Tijdbesparende keukenhulpjes voor veel werk

Koken en bakken is leuk, maar sommige stappen op weg naar eten zijn vervelend en tijdrovend. Keukenmachines doen tal van taken volledig automatisch: ze kneden en roeren deeg, pureren en mixen ingrediënten voor soepen, sauzen en desserts, hakken, snijden en raspen groenten of kaas en koken, braden, stomen en stoven zelfs hele gerechten. Dankzij verwisselbare opzetstukken en veel accessoires blijven de multifunctionele kleine keukenmachines compact en kunnen ze ruimtebesparender in de keuken worden opgeborgen dan losse apparaten.

Inhoudsopgave

De basismodellen – compact en multifunctioneel
Welke keukenmachine moet je kopen? Deze kenmerken spelen een rol bij de aankoop
Wat is de beste keukenmachine voor het dagelijkse koken?

De basismodellen – compact en multifunctioneel

Keukenmachines kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën, afhankelijk van het type constructie en uitrusting, die verschillende toepassingsgebieden bestrijken.

Klassieke kleine keukenmachines van Bestron met zwenkarm

Dit model is een multifunctionele keukenmachine die bestaat uit een motorblok met een zwenkarm en een mengkom. Aan de zwenkarm kunnen verschillende gereedschappen worden bevestigd zoals een garde, deeghaak en platte klopper om het voedsel in de kom eronder te verwerken. Met een of meerdere accessoire-aansluitingen kun je verschillende opzetstukken bevestigen voor het snijden van groenten, pureren, malen, persen of fijnhakken, waardoor het scala aan functies wordt uitgebreid. Sommige accessoires zijn bij de levering inbegrepen of je kunt ze afzonderlijk krijgen. Het merk Bestron biedt keukenmachines in leuke kleuren, die je keuken gelijk een frisse uitstraling geven.

Compacte keukenapparaten van Bosch en Kenwood in mixer vorm

Compacte keukenmachines werken op dezelfde manier als keukenmixers. De roer-, kneed- en snijgereedschappen zijn bevestigd aan de bodem van de mengkom en worden via een aandrijfas in beweging gebracht nadat ze op het motorblok zijn geplaatst. Om bijvoorbeeld te hakken, vul je groenten van bovenaf aan en duw je ze indien nodig met een stamper naar beneden. Voor het raspen en als citruspers worden verschillende inzetstukken en opzetstukken gebruikt. In de uitgebreide assortimenten van Bosch en Kenwood is voldoende keuze voor een passende keukenmachine voor jouw wensen.

Keukenmachines van Kitchenaid die ook kunnen koken

Sommige multifunctionele apparaten hebben een inductieveld en kunnen bakken, stoven en stomen zodat je er niet alleen maaltijden mee kunt voorbereiden, maar ook klaarmaken. Je doet eenvoudig de ingrediënten in de keukenmachines met kookfunctie, selecteert een automatisch programma of handmatige instellingen voor de kooktijd en temperatuur en het apparaat doet de rest. Hij draait en roert automatisch zodat je andere dingen kunt doen tijdens het kookproces. Uitgebreide keukenmachines met tal van extra opties en accessoires vind je bijvoorbeeld van het merk Kitchenaid.

Welke keukenmachine moet je kopen? Deze kenmerken spelen een rol bij de aankoop

Voor hoeveel mensen je keukenmachine moet zijn ontworpen en hoe krachtig deze moet zijn, zijn belangrijke aankoopcriteria. Er zijn ook andere punten die overwogen moeten worden om te bepalen welke keukenmachine geschikt is voor jou.

Capaciteit: Hoeveel liter past er in een keukenmachine?

De capaciteit is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Reken op minimaal 1 liter per bewoner en kies bij twijfel voor een grotere kom of een grotere bak om voorbereid te zijn op gasten. Kleine hoeveelheden worden toch eerder handmatig of met een handmixer bereid. Voor deeg geldt: Het apparaat moet 2 kg dragen voor vier personen.

Motorkracht: Welke specificaties heb ik nodig?

De watt-specificatie geeft slechts een grove indicatie met betrekking tot de prestaties van een keukenmachine, omdat dit ook afhankelijk is van het type krachtoverbrenging. Kortom, hoe groter de mengkom, hoe meer watt het apparaat moet leveren. Zwaar deeg en harde stekken vereisen minimaal 900 W. Roeren, kloppen en mengen kan ook met 400 W.

Materiaal en kleur: Ga je voor een opvallende keukenmachine in rood of voor rustig zwart?

Bovenal moeten de krachtige keukenmachines stevig zijn gemaakt. Kommen en opzetstukken van roestvrij staal en hoogwaardig, BPA-vrij en dus niet-giftig kunststof zijn robuust en onderhoudsvriendelijk. Ook voor de behuizing kun je kiezen tussen deze twee materialen. Gelakt metaal geeft grote apparaten hun stabiliteit en zet een visueel accent in de keuken.

Roersysteem: Hoe werkt dat bij een keukenmachine?

Planetaire en 3D-roersystemen zorgen ervoor dat het verwerkte voedsel gelijkmatig wordt gemengd en dat het deeg niet aan de rand van de kom blijft plakken. In het planetenstelsel draait en roteert het gereedschap, in de 3D-versie draait het roerwerk rond twee assen die naar elkaar toe hellen.

Accessoires: Van deeghaak tot veelzijdige malers en snijders

Het type en de hoeveelheid beschikbare opzetstukken en inzetstukken zijn bepalend voor de uitbreidbaarheid van het scala aan functies. De basisuitrusting die bij het apparaat wordt geleverd, omvat meestal altijd een deeghaak voor stevig deeg, een garde voor stroperige vloeistoffen en een garde voor het kloppen - bij compacte apparaten ook meerdere snij-inzetstukken. Wat als toebehoren voor keukenmachines extra of apart verkrijgbaar is, verschilt per model en omvat:

  • Snijmachine, rasp, schaaf
  • Allessnijders
  • Blokjes en reepjes snijders
  • Citruspers
  • Pastaroller
  • Vleesmolen, hakmolen
  • Maler voor graan of koffie
  • Sapcentrifuge
  • Ijsmaker
  • Deeghaken

Gemaksfuncties

Keukenmachines uit het hogere segment bieden praktische automatische en extra functies die het gebruik van het apparaat bijzonder comfortabel maken. Een parkeerstand bijvoorbeeld klapt de mixerarm aan het einde van het mixproces automatisch omhoog, zodat je de kom zonder verdere manipulatie kunt verwijderen. Een geïntegreerde weegschaal en kom met weegschaal versnellen het doseren van ingrediënten.

Wat is de beste keukenmachine voor het dagelijkse koken?

Het brede scala aan functies van de keukenmachines maakt de keuze moeilijk. De volgende aanbevelingen helpen je bij het kiezen van een model.

De machine zou je werk moeten besparen

Als je het apparaat wilt verlaten om het zware basiswerk in de keuken te doen en maar weinig vrije ruimte op het werkblad hebt, zijn compacte keukenmachines een goede keuze. Bovenal ontzorgen ze je van het hakken van ingrediënten en het mixen en kloppen van vloeistoffen. Zo heb je gehakte kruiden en noten, geraspte kaas, gesneden wortel, gepureerd fruit voor de babyvoeding en geklopte slagroom bij de hand. Apparaten met basisuitrusting zijn al vanaf een leuke prijs beschikbaar. Heb je wat meer wensen en ook iets meer te besteden, dan vallen modellen met uitgebreide accessoires en een krachtige motor ook binnen de mogelijkheden.

Je wilt zoveel mogelijk met de keukenmachine doen

Als je veel zelf bakt en kookt, is het de moeite waard om een ​​grote multifunctionele keukenmachine te kopen die praktisch alles levert wat je nodig hebt voor het bereiden van voedsel, van brooddeeg tot vers geperst vruchtensap. Zorg ervoor dat de meegeleverde uitbreidingsopties passen bij je kookgewoonten of dat de fabrikant een breed scala aan opzetstukken als accessoires aanbiedt. Het aanbod varieert van eenvoudige multi-devices tot machines die deeg kunnen kneden of zelf pasta en gehakt kunnen maken.

De keukenhulp moet ook worden gebruikt om te koken

Wil je zo min mogelijk in de keuken staan, maar toch zelf je maaltijden bereiden? Dan zijn keukenmachines met een kookfunctie aan te raden. Je hoeft alleen de rauwe ingrediënten toe te voegen, het apparaat hakt ze op maat en frituurt en stoomt alles voor je. In kleine appartementen of in campers kunnen de machines dienen als vervanging voor ovens. Automatische programma's stellen mensen met weinig kookervaring in staat maaltijden te bereiden.