De condensdroger: energiezuinig de was drogen.

Een ideaal duo: de wasmachine en de wasdroger. De wasmachine zorgt ervoor dat je was binnen mum van tijd schoon is en de droger zorgt er vervolgens voor dat het geen uren duurt totdat de was droog is. Dit is vooral handig als je geen tuin hebt om een droogmolen in te plaatsen of wanneer er binnen niet genoeg plek is voor een droogrek.

Er zijn verschillende type drogers te vinden. Er zijn afvoerdrogers welke de vochtige lucht uit de was naar buiten leidden. De afvoerbuis moet naar buiten voeren, eventueel door een raam, deur of door de muur heen. Er zijn ook warmtepompdrogers. Deze wasdrogers zijn energiezuinig. Ze verbruiken gemiddeld maar de helft van de energie die andere wasdrogers verbruiken. De dure aanschafkosten zijn zo terug verdiend, door de besparing van energiekosten. Een nadeel van dit type wasdroger is wel dat het lang duurt voordat de was droog is. Dit komt omdat de warmtepompdroger de was op lage temperatuur drogen. Een was drogen duurt met deze machine dan ook gemiddeld twee uur. Daarnaast is er ook een droger die de was droogt op basis van lucht verwarmd door gas. Dit zijn de gaswasdrogers. Om deze droger te laten werken moet deze aangesloten worden op de gasleiding, en moet er daarnaast een afvoer naar buiten worden gebracht. Doordat ze op gas werken in plaats van met elektriciteit, werken deze drogers een stuk effectiever. De laatste optie wanneer je gaat voor een droger is de condensdroger. In tegenstelling tot andere types wordt de lucht door de condensdroger niet afgevoerd. De vochtige lucht wordt niet afgevoerd maar juist opgevangen in de zogenaamde condensbak. Na elke droog beurt moet deze bak worden geleegd. Een andere optie is om de condensdroger aan te sluiten op de waterafvoer. Veel mensen zijn bang dat de vochtige lucht van de machine zich afzet in de omgeving. Dit is echt niet het geval, van condensdrogers is namelijk bekend dat ze weinig vocht afgeven.

De condensdroger

De condensdroger werkt in principe hetzelfde als andere drogers. De centrifugeerde was komt uit de wasmachine en wordt in de condensdroger geplaatst. Vervolgens draait de trommel die binnen in de condensdroger zit rond en tegelijkertijd wordt er warme lucht doorheen geperst. Het vocht wat vrijkomt wordt opgevangen in een bakje of wanneer de condensdroger is aangesloten op de waterafvoer, wordt het afgevoerd. Een groot voordeel van de condensdroger ten opzichte van de andere type wasdrogers, is dat de condensdroger energiezuinig is. Ze gebruiken slechts een derde van de energie die de drogers met luchtafvoerdrogers gebruiken. De reden hiervoor is dat alle energie die wordt gegenereerd ook wordt gebruikt. Daarnaast wordt de energie niet zo snel afgevoerd. De condensdroger voelt met behulp van een sensor aan of de was droog is en wanneer de machine zich kan uitschakelen.

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft wasdrogers. Kies een condensdroger die aansluit bij jouw wensen en situatie. Er zijn verschillende specificaties waarop condensdrogers geselecteerd kunnen worden, dit kan afhangen van het budget dat je hebt of specifieke eisen. Bij OTTO vind je de condensdroger die je zoekt. Beslis op basis van de prijs, het merk, energieklasse, antikreukfase, belading, de diameter van de opening en het jaren garantie. Dan maak je zeker een geschikte keuze.