Heerlijke koffie uit een espressomachine

Wakker worden met een heerlijk kopje verse koffie. Wie wil dat nou niet. Duurde het vroeger even voordat een pot koffie was gezet, tegenwoordig heb je met een druk op de knop in no-time een lekker kopje klaarstaan. Daarnaast is er nog een verandering op koffie gebied. Er kan niet alleen zwarte koffie, of koffie met melk en suiker gedronken worden, nu kun je met behulp van een espressomachine ook thuis heerlijke cappuccino’s, espresso’s of latte macchiato’s maken. Zo hoef je dus geen barista meer te zijn, om heerlijke koffie te zetten.

Verschillende manieren van koffie zetten

Koffie zetten met een espressomachine is niet de enige manier. Er zijn verschillende manieren om koffie te zetten en iedereen zal zijn eigen favoriet hebben. Een paar manieren op een rijtje:

  • De snelfiltermethode. Deze manier van koffie zetten komt het dichtst bij de voorloper van het koffiezetapparaat, die we kennen uit huishoudens. Een koffiefilter wordt geplaatst in een houder en vervolgens gevuld met gemalen koffie. Hierop wordt bijna kokend water geschonken. Onder de filter staat dan een koffie kan om de koffie op te waren. Dit principe is terug te vinden in koffiezetapparaten die thuis worden gebruikt, alleen wordt de koffie dan op een elektrisch plaatje warm gehouden, en wordt het bijna kokend water automatisch door de filter geleid.
  • De cafetière. Deze manier is volledig handmatig. De gemalen koffie wordt in een glazen kan van de cafetière gedaan en hierop wordt dan warme koffie gegoten. Dit mengsel wordt omgeroerd en dan moet de koffie van 4 minuten intrekken. Daarna worden de koffie bonen eruit gefilterd en is de koffie klaar om te drinken.
  • Het koffiepad-apparaat. Deze manier om koffie te zetten is een van de nieuwste manieren. Om koffie te zetten met een pad is een speciale machine nodig. De koffiepad wordt in een houder geplaatst en de houden wordt in het espressoapparaat geplaatst. Het water wordt door de koffiepad heen geperst en komt uit in het, onder het apparaat geplaatste, kopje. Een zelfde soort manier is er voor koffie zetten met capsules.
  • De espressomethode. De koffie die gebruikt wordt in een espressomachine is fijn gemalen koffie. De koffie wordt vervolgens in een houder geschonken en aangedrukt. De houder wordt onder de espressomachine geplaatst waarna er water met druk door de koffie wordt geperst.

De espressomachine

De meest gangbare manier om thuis zelf koffie te zetten is met behulp van een espressomachine. De eerste espressomachine werd al in 1855 gepresenteerd. Het was een Italiaanse ingenieur die het apparaat ontwikkeld had. Pas vanaf 1900 werden espressomachines in productie genomen en begonnen deze de wereld te veroveren. Een espressomachine kan niet alleen espresso’s zetten. Een espressomachine is een koffiezetapparaat waarmee espresso kan worden gemaakt maar ook andere op espresso gebaseerde koffie kan worden gezet. De machine werkt als volgt: het water wordt verwarmd tot ongeveer 90 graden Celsius en daarna met een bepaalde druk langs fijn gemalen koffie bonen geleid. De espressomachine werkt op deze manier, omdat zo de maximale smaak uit de koffie kan worden getrokken. Wanneer je melk wilt opschuimen voor bij de koffie, zit er een schuimpijpje aan de meeste espressomachines. Doordat er stoom uit het schuimpijpje komt, kan je hiermee melk opschuimen en heb je super snel een heerlijke cappuccino gemaakt.