Een keukenmixer is onmisbaar voor elke kookfanaat

In elke keuken is een keukenmixer onmisbaar. Dit komt door de verschillende functies die dit type mixer kan hebben. Kneden, kloppen, slaan, roeren, klein snijden, versnipperen, hakken, breken, mengen en pureren. Voor al deze verschillende manier om eten te bereiden zijn er keukenmixers te vinden!

Verschillende keukenmixers

De lekkerste gerechten zijn te maken met keukenmixers. Voor elke functie kan je een andere machine gebruiken, zoals:

  • Een staafmixer
  • Een blender
  • Een handmixer, met gardes en kneedhaken
  • Een snijmachine
  • Een hakmolen

Al deze apparaten werken net anders. Er zijn ook keukenmixers met verschillende opzetstukken. Zo tover je de staafmixer gemakkelijk om in een handmixer, of maak je van een snijmachine een blender door simpelweg een ander mes te monteren. Doordat een keukenmixer verschillende onderdelen heeft, is het ook gemakkelijk schoon te houden. Super handig dus een keukenmixer. Het eigenlijk een alles in één machine en daarom onmisbaar in elke keuken!

De meest gebruikte keukenmixers

Zoals eerder gezegd bestaan er verschillende typen keukenmixers: sommige zijn er om te snijden, anderen om te hakken of te pureren. Vaak zijn er drie typen mixers te vinden in elke keuken: de handmixer, de keukenmachine en de staafmixer.

De handmixer. Deze keukenmixer wordt veelal gebruikt bij het bakken van taarten, cakes of andere lekkernijen. Dit omdat deze mixer vooral geschikt is voor kloppen, mengen en kneden. Dit is dus ideaal voor het bereiden van beslag en deeg. Meestal beschikt een handmixer over twee gardes en/of deeghaken. Deze zijn afneembaar, zodat je ze gemakkelijk schoon kan maken. Let er bij deeghaken wel goed op dat de haken op de juiste plaats in de mixer worden gezet. Wanneer de deeghaken verkeerd om in de mixer zitten kan het zijn dat het deeg omhoog kruipt, in plaats van dat het deeg in de kom blijft. Dit type keukenmixer is vaak voorzien van verschillende snelheden, kies dus zelf welke snelheid het beste past bij wat je aan het klaarmaken bent.

Een andere veelvoorkomende mixer in de keuken is de keukenmachine. Deze keukenmixer kan ingrediënten mengen, kloppen, raspen, snijden en kneden. Alle ingrediënten worden in een mengkom gedaan, die vaak wordt bijgeleverd. In tegenstelling tot de handmixer, waarbij je het apparaat dient vast te houden, doet de keukenmachine al het werk zelf, het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten in de mengkom te plaatsen en de machine aan te zetten. Ideaal voor multitasking. Keukenmachines zijn er in verschillende kleuren en in verschillende materialen. De meest gebruikte materialen zijn plastic, metaal en RVS.

Wanneer er eten gepureerd moet worden, gebeurt dat vaak met een staafmixer. Pureren is dan ook de hoofdfunctie van dit type keukenmixer. Dit komt vooral van pas bij het bereiden van soepen, babyvoeding of verschillende soorten sauzen. Naast pureren kan dit type keukenmixer ook mengen, kloppen, vermalen, mixen, hakken en snijden. Let goed op de stand van de mixer en het type mes dat je gebruikt. Dit zal bepalen of er gehakt of gepureerd wordt. Door de veelzijdigheid wellicht de ultieme keukenhulp!