Een koekenpan is onmisbaar tijdens het koken

Een standaard huishouden beschikt over veel verschillende soorten pannen: steelpannen, pastapannen, braadpannen, wokpannen, enzovoort. Maar de meest gebruikte pan in vrijwel ieder huishouden is de koekenpan. Tijdens heel veel verschillende bereidingen komt de koekenpan van pas. Een koekenpan is een lage pan met een steel en een vlakke bodem. Een diepere versie van de standaard koekenpan heeft een eigen naam: de hapjespan.

Koekenpannen zijn dus onmisbaar in de keuken omdat ze bij de bereiding van vrijwel elk gerecht nodig zijn. Niet elke koekenpan is echter even geschikt voor elk gerecht. Allereerst variëren koekenpannen qua grote. Bij het bereiden van het avondeten wordt bijvoorbeeld een grotere koekenpan gebruikt, dan voor het bakken van een ei. Daarnaast valt er nog meer onderscheid te maken. Dit heeft vooral te maken met het soort gerecht dat in de koekenpan bereid kan worden. Om deze reden worden koekenpannen onderverdeeld in drie types. Vaak is er in een keuken van elk type koekenpan minimaal één te vinden.

In de eerste categorie vallen de koekenpannen met antiaanbaklaag. De antiaanbaklaag in de koekenpan voorkomt dat eten aan de pan blijft kleven. Vanwege de antiaanbaklaag kan je op een gezondere manier koken, omdat het niet nodig is om veel olie of boter toe te voegen. In een koekenpan met antiaanbaklaag kan je het beste vis, aardappelen, groentes en eieren bereiden. Door de antiaanbaklaag is dit type koekenpan minder geschikt voor het dichtschroeien van vlees of gevogelte. Dit omdat de antiaanbaklaag niet bestand is tegen hele hoge temperaturen. Een voordeel van een koekenpan met antiaanbaklaag is dat deze pannen gemakkelijk te reinigen zijn. De tweede categorie bestaat uit koekenpannen met keramische laag. Deze pannen hebben geen antiaanbaklaag maar een keramische laag. Het verschil zit in de hittebestendigheid. Koekenpannen met een keramische laag zijn beter bestand tegen de warmte en krassen. In deze koekenpannen kan je het beste vlees bakken, maar daarnaast kan je ook zonder problemen aardappelen en groentes erin klaar maken. Daarnaast is dit type koekenpan beter voor het milieu omdat er in de keramische laag geen PTFE wordt gebruikt. Een nadeel is wel dat deze koekenpannen niet in de vaatwasser kunnen. De laatste categorie zijn de koekenpannen zonder antiaanbaklaag. Met dit type koekenpan kan je heel makkelijk vlees en gevogelte dichtschroeien en aanbraden. Doordat deze koekenpan geen antiaanbaklaag heeft, kan deze pan zeer hoge temperaturen aan. Een koekenpan zonder antiaanbaklaag is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. In deze koekenpannen kan je beter geen delicate ingrediënten als vis en eieren klaar maken.

Belangrijk om op te letten bij het kopen van een koekenpan is de onderkant. Een koekenpan moet een dikke, stevige bodem hebben. Zo voorkom je dat de pan zal kromtrekken en daarnaast zorgt een koekenpan met dikke bodem voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Ook is het belangrijk om te kijken van welk materiaal de koekenpan is gemaakt. Zo zijn koekenpannen gemaakt van RVS over het algemeen duurzamer dan pannen van aluminium. Pannen van aluminium zijn daarentegen lichter en zijn sneller verwarmd. Let wel op dat de prijs niet altijd een indicator van kwaliteit is.