broodrooster, heb je een uitgebreide selectie, zodat je de broodrooster kunt kiezen die bij je interieurstijl of je andere kleine keukenapparatuur past. Er zijn compacte modellen in klassiek zilver, zwart of wit, maar ook broodroosters in sterke kleuren zoals rood, groen of blauw. Retro broodroosters in vintage design met gebogen vormen en opvallende kleuren zoals champagne, mint, lichtblauw of granaatappelrood zijn een bijzondere blikvanger in je keuken.

Handige extra's

Veel broodroosters hebben een warmhoudfunctie. Hierdoor blijft het brood na het roosteren lang warm en knapperig in het apparaat tot het wordt geconsumeerd. Hoogwaardige modellen met extra brede sleuven zijn uitgerust met een bagelfunctie. De gesneden broodringen worden aan de binnenkant geroosterd en alleen aan de buitenkant verwarmd. Voor sommige apparaten met een sandwichfunctie zijn de standaardaccessoires ook een sandwichtang, die de afgewerkte sandwich bij elkaar houdt tijdens het braden. Voor gezinnen met levendige kinderen zijn er ook broodroosters met antislipvoetjes.

Welke broodrooster kun je het beste kopen?

Als je op zoek bent naar een broodrooster die past bij jouw smaak en interieur, dan helpen de volgende tips je bij het maken van de juiste keuze:

Een tosti tussendoor uit de Tefal toaster

Eet je graag af en toe toast of wil je af en toe een broodje bakken. Broodroosters met één of twee sneetjes zijn ideaal voor eenpersoons- of kleine keukens. Er zijn compacte modellen van 600 W met opklapbaar opzetstuk voor broodjes verkrijgbaar of broodroosters met smalle sleuven.

Retro Kitchenaid broodroosters voor familie lunches

Grotere toastmachines met brede sleuven en twee temperatuurzones worden aanbevolen voor gezinnen en grotere huishoudens die regelmatig genieten van toast, bagels, sandwiches en broodjes. Snelle en energiezuinige broodroosters met vier sleuven met minstens 1.600 W kosten variëren in prijs, afhankelijk van de uitrusting zijn krachtige broodroosters met lange sleuven wat prijziger.

Een zwarte Philips broodrooster voor twee personen

De perfecte broodrooster voor tweepersoonshuishoudens waarin regelmatig toast wordt gegeten, is een apparaat voor vier sneetjes met een broodjesopzetstuk. Double-slot en long-slot modellen met minimaal 1.200 W zijn er van het merk Philips in diverse uitvoeringen en kleuren, vaak uit een keukenserie met een bijpassend koffiezetapparaat of waterkoker.

Niet alleen roosteren

Voor minikeukens, vakantieappartementen of kantoren zijn multifunctionele apparaten geschikt voor verschillende bereidingswijzen - bijvoorbeeld roosteren, grillen en bakken in één of modellen met brede sleuven inclusief tosti's, sandwiches en bagels.

Hoe kun je een broodrooster schoonmaken?

Omdat broodresten zich bij elk gebruik onvermijdelijk ophopen in de roosterkamers en af ​​en toe aan de ijzers blijven kleven, moet je je apparaat regelmatig reinigen. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant om jouw vertrouwde broodrooster zo goed mogelijk te onderhouden en neem de volgende tips in acht:

  • Maak je broodrooster in principe alleen schoon als deze niet is aangesloten op het stroomnet en is afgekoeld.
  • Je kunt de behuizing afnemen met een vochtige doek.
  • Omdat de onderdelen en de warmtedraden niet tegen water kunnen, kun je met een zachte borstel of een fijne deegborstel van natuurlijk haar hardnekkige korstjes verwijderen die niet in de kruimellade zijn gevallen.
  • De kruimellade kan indien nodig met een doek worden afgeveegd. Een uitneembare kruimellade kun je ook iets grondiger schoonmaken.
  • Als niet alle kruimels in de lade zijn gevallen, kun je het losse vuil verwijderen met een kleine stofzuiger, toetsenbordzuiger of blazer.