Handmixer

Een handmixer wordt ook wel een mixer of een klopper genoemd. Het is een apparaat om fijne en vloeibare ingrediënten mee te mengen. Hierdoor krijgt de handmixer ook wel eens de naam mengmachine. Het verschil met een staafmixer is dat deze een mes heeft. De handmixer maakt gebruik van gardes die snel ronddraaien waardoor de ingrediënten geklopt, gemixt en gemengd worden.

De handmixer bestaat uit een groot tweezijdig tandwiel dat verbonden is met twee andere tandwielen. Deze tandwielen zijn kleiner. Door aan de handgreep van de handmixer te draaien, gaan deze kleinere tandwielen ook draaien. De kloppers of gardes worden in deze tandwielen gestoken, waardoor deze op een rap tempo ronddraaien. Deze draaiing zorgt voor de werken van de handmixer: de ingrediënten worden geklopt tot een mengsel.

Wat maak je met een handmixer?

Een handmixer is bedoeld om eenvoudig beslag te maken. Om kramp in polsen en handen te voorkomen werd deze simpele handmixer uitgevonden. Voor het beslag van bijvoorbeeld pannenkoeken, cake en taart is de handmixer het perfecte voorwerp. Om je wat inspiratie te geven hebben we een handmixer-recept voor je klaarstaan:

Pannenkoekenbeslag

Voor het maken van zelfgemaakte pannenkoekenbeslag heb je de volgende ingrediënten nodig:

250 gram bloem
Mespunt zout
500 ml. melk
zonnebloemolie of boter
2 eieren

Doe de bloem samen met het zout in een kom. Voeg hier de eieren en 1/3 van de melk aan toe. Mix de ingrediënten met de handmixer en voeg de rest van de melk geleidelijk toe. Wanneer de handmixer zijn werk heeft gedaan en het geheel tot een beslag is gemixt kun je de pannenkoeken bakken in een koekenpan.

Tip: Voeg een snufje vanillesuiker toe aan het pannenkoekenbeslag. Dit maakt het beslag lekker zoet. Ook kun je er cacao aan toevoegen. Wil je echt gezonde pannenkoeken maken, dan maak je het beslag van bananen en eieren. Deze doe je in een kom en mix je met een handmixer tot een beslag. En Voila, je gezonde toch lekkere pannenkoeken heb je in een handomdraai gemaakt!