208 artikelen

Compacte koelkasten voor kleine huishoudens

Huishoudens die bestaan uit één of twee mensen redden het meestal wel met een compacte koelkast. Dit model neemt niet al te veel ruimte in en heeft toch voldoende inhoud voor alle etenswaren van een klein huishouden. Hieronder staan een aantal compacte modellen.

Onderbouwkoelkasten: een ruimtebesparende oplossing

Als je bijvoorbeeld in een studio woont is er vaak niet veel ruimte voor een koelkast. Onderbouwkoelkasten zijn kleinere vrijstaande koelkasten die je eenvoudig onder het werkblad van je keuken kunt plaatsen. Doordat de apparaten worden geleverd zonder dikke dekplaat, passen ze gegarandeerd onder je aanrecht. Het is wel belangrijk dat je de beschikbare ruimte exact opmeet en vervolgens een koelkast kiest met de juiste afmetingen. De standaard afmetingen van een onderbouwkoelkast liggen tussen de 54 en 60 cm breed en ongeveer 80 cm hoog. De prijzen van zo’n koelkast variëren natuurlijk afhankelijk van de apparatuur.

Inbouwkoelkasten voor kleine keukens

In compacte keukens met keukenkastjes is er meestal een nis waar de inbouwkoelkast in geplaatst kan worden. Deze modellen kunnen naadloos ingebouwd worden in de kast en hebben geen eigen meubelfront, zodat ze volledig geïntegreerd kunnen worden. De deur van de kast wordt bevestigd aan de deur van de koelkast. In het geval van een inbouwkast die tot aan de vloer reikt, wordt het plintpaneel van de keukenkast bevestigd aan de basis van de kast. Dit zorgt voor een uniforme uitstraling van je keuken. Decoratieve koelkasten kunnen worden voorzien van een frontpaneel dat past bij je andere keukenapparaten. Afhankelijk van de hoogte van de nis, kies je een inbouwkoelkast met een hoogte tussen de 88 en 178 cm.

Vrijstaande mini-koelkasten

Mini-koelkasten kunnen overal worden geplaatst. Ze zijn ideaal als je naast je onderbouwkoelkast extra ruimte nodig hebt om etenswaren of drinken te koelen. De mini-koelkasten mogen gezien worden in je huis! Als je overweegt om het apparaat naar een onverwarmde ruimte te verplaatsen, moet je rekening houden met de klimaatklasse. De meeste koelkasten komen overeen met de universele klasse SN-ST en kunnen bij 10° tot 43° C worden gebruikt. Zet dit mini-apparaat dus niet in een onverwarmde ruimte waarin het kouder wordt dan 10 graden. De mini-koelkasten zijn verkrijgbaar als compacte "koelblokjes" met minder dan 50 l inhoud of in een grotere versie als staand apparaat met een capaciteit tot 150 l.

Inhoudsopgave

Grote inbouw- en vrijstaande koelkasten voor gezinnen
Extra aansprekend: design koelkasten en drank koelkasten
Dit is waar je op moet letten bij de aankoop van een koelkast

Grote inbouw- en vrijstaande koelkasten voor gezinnen

Huishoudens met drie à vier personen hebben een koelkast nodig met een capaciteit tussen de 250 tot 349 liter. Voor elke extra persoon moet je 50 tot 70 l extra berekenen. Voor grote gezinnen en gedeelde flats zijn er modellen met een bruikbare capaciteit van meer dan 350 l. De aankoopbeslissing hangt ook af van de vraag of en hoeveel diepvriesruimte je nodig hebt.

Inbouwkoelkasten met en zonder vriesvak

Als je het belangrijk vindt dat je keuken er strak en uniform uitziet, zijn inbouwkoelkasten de juiste keuze. Deze 165 tot 186 cm hoge apparaten zijn verkrijgbaar met of zonder vriesvak. Het ingebouwde vriesvak heeft een inhoud van 15 tot 35 liter. De indeling die je kiest, is afhankelijk van jouw winkel- en kookgewoonten. Als je bijna nooit diepvriesvoedsel hebt, maar vaak wel verse groenten en zuivelproducten, kun je een koelkast zonder vriesvak of met een klein vriesvak kopen. Voor grote pizzadozen moet je echter kiezen voor een model met een diepvriesvak van rond de 35 liter.

Vrijstaande koelkasten: flexibele plaatsing

Vrijstaande koelkasten zijn een goede keuze voor keukens met meubels zonder een uniform front. Ook als je bijvoorbeeld vaak verhuist, is een vrijstaande koelkast handig. Je kunt zelf gewoon eenvoudig een kleur en grootte kiezen, die past bij jouw smaak en ruimtebehoefte. Zet je apparaat alleen niet neer naast een verwarming of kachel. Als je dat niet doet werkt je apparaat energie zuiniger. Of je een vriesvak nodig hebt in je koelkast is afhankelijk van jouw winkel- en kookgewoonten. Als je veel verse producten eet, dan heb je geen of een klein vriesvak nodig. Eet je veel voedsel uit de vriezer? Koop dan een vriezer met vriesvak van rond de 35 l. Als je veel tijd in je keuken doorbrengt, zijn stille apparaten met een werkingsgeluidsniveau van ongeveer 40 dB erg fijn.

Koelkast-diepvriescombinaties: compacte tweevoudige oplossing

Heb je alleen een nis hebt of beperkte ruimte in je keuken en wil je toch graag voedsel op voorraad houden? Dan is het handig om een koelkast te kopen met ingebouwd vriesvak. In koel-vriescombinaties kun je voorgekookte maaltijden invriezen en grotere pakketten diepvriesproducten bewaren. Ingebouwde koel-vriescombinaties passen gewoon in de gebruikelijke koelkast niches. Let op: Bij de combi-koelers wordt de totale nuttige capaciteit voor het koel- en vriescompartiment vermeld, maar de verdeling kan sterk variëren.

Extra aansprekend: design koelkasten en drank koelkasten

Als het uiterlijk en de comfortfuncties van de koelkast belangrijk voor je zijn of als je speciale drank koelkasten nodig hebt, zijn er modellen die alles hebben wat jij wil!

Mooie ontwerpen voor in huis: retro- en side-by-side modellen

Koelkasten met een design uitstraling zijn een blikvanger in de keuken en kunnen een bepaalde woonstijl onderstrepen. Retro-koelkasten, in de stijl van de jaren '50, gaan bijvoorbeeld goed samen met nostalgische keukens. Apparaten in fijn zilver daarentegen vullen de moderne inrichting aan. Side-by-side koelkasten combineren een koelkast en een vriesgedeelte naast elkaar in plaats van bovenop elkaar.

Voor wijn en gedistilleerde dranken: koelkasten voor drank

Ben je een wijnliefhebber of wil je de sfeer van een bar in huis halen? Dan zijn er speciale drank koelkasten voor je beschikbaar. Wijnkoelkasten creëren een klimaat omgeving waarin wijn professioneel kan worden opgeslagen. Over het algemeen geldt hier: hoe groter de wijnkoeling, hoe hoger de prijs wordt. Drankenkoelkasten voor cola, bier, frisdrank en cocktails worden compact gehouden en scoren punten met een stijlvol bar ontwerp met glazen deur en binnenverlichting.

Dit is waar je op moet letten bij de aankoop van een koelkast

Koelkasten zijn uitgerust met verschillende standaardfuncties en een aantal comfortfuncties. De volgende informatie kan je helpen bij het bepalen welke informatie voor jou belangrijk is.

Energie-efficiëntie

Aangezien koelkasten dag en nacht draaien en vele jaren in gebruik zijn, is het de moeite waard om een apparaat met een laag energieverbruik aan te schaffen. De modellen in de energie-efficiëntieklassen A++ en A++++ verbruiken respectievelijk één derde en meer dan de helft minder elektriciteit dan A+-koelkasten.

Diepvriesvak

Een koelkast zonder een vriesvak biedt meer ruimte voor vers voedsel als je daarnaast nog een losse vriezer hebt. Als je geen aparte vriezer hebt, is het fijn als je koelkast tenminste een klein vriesvak heeft om ijsblokjes, ijs of diepvriesproducten in op te slaan. Let op het aantal sterren in het vriesvak: je kunt verse levensmiddelen alleen in viersterren compartimenten invriezen. Driesterren compartimenten zijn alleen geschikt voor het bewaren van reeds ingevroren producten.

No Frost en automatische ontdooiing

Vriesvakken moet je regelmatig ontdooien om ijsvorming in je vriesvak te voorkomen. Bij koelkasten met No Frost technologie, blijft deze moeite je bespaard. Een luchtcirculatiesysteem houdt de lucht in het vriesvak namelijk droog, waardoor ijsvorming voorkomen wordt. In het vriesvak smelt het automatische ontdooisysteem continu ijs en leidt het het water naar een verdampingsschaal aan de buitenkant van het apparaat. Dit bespaart je werk en ook nog eens elektriciteitskosten, omdat deze modellen altijd efficiënt werken.

Alarm functie

Als je de deur van de koelkast niet goed hebt gesloten, zullen apparaten met een alarmfunctie je waarschuwen met een geluids- of knippersignaal. Dan vergeet je nooit meer om de koelkastdeur te sluiten. Ook voorkomt het dat je de deur te lang open laat staan en de koelkast hierdoor opwarmt. De alarmfunctie slaat bij sommige modellen ook aan als er iets defect is aan de koelkast en de koelkast hierdoor stijgt naar een kritisch hoge temperatuur. Dan heb je de tijd om je eten in koelboxen op te slaan, zodat het niet bederft.

Display

Met behulp van een digitale temperatuurweergave kan de temperatuur exact worden ingesteld. Als het display bij de deur staat, kun je de waarden zelfs bekijken zonder dat je de koelkast hoeft te openen.

Versheidszones

Koelkasten zijn van binnen niet overal even koel. Dit resulteert in verschillende klimatologische omstandigheden in één koelkast. Deze zogenoemde versheidszones zorgen ervoor dat al het voedsel een eigen plekje hoort te hebben in de koelkast. In het groentevak is er bijvoorbeeld niet alleen een iets warmere temperatuur, maar ook de juiste luchtvochtigheid om paprika's, komkommer en salade vers te houden. In een droge 0°-zone kun je vis, vlees en worsten bijzonder goed bewaren. De fabrikanten geven deze zones verschillende namen, maar het principe achter "BioFresh", "VitaZone" of "Crisperbox" is altijd hetzelfde. Alleen de koude opbergvakken zijn een uitzondering: ze zijn uitgerust met een eigen koelcircuit en kunnen apart worden geregeld. Het werkt als een soort kleine koelkast in je koelkast. Je kunt er zeer gevoelig voedsel in bewaren, zoals een delicatesse.

Flessenrek, schappen en barvakken

Als je vaak flessen in de koelkast legt, kun je een plank plaatsen die voorkomt dat je flessen gaan rollen. Er kunnen praktische schotjes geplaatst worden die zich tussen de planken bevinden. Deze kunnen bij sommige modellen ook worden dichtgeklapt om ruimte te besparen als ze niet worden gebruikt. Daarnaast zorgen verstelbare schappen in de deur voor meer flexibiliteit. Een barcompartiment bevindt zich aan de buitenkant van koelkasten: het is aan de buitenzijde van de deur bevestigd en biedt plaats aan dranken en snacks, onafhankelijk van de hoofdkoelkast.

Water- en ijsmaker

Als je altijd koud water beschikbaar wil hebben, zijn er bij veel side-by-side koelkasten praktische waterdispensers in de deur geïntegreerd. Ijsmakers leveren de ijsblokjes voor uw drankjes. Het water wordt via een vaste wateraansluiting of een waterreservoir in het toestel gevoerd.

Deurscharnier

Vooral bij inbouwkoelkasten is het belangrijk dat de deur voldoende vrije ruimte heeft om volledig te openen. Als het deurscharnier niet kan worden gewijzigd, moet je ervoor zorgen dat de deur naar de juiste kant kan worden geopend met voldoende ruimte. Met een verwisselbaar deurscharnier ben je flexibel en kun je de deur eenvoudig links of rechts monteren.

Smartphone-app

Als de koelkast is uitgerust met een app, kun je de koelkast bewaken met je smartphone. Je kunt instellingen aanpassen en fouten opsporen met slimme diagnosefuncties. Hiervoor wordt je koelkast in het WLAN geïntegreerd en in het smarthome netwerk opgenomen.