Poeder, filter, water: koffie maken op een milieuvriendelijke manier

Bij koffiezetapparaten worden gemalen bonen in een filter met zeer heet water overgoten. De koffie druppelt dan door het filter de koffiepot in. Dankzij moderne technologieën zijn koffiemachines vaak uitgerust met verschillende extra functies die een individuele bereiding en automatisch de juiste watertemperatuur mogelijk maken. Bij deze luxe koffiezetapparaten maakt het niet uit hoeveel kopjes koffie je wil zetten. De apparaten kunnen namelijk zowel één afzonderlijke kopje koffie zetten als grote hoeveelheden kopjes. Bovendien produceren deze koffiezetapparaten nauwelijks afval. Het poeder en het filter kunnen na gebruik namelijk gewoon worden weggegooid in het organisch afval.

De extra functies waarmee koffiezetapparaten zijn uitgerust

Een lekker bakje koffie zetten, kunnen alle koffiezetapparaten die OTTO aanbiedt goed. Er zijn ook verschillen tussen de modellen, die je bij het zetten van deze kop koffie kunt opmerken. De apparaten kunnen verschillen in prestaties, capaciteit en verschillende functies die bijdragen aan het comfort van een koffiemachine.

Prestaties

De vraag hoeveel watt je koffiezetapparaat heeft is belangrijk. Het aantal watt bepaalt namelijk hoe warm het water wordt. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe lekkerder het koffiearoma wordt. Daarnaast loopt warmer water sneller door de koffiemachine, waardoor het bakje koffie sneller gezet is.

Capaciteit

Vooral wanneer er meerdere personen gebruik maken van een koffiezetapparaat, is een grotere vulhoeveelheid aan te bevelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat voor op kantoor. Hoe meer water en koffiebonen er in het apparaat gaan, hoe minder vaak je het apparaat hoeft bij te vullen. In koffiemachines met een grote vulhoeveelheid komt er genoeg koffie uit voor iedereen, zonder dat het water tussendoor bijgevuld hoeft te worden.

Koffie malen

Koffie smaakt het beste als de koffiebonen vers gemalen zijn. Veel machines bieden daarom de mogelijkheid om de bonen vlak voor het brouwproces te malen. Het koffiepoeder gaat dan rechtstreeks van het geïntegreerde maalmechanisme naar het filter. Voor de meeste modellen met een ingebouwde koffiemolen kunt u ook gewoon voorgemalen koffiepoeder gebruiken.

Timer

Vooral voor mensen die 's morgens gehaast zijn, is een koffiezetapparaat met timer erg handig. Met deze handige functie bereid je apparaat een heerlijke kop koffie op een door jou ingesteld tijdstip. Om dit te doen hoeft u alleen maar de juiste hoeveelheid water en koffie vooraf in te stellen. De koffiemachine doet de rest.

Glas of thermoskan

Veel koffiezetapparaten zijn uitgerust met een glazen koffiekan. Om ervoor te zorgen dat de koffie warm blijft tot hij gedronken is, hebben deze machines meestal een warmhoudplaatje waarop de glazen koffiekan wordt geplaatst. Dergelijke kannen zijn transparant en zijn meestal ook geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Koffiezetapparaten kunnen ook worden geleverd met een thermosfles, waardoor een warmhoudplaat overbodig is. Zo'n geïsoleerde thermoskan is bijzonder robuust en houdt de temperatuur van de koffie op peil, wat het elektriciteitsverbruik vermindert.

Giet over proces

Bij deze methode van het zetten van koffie wordt er door het koffiezetapparaat water in een grote hoeveelheid over het koffiepoeder gegoten. Deze koffiezetapparaten slaan het warme water eerst op in een tank, totdat er voldoende warm water bereid is. Daarna wordt het in één keer over het koffiepoeder gegoten. Een beetje zoals je zelf ook warmwater over een filter met koffiepoeder zou gieten. Door deze methode heb je veel controle over de sterkte en smaak van je koffie. Je kunt op het apparaat zelf instellen hoeveel water je wil toevoegen en dus hoe sterk en aromatisch je je koffie wil hebben. Je kunt experimenteren met de hoeveelheid water en met de bereidingsduur, tot je het perfecte kopje koffie hebt.

Papier of permanent filter

In koffiezetapparaten voor papieren koffiefilters plaats je de robuuste papieren koffiefilters in een houder. Nadat je koffie gezet hebt, kun je het filter met koffiedrab in de gft afvalbak gooien. Als je dan een nieuw bakje koffie wil zetten, plaats je weer een nieuwe papierenfilter in de machine. Permanente koffiefilters daarentegen zijn gemaakt van porselein of fijn metaalgaas en kunnen steeds opnieuw worden gebruikt. Het poeder valt hierbij direct in het filter, daarom moet het filter worden gereinigd van poederresten en olieachtige bestanddelen van de koffie.

Kalkfilter

In het drinkwater dat je in het koffiezetapparaat giet, zit kalk. Kalk beïnvloedt de smaak van de koffie. Als je deze invloed wil verminderen, adviseren wij een koffiemachine met een geïntegreerd kalkfilter. Hier stroomt het water dan doorheen voordat het gebruikt wordt voor de koffie. Het is raadzaam om het waterfilter regelmatig te vervangen door een nieuwe. Doe dit volgens de instructies van de fabrikant.

Comfortfuncties

Sommige koffiezetapparaten zijn door de fabrikanten uitgerust met extra functies die zorgen voor nog meer gebruiksgemak.

  • Aroma selectie: Met deze functie kunnen de koffiesterkte en de hoeveelheid aroma individueel worden geselecteerd. Afhankelijk van de instelling warmt het water sneller of langzamer op, waardoor er verschillende hoeveelheden aromastoffen vrijkomen.
  • Druppelstop: Dankzij deze functie stopt de stroom automatisch wanneer je de koffiekan van de plaat verwijdert. Zo loopt er geen koffie meer uit het apparaat als er geen koffiekan onder zit om de koffie op te vangen. Zodra de koffiekan weer wordt teruggeplaatst, gaat het koffiezetapparaat weer verder met het bereiden van koffie.
  • Ontkalkingsindicator: Het onderhoud van je machine is bijzonder eenvoudig met een programma dat automatisch aangeeft wanneer er ontkalkt moet worden.

Vind de juiste koffiemachine voor jouw behoeften

Bonen of poeder in het filter, water in de tank en één druk op de knop. Dat is eigenlijk alles wat nodig is om overheerlijke koffie te zetten met onze koffiemachines. Met een kopje koffie begint jouw dag gegarandeerd goed! Welk koffiezetapparaat het beste bij jou past, hangt dus vooral af van de capaciteit en de verschillende uitrustingsdetails van een apparaat.

Voor een snelle start van de dag

Verlopen jouw ochtenden erg gehaast? Ervaar je stress voordat je de deur uit gaat? Dan is het enige wat je echt nodig hebt op dit soort ochtenden een kopje koffie. Pas dan begin jij je dag echt goed! Het is niet alleen een lekker begin van je dag, het is ook meteen een moment voor jezelf om tot rust te komen. De machine die wij aanraden voor jou, heeft een wat kleinere vulcapaciteit, want je hoeft immers alleen een paar kopjes koffie te zetten op een dag. Deze machine moet beslist een thermobeker hebben, voor als je toch iets minder tijd over houdt dan je dacht. Zo weet je zeker dat je op een later moment alsnog kunt genieten van een warme bak koffie. Een timerfunctie op je ideale koffiezetapparaat is ook een aanrader. Zo weet je zeker dat je koffie voor je klaar staat als je de keuken binnenkomt.

Voor solodrinkers

Ben je een echte koffie fan? Kan je een lekker bakje koffie op zijn tijd wel waarderen of drink je de hele dag niets liever dan koffie? Koop dan een koffiezetapparaat die je helemaal voor jezelf hebt én die voldoet aan al jouw wensen! De capaciteit van dit apparaat hoeft niet zo groot te zijn, want je bent immers een echte solodrinker. Denk hierbij aan een capaciteit van minder dan 1.0 liter. Als je de hele dag door koffie drinkt, is een koffiezetapparaat met een thermosfles aan te bevelen. Hiermee staat je koffie de hele dag lekker warm voor je klaar. Denk ook eens na over een machine die de bonen vlak voor de bereiding maalt. Dit zorgt namelijk voor een bijzonder intens koffie aroma.

Voor kantoorgemeenschappen en gezinnen

Als een groot aantal mensen in uw huishouden of kantoor koffie drinkt, en dat in grote hoeveelheden, dan is een koffiezetapparaat met een capaciteit van minimaal 1,5 liter geschikt. Met een glazen koffiekan kun je precies zien of er nog voldoende koffie is, of dat er al nieuwe koffie gezet moet worden. Neem zeker een apparaat met een warmhoud functie, zodat de machine alle koffie goed warm en vers houdt. Modellen met een papieren filter hebben bijzonder weinig onderhoud nodig. Je gooit gewoon het filter met koffiedrab weg en plaatst eenvoudig een nieuw filter. Met de druppelstop functie, die ervoor zorgt dat er geen koffie knoeit als je een koffiekan weg haalt, kunnen er afzonderlijke kopjes tussendoor worden gegoten zonder dat er iets knoeit.