32 artikelen

Vind de juiste keukenweegschaal

Het succes van een gerecht of lekkernij hangt grotendeels af van de juiste hoeveelheid van de afzonderlijke ingrediënten. Een nauwkeurige keukenweegschaal zal je helpen bij het doseren tot op de juiste gram. Het maximale draagvermogen van een keukenweegschaal ligt meestal tussen 3 en 5 kg. Maar er zijn ook weegschalen die zelfs tot 15 kg aankunnen en dus ook gebruikt kunnen worden voor het wegen van pakketten of kleine huisdieren. De meeste weegschalen hebben afneembare, vaatwasmachinebestendige kommen, weegschaaltjes en deksels - of gemakkelijk af te vegen oppervlakken, zodat ze na gebruik in een handomdraai weer kunnen worden gereinigd en opgeborgen.

Modelkeuze: digitaal of analoog?

In principe kan de keukenweegschaal worden onderverdeeld in drie categorieën - belangrijke kenmerken worden hier in één oogopslag opgesomd.

Digitale keukenweegschaal

Digitale keukenweegschalen worden aangeboden als platte, kom- of maatbeker weegschaal. Keukenweegschalen werken met knoopcel batterijen of met een Lithium-ion-accu. Met een maximale capaciteit van 3 tot 5 kg wegen ze nauwkeurig tot op de gram - speciale precisieweegschalen, zelfs in stappen van 0,5 gram - en optioneel ook in ounces, milligrammen en Engelse ponden. Digitale weegschalen zijn gemakkelijk af te lezen displays met grote cijfers en worden bediend met een druk op de knop of met een sensor aanraking. Platte digitale modellen, soms minder dan 2 cm hoog, kunnen plaatsbesparend worden opgeborgen.

Analoge keukenweegschaal

Analoge keukenweegschalen bestaan meestal uit een plat basisstation en een kunststof mengkom met een inhoud van 2,5 l. De weegfunctie kan op deze modellen met de hand worden bediend. De grote voordelen van analoge weegschalen zijn de eenvoudige bediening en de constante bruikbaarheid, omdat ze zonder batterijen werken.

Retro-keukenweegschaal

Retro-keukenweegschalen zijn ook analoge wegschalen. Dit decoratieve kook hulpmiddel is voorzien van een nostalgisch gevormd frame en een uitneembare roestvrijstalen weegschaal. De maximale capaciteit ligt tussen 5 en 8 kg, de weegresultaten worden weergegeven in stappen van 20 of 25 g. In de categorie retro keukenweegschalen worden vooral grote apparaten, met een totale hoogte van ongeveer 30 cm aangeboden.

Hoe vind je de juiste keukenweegschaal

Het assortiment aan keukenweegschalen is uitgebreid. De volgende lijst helpt jou bij het kiezen van het model dat het beste bij jou past.

Voor nieuwkomers in de keuken

Analoge keukenweegschalen zijn bijzonder geschikt voor beginners en gelegenheidskoks vanwege hun gebruiksvriendelijkheid en de lage prijs. Deze instapmodellen geven het gewicht weer in stappen van 25 of 50 g en hun maximale capaciteit is 3 kg.

Voor alleenstaanden en gepassioneerde koks

Digitale keukenweegschalen, waarmee je kunt kiezen tussen grammen, ons, milligrammen en Engelse ponden (= 454 gram), zijn geschikt voor iedereen die ook internationale gerechten wil koken - of die multi-persoon recepten wil reduceren tot enkele porties. Dergelijke modellen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen zoals veiligheidsglas, siliconen, acryl of roestvrij staal.

Voor kleine huishoudens

Digitale platte weegschalen zijn bijzonder gemakkelijk om op te bergen en zijn daarom een goede keuze voor alleenstaanden of huishoudens met een kleine keuken. De meeste modellen hebben een hoogte van minder dan 2 cm.

Voor koks met veel interesse in mooi keukenapparatuur

Voor koks die veel waarde hechten aan mooi keukengerei, zijn retro-keukenweegschalen aan te bevelen, waarvan het ontwerp en de kleur overeenkomen met de keukenapparatuur.