Een inbouw vaatwasser integreer je gemakkelijk in de keuken

De afwas doen kan best gezellig zijn, maar wanneer je een etentje hebt kan je wel wat extra hulp gebruiken. De vaatwasser is dan je beste vriend. Je bespaart veel tijd en hebt een schone vaat in een handomdraai. Er zijn verschillende type vaatwassers te vinden. Zo vind je er altijd een die aansluit bij jouw wensen.

Een van de keuzes die je moet maken voor het aanschaffen van een vaatwasser is of je de machine los in de keuken wilt plaatsen of wilt inbouwen. Een losstaande vaatwasser kun je niet zomaar in je keuken inbouwen. Dit heeft te maken met hoe de warmte van de machine wordt weggeleid. Wanneer je wilt dat de vaatwasser een onderdeel van de keuken wordt, kies dan voor een inbouw vaatwasser. Inbouw vaatwassers zijn namelijk speciaal ontworpen om op een eenvoudige manier in je keuken te integreren. Dit type vaatwasser heeft een andere manier waarop de warmte wordt afgevoerd. Een inbouw vaatwasser kun je dus zonder problemen in de keuken inbouwen. Inbouw vaatwasser kun je helemaal opnemen in het interieur van jouw keuken. Wanneer je de inbouw vaatwasser niet wilt zien, kies dan voor een exemplaar waar de bedieningsknoppen aan de binnenkant zijn verwerkt. Op deze manier zitten de knoppen dus niet aan de voorkant en krijgt de inbouw vaatwasser een onopvallende rol in de keuken: helemaal weggewerkt in het interieur.

Vanwege esthetisch oogpunt gaat de voorkeur vaak uit naar een inbouw vaatwasser, maar houd bij het kiezen van een vaatwasser niet alleen rekening met het uiterlijk. Het is ook belangrijk om rekening te houden met verschillende functionele eigenschappen. Zo kan je bijvoorbeeld een inbouw vaatwasser kiezen met verschillende wasprogramma’s of een inbouw vaatwasser die erg energiezuinig is. Bij het kopen van een vaatwasser is het dus belangrijk om rekening te houden met wat je verwacht van de machine.. Daarnaast is ook de breedte van de machine erg belangrijk, dit is ook van invloed op de hoeveelheid vaat die erin past.

Verschil tussen de inbouw vaatwasser en de onderbouw vaatwasser

Een veel gemaakte vergissing is om een inbouw vaatwasser aan te zien als onderbouw vaatwasser. Onderbouw vaatwassers worden soms gezien als een type inbouw vaatwassers, maar niet voor elke fabrikant is dit waar. Er zijn overeenkomsten, zo hebben beide type vaatwassers vaak geen werkblad of tegengewicht omdat ze onder het aanrecht geplaatst worden. Maar er zit wel degelijk een verschil tussen deze twee soorten vaatwassers. Zo is de onderbouw vaatwasser bijvoorbeeld, in tegenstelling tot de inbouw vaatwasser, niet voorzien van een keukendeurtje. De onderbouw vaatwasser beschikt over een RVS deur en is daardoor niet geïntegreerd.