Een kruimeldief als compacte stofzuiger

Handstofzuigers zijn klein, licht en gemakkelijk mee te nemen. Terwijl je een gewone stofzuiger meestal achter je aan moet trekken, kun je een kruimeldief makkelijk in de hand houden om even snel iets op te zuigen. Met een kruimeldief kun je makkelijk overal komen, omdat ze door hun compacte ontwerp in bijna elke hoek van het hele huis kunnen worden gebruikt. Zo verwijder je bijvoorbeeld stof van planken, potgrond van de vloer of dierenharen van de bank. Ook voor op vakantie is een kruimelzuiger erg handig. Je maakt er je auto, camper of caravan makkelijk mee schoon. Meestal heb je geen stopcontact nodig omdat de meeste modellen met een accu werken. Ook zijn ze door hun kleine formaat eenvoudig op te bergen en passen ze makkelijk in een kast.

Inhoudsopgave

Verschillende modellen kruimelzuigers
Kruimeldief kopen: op welke eigenschappen moet je letten?
Waar gebruik je een kruimeldief voor, welke kan ik het beste kiezen en wat kost deze?
Bij OTTO vind je kruimeldieven van bekende merken als Philips, Bosch en AEG
Op zoek naar een kruimeldief in de aanbieding?

Verschillende modellen kruimelzuigers

Kruimeldieven zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: ze kunnen op batterijen werken of hebben een kabel waarmee je ze op het stopcontact kunt aansluiten.

Een goede flexibele kruimeldief met accu of oplaadbare batterij

Veel handstofzuigers zijn uitgerust met een oplaadbare batterij. Je hoeft niet met de kabel te stoeien en je hoeft hem ook niet op te rollen. Daarnaast ben je onafhankelijk van het stopcontact. Het laadstation kun je op een vaste plek in huis zetten of ophangen, waar je de kruimeldief weer kunt opladen. Deze kleine kruimeldieven zijn zeer geschikt als secundaire stofzuiger voor het snel stofzuigen van kleine hoeveelheden vuil tussen of op oppervlakken zoals planken of tafels. Nog een voordeel van deze apparaten: ze werken stiller dan de versies met stroomaansluiting.

Een krachtige kruimeldief met kabel

Apparaten met kabels zijn geschikt voor langdurig werk, omdat ze tussendoor geen energie verbruiken. Ze werken zolang ze op het lichtnet zijn aangesloten. Deze stofzuigers hebben echter geen oprolfunctie voor de kabel, zoals bij de meeste cilinderstofzuigers wel is ingebouwd. De kabellengte varieert tussen de 4 en 7 m.

Kruimeldief kopen: op welke eigenschappen moet je letten?

Een kruimeldief kan een enorm scala aan verschillende eigenschappen hebben. Op deze zaken kun je het best letten.

Lengte en gewicht

Kleine kruimeldieven wegen relatief weinig, wat ze erg handig en praktisch maakt voor kleinere klussen. De grotere modellen zijn aanzienlijk zwaarder en meer geschikt voor uitgebreidere zuigwerkzaamheden. Terwijl de kleinste apparaten slechts 1 kg wegen, kunnen grotere stofzuigers met een handvat tot 3 kg wegen.

Zak of container

Handstofzuigers hebben in de regel kleinere stofzakken dan conventionele cilinderstofzuigers. Hun inhoud is meestal tussen de 0,3 en 0,5 liter groot. Grotere apparaten met een handvat hebben grotere stofzakken of containers met een inhoud tot 3 liter. Op modellen met een stofzuigerzak komen vuil en stof in een papieren zak terecht die regelmatig vervangen moet worden. Bij een model zonder stofzuigerzak wordt het vuil opgevangen in een stofbak. Als de stofbak vol is kun je deze legen boven de vuilnisbak.

Wel of geen zuigbuis

De meeste kruimendieven hebben geen lange zuigbuis of steel. Je hebt alleen een mondstuk, een opvangbak voor het vuil, een motor en een handvat. Deze veel voorkomende modellen zijn erg licht en makkelijk te hanteren. Sommige kruimelzuiger modellen hebben een handvat en hebben een speciaal mondstuk voor het schoonmaken van vloeren. Daarnaast zijn er combi-apparaten beschikbaar waarbij je de buis kunt verwijderen en de kruimelzuiger als klein handapparaat kunt gebruiken.

Gebruiksduur en oplaadtijd

Bij kruimeldieven met een oplaadbare batterij is het belangrijk om te letten op zowel de gebruiksduur als de oplaadtijd. Sommige apparaten werken zo'n tien tot vijftien minuten, of misschien een half uur. Krachtigere stofzuigers kunnen tot twee uur gebruikt worden voordat de batterij leeg is. Ook zijn er grote verschillen in de oplaadtijden van de batterijen, deze variëren tussen 3,5 en 16 uur. Bedenk daarom hoe vaak en hoe lang je het apparaat per keer wilt gebruiken.

Stroom

Staande stofzuigers kunnen een vermogen hebben van 30 tot 600 watt. De werkelijke zuigkracht hangt echter af van het ontwerp van het apparaat: hoe goed zijn de componenten op elkaar afgestemd? Vaak geldt: hoe kleiner en compacter het apparaat, hoe korter de zuigweg en hoe sterker de zuigkracht. Apparaten met meer watt verbruiken ook meer stroom.

Geluidsontwikkeling

De geluidsontwikkeling van een stofzuiger herken je aan het geluidsvermogensniveau. Stille modellen hebben een geluidsniveau van minder dan 70 dB. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde volume van een televisie. Handstofzuigers mogen echter niet luider zijn dan 85 dB. Dit komt overeen met het volume van een drukke straat.

Nat zuigen

Sommige handstofzuigers kunnen vloeistoffen opzuigen. Met een natzuiger worden tijdens het stofzuigen vuil en vloeistoffen opgezogen. Deze natzuigfunctie is handig als bijvoorbeeld een koffiekopje of bakje yoghurt omvalt.

Hulpstukken en borstels

Of het nu gaat om een opzetborstel, dierenhaar of spleetzuigmond en verlengbuis: veel apparaten hebben een breed scala aan accessoires. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om de kieren in de badkamer schoon te maken of hondenhaar van de bank te verwijderen. Een verlengpijp is handig als je vuil wil opzuigen waar je niet goed bij kunt, bijvoorbeeld op het plafond of onder een kastje. Banken zijn eenvoudig schoon te maken met het meubelmondstuk.

Waar gebruik je een kruimeldief voor, welke kan ik het beste kiezen en wat kost deze?

Bij het kiezen van een kruimelzuiger hangt het af van waarvoor en hoe vaak je de kruimelzuiger wilt gebruiken. Omdat de mogelijke toepassingen divers zijn.

Voor kleinere schoonmaak: kruimeldief voor in de auto of om even iets op te zuigen

Als je de kruimeldief vooral wilt gebruiken om af en toe snel even wat kruimels op te zuigen is een draadloze kruimelzuiger een goede keuze. Je gebruikt hem bijvoorbeeld om kruimels van de autostoelen te zuigen of wat geknoeide hagelslag van de vloer te zuigen. Voor in een caravan of camper is een kleine kruimelzuiger een prima keuze. Je gebruikt een draadloze handstofzuiger met batterijvoeding die tot wel 20 minuten kan werken. Deze modellen zijn gemakkelijk van de ene plaats naar de andere te dragen en ze zijn ook gemakkelijk op te bergen. Deze handige kruimeldieven zijn verkrijgbaar vanaf een paar tientjes.

Voor flexibele huisreiniging: kruimeldief voor katten- en hondenharen en vuil

Wil je thuis oppervlakken en vloeren reinigen, maar ook het trappenhuis schoon houden? Om ruimte te besparen kun je het beste kiezen voor een combi-snoerloze stofzuiger met handgreep en een steel. Deze modellen zijn bijzonder klein en compact, en tegelijkertijd kun je ze gebruiken voor het zuigen van vloeren en tapijten. Zorg ervoor dat de batterij minimaal 30 minuten meegaat. Afhankelijk van je behoeften kun je de steel gebruiken om op vloeren en trappen te zuigen. Een handstofzuiger met accu, handvat en steel is verkrijgbaar vanaf iets minder dan honderd euro.

Voor speciale reiniging: kruimeldief met steel en andere accessoires

Wil je je kruimelzuiger niet alleen gebruiken voor het stofzuigen van vloeren en meubels, maar ook voor grotere en specifiekere reinigingswerkzaamheden? Dan kies je voor een kruimelzuiger met veel accessoires. Een kruimelzuiger met accessoires wordt meestal geleverd met verschillende reinigingsborstels die je naar behoefte kunt verwisselen. Met dergelijke borstels zuig je bijvoorbeeld ook nat en bespaar je jezelf de moeite van het afvegen. Bij sommige modellen wordt er ook een verlengbuis en lampzuigopzetstuk meegeleverd. Handstofzuigers met verschillende opzetstukken zijn verkrijgbaar vanaf iets minder dan honderd euro.

Bij OTTO vind je kruimeldieven van bekende merken als Philips, Bosch en AEG

OTTO verkoopt verschillende kruimeldieven van verschillende bekende en minder bekende merken. Heb je een sterke voorkeur voor een bepaald merk, dan kun je via de merken filter kijken wat het aanbod is van het merk van je keuze.

Op zoek naar een kruimeldief in de aanbieding?

Bij OTTO verkopen we verschillende soorten kruimeldieven in verschillende prijsklassen: van enkele tientjes tot enkele honderden euro's. Met behulp van de prijsfilter kun je jouw zoekbereik aanpassen aan je budget. Voor een leuke aanbieding let je op het Sale logo in de linkerbovenhoek van de afbeelding.