De trends van nu: losse krullen maken met een krultang

Op de een of andere manier lijken vrouwen niet snel tevreden te zijn met het type haar dat zij gekregen hebben. Zo zie je vaak dat vrouwen met stijl haar zichzelf liever met krullen zouden zien en de kroeskrullen worden het liefst vervangen door stijl haar. Om hier een oplossing voor te bedenken zijn er verschillende apparaten uitgevonden om van jouw haar een nieuwe coupe te maken. Wanneer je dus stijl haar hebt en toch liever van die mooie losse krullen hebt zoals veel beroemdheden, dan is de krultang de juiste oplossing voor jou.

Inhoudsopgave

De krultang
Handige tips voor het gebruiken van een krultang
Hoe gebruik je een krultang?
Welke krultang moet je kiezen voor losse natuurlijke krullen of grove krullen of beach waves?
Welke krultang is het beste voor lang-, kort- of dun en gevoelig haar?
Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een krultang
Tips voor langdurige en glanzende krullen
Bekende merken krultangen: Remington en Babyliss

De krultang

Tegenwoordig zijn er ook stijltangen waarmee je zowel je haar kunt stijlen, als mooie krullen kunt maken in het haar. Een oplossing voor mensen die het liefst afwisselen in hun haarstijl. Belangrijk is om voor het aanschaffen van een krultang, te bedenken wat voor soort krullen je wilt: losse krullen, pijpenkrullen, grote krullen. Er zijn veel verschillende soorten en maten krultangen, met of zonder een klepje, warmterollers, verschillende warmte standen, noem maar op.

Handige tips voor het gebruiken van een krultang

Goede haarverzorging is erg belangrijk. Zo mag je je haar niet te vaak wassen, borstel niet te ruw en begin aan de onderkant van je haar, gebruik niet te vaak een krultang en stijltang en verzorg het goed met fijne producten. Voor meer tips kun je terecht bij beautyblogs. Beautybloggers posten vaak how-to-filmpjes hoe je de mooiste krullen krijgt en welke verzorging daarbij van belang is. Zo is dat kapsel van die filmster ineens binnen handbereik. Let altijd goed op onderstaande drie punten bij het gebruik van een krultang:

Bescherming

Voordat je met de krultang aan de slag gaat is het zeer belangrijk dat je een beschermlaagje op je haar aanbrengt. Een hitte beschermende spray is dan ook van belang bij het gebruik van een krultang. Ook kun je een paar druppels serum gebruiken voor de bescherming van je haar. Gebruik vooral niet te veel serum, je haar kan er erg vet van worden. Deze producten kun je vinden bij de drogisterij.

Haartypen

De verschillende haartypen zijn hierboven al kort besproken. Buiten dat het gaat om stijl, golvend, krullend of kroes haar, is het ook belangrijk om te weten wat voor structuur je haar heeft. Is het dun of juist dik? Bij dun haar blijven krullen niet altijd even goed zitten, vaak blijft het beter zitten als je de krullen erin zet 1 dag nadat je het hebt gewassen, dan zijn je haren iets stugger dan op je wasdag. Dik haar kan juist weer heel zwaar zijn waardoor een goede stevigheid gewenst is om zolang mogelijk te kunnen genieten van je mooie coupe.

Gebruik je krulset niet iedere dag

Hoe je het ook went of keert, de hitte van de krultang is natuurlijk niet goed voor je haar. Het zal altijd een beschadiging aanbrengen, hoe goed je je haar ook beschermt. Geef je haar daarom soms wat rust en laat de krulset zo nu en dan in de kast staan. Zo heeft je haar de tijd om te herstellen. Gebruik bij dun haar een krultang met een keramische coating om het haar beter te beschermen.

Hoe gebruik je een krultang?

De manier waarop krultangen werken is eenvoudig: na het inschakelen warmt de 20 tot 30 cm lange metalen punt van de staaf op. Wanneer de hitte op het haar inwerkt, veranderen de chemische verbindingen voor een korte tijd zodat het opnieuw kan worden gevormd. Lok voor lok kun je krullen maken door het haar om de tang te draaien. Hoe lang de krullen blijven zitten, hangt af van de warmte van de krultang en de dikte van het haar. Dun haar is makkelijker in model te brengen, maar ook gevoeliger voor warmte. Daarom hebben krultangen vaak meerdere temperatuurstanden, zodat je de temperatuur kunt afstemmen op de dikte van je haar.

Welke krultang moet je kiezen voor losse natuurlijke krullen of grove krullen of beach waves?

Krultangen zijn er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld met verschillende opzetstukken. Er kunnen verschillende kapsels mee worden getoverd. Hieronder vind je belangrijke modelvarianten van krultangen.

Krultangen voor grove beach wave krullen: dikke krultangen

Voor grote golvende krullen in een beach wave look gebruik je een dikkere krultang met een diameter van 25 millimeter of groter. Als je grotere plukken neemt worden je krullen ook grover. Des te groter de diameter, des te mooiere en natuurlijke slag. Een dikke krultang kan met of zonder klem zijn. Het voordeel van een krultang met een klem is dat het haar makkelijker op de krultang blijft zitten. Het nadeel is dat je een afdruk van de klem kunt zien. Je kunt met dikke krultangen ook goed slag maken, door alleen de haarpunten om de tang te rollen en vervolgens de krullen uit te kammen.

Krultangen voor losse natuurlijke krullen: conische krultangen

Voor losse natuurlijke krullen gebruik je het best een conische krultang. Deze krultangen zijn bij het handvat breder en worden smaller naar de punt toe. Je draait je haar van boven naar beneden (of andersom) om de tang. Als je het uiteinde van je haren om het smallere deel draait, krijg je naar beneden toe kleinere krullen. Andersom kan ook, dan heb je bij de haarinzet kleinere krullen en onderin grovere krullen. Conische krultangen zorgen ervoor dat het haar natuurlijk valt omdat elke krul een andere doorsnee heeft. Een conische krultang is een krultang zonder klem.

Krultangen met verschillende opzetstukken

Om bij het krullen te kunnen kiezen tussen grote en kleine, gelijkmatige en ongelijk grote krullen, bieden sommige fabrikanten krultangen met verwisselbare opzetstukken aan. Door te wisselen tussen dikke, dunne, rechte en kegelvormige opzetstukken, heb je veel verschillende mogelijkheden voor het creëren van je krullen. Naast de metalen krultang hebben sommige modellen ook een ronde opzetborstel waarmee de haarlokken gemakkelijk opgerold kunnen worden.

Welke krultang is het beste voor lang-, kort- of dun en gevoelig haar?

Bij het kiezen van je krultangmodel moet je ook rekening houden met de natuurlijke structuur van je haar.

Wat zijn de beste krultangen voor lang haar?

Als je halflang tot lang haar hebt, kun je in principe alle modellen gebruiken. Met een krultang met kegelvormig opzetstuk heb je veel mogelijkheden voor verschillende krultypes. Met extra opzetstukken kun je nog meer krultypes creëren en bijvoorbeeld kiezen voor golven, lokken of kurkentrekkerkrullen. Lang haar is makkelijker vast te zetten in een krultang met een clip, zeker als je net begint met krullen en nog onervaren bent.

Wat zijn de beste krultangen voor kort haar?

Voor kort haar werkt een rechte krultang met kleine diameter het best. Ook opzetstukken met korte borstelharen werken goed, omdat je daarmee meer grip hebt op kort haar. Als je een krultang met clip gebruikt, kun je wat meer volume toevoegen aan kort haar.

Welke krultang is goed voor dun of gevoelig haar?

Als je een krultang wilt gebruiken bij dun of beschadigd haar (bijv. geverfd of gepermanent haar), moet je extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat het haar nog verder uitdroogt. Gebruik daarom alleen een krultang waarbij de verwarmingsstaaf een goede keramische coating heeft en waarbij je de temperatuur goed kunt instellen, zodat je een lagere temperatuur kunt gebruiken. Het is ook handig als het model een clip heeft, omdat dun haar anders niet goed aan de staaf te bevestigen is.

Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een krultang

Mooie en langdurige krullen zijn een belangrijk criterium voor de kwaliteit van een krultang. Maar je wilt ook een tang die gemakkelijk is in gebruik en niet je hoofdhuid of haar beschadigt.

De temperatuur instellen

Een hogere temperatuur zorgt er voor dat de krul snel en goed blijft zitten. Bij uitgebreidere modellen kun je zelf de temperatuur aanpassen, zodat je deze goed aan kunt passen op jouw type haar. Bij dunner haar gebruik je een lagere temperatuur dan bij dikker haar.

Tijd instelling

Let goed op de tijd dat je de haren om de krultang laat zitten. Dit mag niet meer dan 30 seconden zijn.

Coating van de krultang

Om ervoor te zorgen dat het haar niet verbrandt of uitdroogt bij het krullen, zijn de verwarmingsstaven van hoogwaardige apparaten voorzien van een coating die het haaroppervlak afdicht en beschermt. Wat hiervoor prima werkt is bijvoorbeeld een keramische coating.

Kabel en gebruiksvriendelijkheid

Om een krultang makkelijk te kunnen gebruiken, moet de kabel lang genoeg zijn. Een goede kabellengte is 2,5 meter. Ook is het fijn als de kabel roteerbaar is, zodat je vrij kunt bewegen tijdens het omwikkelen van je haar. Het apparaat mag ook niet te zwaar zijn, zodat je het makkelijk boven je hoofd kunt houden. Een clip houdt het haar vast en zorgt voor extra gebruiksgemak. Brede clips met afgeronde randen zorgen voor minder drukpunten die het haar kunnen beschadigen en zorgen voor een natuurlijkere vorm van de krul. Ook opzetstukken kunnen voor extra gebruiksgemak zorgen.

Bescherming tegen de hitte

Een krultang wordt heel warm, dus het is belangrijk maatregelen te nemen om te voorkomen dat je jezelf aan de tang kunt branden. Een clip kan hiervoor handig zijn. Bij apparaten zonder clip wordt een warmtehandschoen meegeleverd, die je aan kunt trekken om te voorkomen dat je tijdens het gebruik je handen brandt. Ook is hittebescherming een voordeel, waarmee het apparaat automatisch uitschakelt zodra een bepaalde temperatuur of gebruikstijd is bereikt. Als de temperatuurregelaar een sleutelvergrendeling heeft, verandert de temperatuur niet, zelfs niet als je per ongeluk aan de schakelaar draait terwijl je in de krullen draait. Bij sommige apparaten blijft de punt van de krultang ook koel tijdens gebruik, wat goed is voor de handen en hoofdhuid.

Tips voor langdurige en glanzende krullen

Om natuurlijk vallende, glanzende krullen te creëren met je krultang en je haar, hoofdhuid en handen te beschermen, volgen hier enkele tips voor het thuis krullen van je haar:

  • Krullen blijven beter zitten als je de krultang niet op pas gewassen haar gebruikt, maar pas een dag na het wassen. Direct na het wassen is het zinvol om een ​​mousse te gebruiken die het haar meer stabiliteit geeft.
  • Speld voor gebruik je haar eerst op met clips, zodat er aan de onderkant maar een paar lokken vrij blijven. Verdeel vervolgens het losse haar in lokken van ongeveer 5 cm dik - lang haar kan het beste naar voren worden gekamd.
  • Begin met het indraaien van de onderste open lokken, maak dan geleidelijk meer lokken los van het hoofd en draai ze afzonderlijk door de krultang.
  • Behandel elke streng met hittebeschermer voordat je hem om de krultang wikkelt - dit voorkomt haarbeschadiging.
  • Krullen creëer je door de krultang schuin tegen je hoofd te houden. Aan de andere kant, als je het apparaat precies evenwijdig aan je hoofd houdt, lijkt het resultaat meer op de klassieke krultang.
  • Maak de punt van een haarlok niet vast met de clip in de krultang - anders kan het haar lelijke, schadelijke drukpunten krijgen.
  • Behandel je haar na het krullen met haarpoeder, krulspray of haarwax om het kapsel meer stevigheid te geven.
  • Geef je vers gevormde krullen een tot twee uur om af te koelen nadat ze gedraaid zijn en breng pas daarna het haar in model met de haarborstel.

Bekende merken krultangen: Remington en Babyliss

Bij OTTO kun je verschillende soorten en merken krultangen vinden. Remington en Babyliss zijn bijvoorbeeld bekende merken waarvan OTTO verschillende typen krultangen aanbiedt.