Poets je tanden grondiger, comfortabeler en gezonder met een elektrische tandenborstel

Tandheelkundige zorg speelt een cruciale rol in ons welzijn. Maar als het op technologie aankomt, missen conventionele handtandenborstels soms de nodige nauwkeurigheid - en dit is precies waar elektrische tandenborstels helpen. Dankzij snelle, fijne rotatiebewegingen en trillingen dringen hun borstelharen effectief door in de openingen en reinigen ze je tanden grondiger. Tegelijkertijd genereer je minder druk en bescherm je je tandvlees en tandglazuur. Sommige elektrische tandenborstels laten je de poetstijd tot op de seconde zien of hebben een trilfunctie die aangeeft dat je lang genoeg hebt gepoetst. Dankzij verwisselbare koppen deel je een basisapparaat ook met meerdere mensen of gebruik je verschillende opzetstukken voor verschillende zorgprogramma's.

Inhoudsopgave

Deze tandenborstelmodellen zijn beschikbaar
Dit is belangrijk bij het kopen van een elektrische tandenborstel
Wat is de beste en goedkoopste elektrische tandenborstel voor volwassenen en kinderen?
Tips voor effectief en grondig tandenpoetsen
Veelgestelde vragen over elektrische tandenborstels

Deze tandenborstelmodellen zijn beschikbaar

Alle elektrische tandenborstels imiteren de bewegingen van de hand bij het poetsen, maar werken effectiever en verschillen in hun reinigingstechnologie. Je kunt kiezen uit de volgende varianten:

Oscillerende of roterende tandenborstels

Roterende tandenborstels werken volgens hetzelfde principe als handtandenborstels, alleen veel sneller. Ze hebben een kleine, ronde borstelkop die ongeveer 5.000 keer per minuut ronddraait en, net als bij een handtandenborstel, elke tand afzonderlijk reinigt. 2D-modellen bewegen het hoofd ook iets heen en weer. De opzetstukken zijn met een enkele beweging te verwisselen en meestal kun je uit drie graden van hardheid degene kiezen die bij je past. Tandenborstels met 3D-reiniging combineren ook roterende, pulserende en oscillerende bewegingen om tandplak los te maken.

Sonische tandenborstels

Sonische tandenborstels bevatten geen conventionele elektromotor, maar een elektrische geluidstransducer die de opzetborstel in bijzonder snelle trillingen zet. Hiermee worden 30.000 tot 40.000 trillingen per seconde bereikt. In plaats van ronde borstels worden ovale koppen gebruikt, die vergelijkbaar zijn met die van conventionele handtandenborstels. Sonische tandenborstels zijn bijzonder geschikt voor mensen die overstappen van handtandenborstels en voor gebruikers met gevoelige tanden en tandvlees.

Ultrasone tandenborstels

Ultrasone tandenborstels werken in principe vergelijkbaar met sonische tandenborstels, maar hebben een snelheid van anderhalf miljoen trillingen per seconde. Zo oefen je nog minder druk uit op het tandglazuur en reinig je je tanden nog zachter. Je kunt ook een speciale tandpasta gebruiken om het effect te vergroten. Als de tandenborstel de met deze tandpasta verrijkte vloeistof in de mond laat trillen, ontstaan ​​er kleine belletjes die ervoor zorgen dat de tandpasta beter werkt als deze barst. Deze crème is verkrijgbaar in kleine tubes en kost gemiddeld iets meer dan gewone tandpasta.

Dit is belangrijk bij het kopen van een elektrische tandenborstel

Je tandheelkundige zorgbehoeften bepalen welke functies je nieuwe elektrische tandenborstel absoluut moet hebben. Je hebt de volgende opties:

Reinigingsprogramma's

Verschillende opties voor een reinigingsmodus maken een aanpassing aan individuele mondverzorgingsbehoeften en tijdvereisten mogelijk. Naast het standaardniveau voor de dagelijkse reiniging is er, afhankelijk van het model, een sensitieve modus voor bijzonder zorgvuldige verzorging en een kort programma voor geïrriteerd tandvlees. Als je een borstel nodig hebt die grondig reinigt en je tanden witter maakt, kies dan een met een model met intensieve of whitening-modus. Er zijn ook varianten met programma's voor tandvleesverzorging, tandenpoetsen en tandreiniging.

Timer

Modellen met een timer geven met een optisch of akoestisch signaal aan wanneer je het reinigingsproces kunt beëindigen of hoe ver het gevorderd is. Deze apparaten houden zich aan de minimale reinigingstijd van twee minuten die wordt aanbevolen door tandartsen en experts.

Druk controle

Een poetsdrukmeter geeft aan wanneer je met teveel druk je tanden poetst en beschermt zo je tanden en tandvlees. Sommige apparaten zenden een akoestisch signaal uit, andere trillen. Sommige modellen onderbreken zelfs het reinigingsproces als er te veel druk wordt uitgeoefend.

Extern beeldscherm

Sommige fabrikanten bieden een extern beeldscherm aan dat draadloze signalen van de e-tandenborstel ontvangt en je niet alleen informatie geeft over de programma-instelling, maar je ook helpt om de aanbevolen reinigingstijd aan te houden. Apparaten uit de hogere klasse verdelen het gebit in vier kwadranten en melden wanneer je tijdens het schoonmaken naar het volgende gebied moet overschakelen. Het externe display kan ook dienen als waterdichte klok in de badkamer.

Bluetooth-functie en apps

Sommige high-end modellen zijn uitgerust met Bluetooth zodat je de tandenborstel kunt bedienen met een gratis app op je smartphone of tablet. Zo krijg je ook handige tips over gebitsverzorging en kun je de contactdruk bij het poetsen onder controle houden.

Tandenborstel opzetstukken

Elke elektrische tandenborstel wordt geleverd met minimaal één opzetborstel. Sommige modellen zijn verkrijgbaar met extra opzetstukken voor polijsten of dieptereiniging. Als je je interdentale ruimtes nog grondiger wilt reinigen, kun je voor sommige modellen ook opzetstukken met verstelbare spray krijgen. Aangezien de opzetborstels om de drie maanden moeten worden vervangen, is het over het algemeen de moeite waard om meteen een leveringspakket te kopen. Sommige fabrikanten bieden opzetborstels in verschillende sets met twee, vier, acht of meer borstels. Als je je badkamer een beetje visueel wilt upgraden, kun je een oplaadglas gebruiken waarin je je elektrische tandenborstel kunt opladen zonder deze op het eigenlijke station te hoeven zetten.

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische tandenborstel mee?

Dankzij de lange batterijduur kun je je tandenborstel gemakkelijker meenemen op zakenreis of op vakantie. Want hoe langer de looptijd, hoe minder vaak je een stroomaansluiting nodig hebt. Normaal sluit je je elektrische tandenborstel tussen de 8 en 18 uur aan, zodat je tot wel drie weken lang je tanden kunt poetsen zonder opladen. De meeste huidige modellen hebben lithium-ionbatterijen die, in vergelijking met nikkel-metaal hybride modellen, langer meegaan en ook kortere oplaadtijden vereisen. Omdat de batterij een integraal onderdeel is van de elektrische tandenborstel, is het noodzakelijk om het hele apparaat te vervangen als het niet meer werkt.

Wat is de beste en goedkoopste elektrische tandenborstel voor volwassenen en kinderen?

Bij het kopen van een nieuwe elektrische tandenborstel zijn er veel product eigenschappen en functies waarmee je rekening moet houden. De volgende indeling maakt het makkelijker om te kiezen welke e-tandenborstel het beste bij jou past:

Elektrische tandenborstels voor beginners

Je wilt overstappen van een conventionele tandenborstel naar een elektrische tandenborstel. Je kunt dan kiezen voor een compacte roterende tandenborstel met 2D- of 3D-technologie. Deze instapmodellen met een klein laadstation, drukregeling en een opzetborstel kunnen per acculading tot tien dagen worden gebruikt voor mondhygiëne. Voor peuters vanaf zes maanden zijn er modellen met bijzonder zachte haren en zo zijn er ook speciale elektrische tandenborstels voor kinderen. Stellen kunnen elektrische tandenborstels gebruiken met twee handstukken en twee opzetborstels, soms met twee oplaadstations.

Elektrische kindertandenborstels speciaal voor je kind

Bij kinderen is het gebit nog vol in ontwikkeling en is het belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan. Ook voor de kleinsten is goede tandverzorging van groot belang. Daarom zijn er elektrische tandenborstels voor kinderen ontworpen met kleine ronde borstelkoppen en zachte borstelharen. Er zijn zelfs elektrische kindertandenborstels met een interactieve poetstrainer en bijbehorende gebitsverzorgings-app om je kind te helpen het gebit op de juiste manier te verzorgen. Met een tandenborstel van Frozen, Spiderman, Cars of hun favoriete Disney figuur wordt tanden poetsen voor kinderen zelfs een feestje!

UV-tandenborstels: Elektrische tandenborstels voor speciale hygiëne

Je hecht veel waarde aan volledige hygiëne. Daarom is een elektrische tandenborstel die is uitgerust met een UV-reinigingsapparaat voor je aan te raden. Het UV-licht doodt tot 99% van de bacteriën. Het extra apparaat reinigt zelfs moeilijk bereikbare plaatsen met lucht en de fijnste waterdruppels en is effectiever en zachter dan tandzijde.

Elektrische reistandenborstels voor onderweg

Je wilt je elektrische tandenborstel niet missen op zakenreis of op vakantie. Zorg ervoor dat de batterijcapaciteit is ontworpen voor een periode van twee tot drie weken. Er zijn modellen verkrijgbaar met een reisetui waarin het handapparaat en twee opzetborstels de ruimte hebben. Voor reizen naar landen waar stopcontacten zijn die afwijken van de Midden-Europese norm, heb je ook een speciale stroomadapter nodig. Als alternatief zijn er tandenborstels met reisetuis waarin een USB-poort is geïntegreerd zodat je de tandenborstel op je smartphone of notebook kunt opladen.

Tips voor effectief en grondig tandenpoetsen

Tijdens het tandenpoetsen wil je het glazuur en het tandvlees niet aantasten of irriteren, maar wil je ze toch grondig reinigen en doordringen in de tussenruimtes. Als je je aan de volgende tips houdt, werken beide tegelijkertijd:

  • Poets je tanden overal - met andere woorden: zowel binnen en buiten als op de kauwvlakken van de kiezen.
  • Neem altijd een enkel gebied en schakel dan over naar het volgende. Begin met de kauwvlakken, werk dan aan de buitenkant en dan aan de binnenkant van de tanden.
  • Als je de elektrische tandenborstel onder een hoek tussen de 45 en 60 graden aanbrengt, reinig je effectief.
  • Poets altijd van het tandvlees tot aan de kruin van de tanden.
  • Onthoud altijd dat je niet te veel druk uitoefent om tandglazuur en tandvlees te beschermen.
  • Om de tussenruimtes grondig te reinigen, gebruik je naast de borstel ook tandenstokers of flosdraad, die je voorzichtig in de tussenruimtes steekt om zachtjes heen en weer te bewegen.

Veelgestelde vragen over elektrische tandenborstels

Wat is beter: Philips sonicare of Oral B tandenborstels?

Zowel Philips als Oral B zijn gespecialiseerd in dit product en bieden kwalitatief hoogwaardige elektrische tandenborstels aan. Afhankelijk van welke product eigenschappen belangrijk zijn voor het onderhouden van jouw persoonlijke gebit, zal ofwel de sonicare of Oral B tandenborstel beter bij je passen. Beide types hebben unieke eigenschappen die regelmatig door testpanels gespecialiseerd in gebitsverzorging worden getest. Zowel de Philips sonicare als Oral B tandenborstels vind je in het assortiment van OTTO.

Waar koop ik een elektrische tandenborstel in de aanbieding?

De prijs voor een elektrische tandenborstel kan soms best oplopen. Dit hangt volledig af van de functies en extra poetsprogramma's die het apparaat heeft. Ook heb je tegenwoordig volwaardige sets met een oplaadglas en reisetui voor je tandenborstel. Het kan daarom best interessant zijn om de aanbiedingen in de gaten te houden. Bij OTTO zijn afgeprijsde elektische tandenborstel te herkennen aan de ronde SALE button die bij het product wordt getoond.

Zijn er ook elektrische tandenborstels in het zwart?

De klassieke kleur voor een tandenborstel is nog altijd wit. De opzetborstels beschikken vaak over een gekleurd ringetje zodat je eventueel met meerdere personen hetzelfde elektrische apparaat met een eigen opzetborsteltje kunt gebruiken. Tegenwoordig is een zwarte elektrische tandenborstel ook zeer gewild en wordt deze kleur ook door veel merken aangeboden.