Gemakkelijk eten warm maken of ontdooien? Dat is voor de magnetron absoluut geen probleem.

Magnetrons: compacte apparaten voor snel opwarmen, koken en bakken

Magnetrons zijn ideaal als je wel eens een restje wilt opwarmen. Of als je een keer geen tijd hebt om te koken en dan een kant-en-klaar maaltijd opwarmt. Je hoeft dan niet uitgebreid te koken en de magnetron bespaart je tijd en afwas.

Inhoudsopgave

Onmisbaar apparaat in de keuken voor dagelijks gebruik
Welke type magnetrons zijn er en wat is een combi magnetron?
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een magnetron?
Welke magnetron kan ik het beste kopen en wat kost deze gemiddeld?
Hoe kan ik een magnetron schoon maken?
Tips voor veilig gebruik
Magnetrons van bekende merken als Severin en Amica
Zoek je een zwarte, witte of aluminiumkleurige magnetron?
Zoek je een goedkope magnetron of een magnetron in de aanbieding?

Onmisbaar apparaat in de keuken voor dagelijks gebruik

Magnetrons maken het je makkelijker bij je dagelijkse bezigheden in de keuken. Voor het ontbijt snel een boterham ontdooien of 's avonds een restje of kant-en-klaar maaltijd opwarmen. Vooral als je snel even iets wilt ontdooien of opwarmen zijn magnetrons erg handig. Een magnetron maakt gebruik van ongevaarlijke microgolven (radiogolven). De microgolven zorgen dat de vochtdeeltjes in het eten in beweging komen en zo genereren ze wrijvingswarmte.

Ruime combi magnetrons met extra grill- en bakfuncties besparen ruimte in je keuken omdat je geen aparte oven of grill nodig hebt.

Welke type magnetrons zijn er en wat is een combi magnetron?

Er zijn verschillende typen magnetrons. Hieronder geven we een kort overzicht van de verkrijgbare soorten.

Inbouw magnetrons voor in de keuken kast

Veel mensen vinden het mooi als verschillende apparaten ingebouwd zijn in de keuken. Er zijn dan ook veel verschillende inbouw magnetrons of inbouw combi magnetrons verkrijgbaar. Het apparaat is zo gebouwd dat hij precies in een keukenkastje past en mooi aansluit bij de rest van de keuken. Controleer wel de maten goed, want niet alle keukens hebben exact dezelfde maatvoering.

Kleine of mini magnetron zonder oven of grillfunctie

Als je een magnetron alleen gebruikt om iets te ontdooien of snel wat op te warmen, is een eenvoudige basis magnetron geschikt voor jou. Het is een losstaand apparaat, zonder grill- of bakfuncties.

Magnetrons met grillfunctie

Sommige magnetrons zijn uitgerust met een grillfunctie. Je kunt dan niet alleen iets opwarmen, maar ook grillen. Afhankelijk van het model komt de warmte alleen van boven of van opzij of van onder.

Combi magnetrons met oven en grillfunctie

Een combi magnetron is een compact apparaat dat naast de normale magnetron functies ook gebruikt kan worden om in te grillen en mee te bakken. Ze bevatten grillelementen om te kunnen grillen en een hete lucht blazer om als heteluchtoven te kunnen functioneren. Er zijn veel mogelijkheden om een lekkere maaltijd of heerlijke taart te bereiden met dit multifunctionele apparaat.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een magnetron?

Als je een magnetron wilt kopen kun je op de volgende kenmerken letten bij het nemen van je beslissing.

Formaat

Hoe groot een magnetron moet zijn hangt er vanaf hoe groot je huishouden is en wat voor eten je ermee klaar wilt maken. Als je alleen woont en alleen kleine porties klaar maakt, is een inhoud van minder dan 20 liter voldoende. Voor twee personen kies je liever voor een inhoud van 21 tot 25 liter. Modellen met een inhoud vanaf 30 liter zijn geschikt voor gezinnen van vier personen. Als je grote pizza's of cakes wilt maken en de magnetron een ovenfunctie moet hebben, is een inhoud van ongeveer 40 liter geschikt. Houd er rekening mee dat bij een magnetron met een draaiplateau de doorsnede van het draaiplateau de maximale breedte en diepte van jouw magnetronschalen en bakvormen bepaalt.

Tip: Als je al een set goede magnetronschalen hebt, kun je opmeten of deze bakjes op het draaiplateau of de binnen afmetingen passen, dan weet je zeker dat de magnetron groot genoeg is voor je magnetronbakjes.

Vermogen

Afhankelijk van het formaat van de magnetron zal meer of minder vermogen nodig zijn. Bij een inhoud tot 25 liter is 900 Watt voldoende, in de grillstand ca. 1.100 Watt. In hete lucht stand is 2.500 Watt een goede richtwaarde. Zorg ervoor dat de watt-specificatie voor magnetrons met een groot vermogen met een nuttige inhoud van ongeveer 40 liter hoger is, zodat het voedsel niet onnodig lang moet koken.

Extra functies

Naast magnetron-, grill- en hete luchtfuncties hebben sommige apparaten nog andere opties die het klaar maken van eten makkelijker kunnen maken. Je kunt dan denken aan een pizzastand, een frituurstand of speciale ontdooi- of rijs programma's.

Automatische programma's

Als je voor écht makkelijk gaat, kies je voor een magnetron die zelf kan bepalen op welke temperatuur en hoe lang een bepaald type voedsel bereid moet worden. Je kiest dan het gerecht, voert het gewicht in en drukt op de startknop: het apparaat doet de rest. Heel luxe modellen met een sensorfunctie kunnen zelfs automatisch de hoeveelheid bepalen.

Bedieningspaneel

Eenvoudige apparaten hebben meestal twee draaiknoppen voor het instellen van het wattage en de kooktijd. Combimagnetrons hebben ook programmaknoppen en een digitaal display. Des te meer programma's en functies een combimagnetron heeft, des te complexer is de bediening. Een bewaarmogelijkheid is handig als je al ervaring hebt opgedaan met de verschillende mogelijkheden. Je kunt dan bepaalde programma's opslaan en makkelijker weer oproepen.

Comfortfuncties

Extra's zoals een automatische uitschakeling, warmhoudfunctie, touch controls en een kookwekker verhogen het gemak van het apparaat. In het geval van magnetrons met grill en hete lucht maken katalytische coatings het schoonmaken gemakkelijker, omdat vetspatten niet blijven plakken.

Welke magnetron kan ik het beste kopen en wat kost deze gemiddeld?

Afhankelijk van wat je met je magnetron wilt doen, zijn eenvoudige of multifunctionele modellen mogelijk.

Af en toe opwarmen en ontdooien

Gebruik je je magnetron vooral om af en toe iets op te warmen of een kant-en-klaar maaltijd op te warmen, dan zijn magnetrons met alleen opwarmfunctie voldoende. Deze eenvoudige magnetrons zijn makkelijk in gebruik: je hoeft alleen het wattage en de tijd in te stellen. Een eenvoudige magnetron kun je voor iets minder dan €100 kopen, een inbouw exemplaar zal een stuk duurder zijn.

Regelmatig gebruik tijdens het koken

Als je een magnetron vaak gebruikt tijdens het koken, is een uitgebreidere combi magnetron de moeite waard. Je kunt dan naast opwarmen ook grillen en bakken. Let er op dat je magnetron groot genoeg is voor de schalen die je wilt gebruiken voor bijvoorbeeld ovenschotels. Combi magnetrons zijn verkrijgbaar vanaf iets meer dan € 100, maar kunnen ook een stuk duurder zijn als je meer functies wilt op je apparaat. Een inbouw variant is altijd wat duurder dan de losstaande variant.

Gebruik als oven

Als je graag gebruik maakt van een oven, maar geen ruimte hebt in je keuken voor een extra apparaat, is een combi magnetron met een groot vermogen en een grote binnenruimte een goed alternatief voor een losse oven. Vrijstaande XXL-magnetrons met hete lucht- en grillfunctie zijn verkrijgbaar vanaf € 350, inbouwmodellen zijn een stuk duurder.

Hoe kan ik een magnetron schoon maken?

Als er tijdens het opwarmen in de magnetron bijvoorbeeld melk is overgekookt, of vetspatten of etensresten aan de binnenwand blijven zitten, verwijder deze dan meteen na het uitschakelen van het apparaat met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Dan voorkom je dat het aankoekt en moeilijker te verwijderen is. Als je toch aangekoekte resten hebt in je magnetron, kun je deze losweken door een magnetronbestendige kom met water een paar scheutjes schoonmaakazijn 5-10 minuten op maximaal vermogen te verwarmen. Als de kom een beetje is afgekoeld kun je het losgeweekte vuil met een sopje met afwasmiddel verder verwijderen.

Tip: Een magnetronafdekking voor draaiplateaus en magnetronschalen met deksel voorkomt in de eerste plaats het ontstaan van vlekken. Het spatscherm is als accessoire verkrijgbaar in verschillende maten voor een paar euro.

Tips voor veilig gebruik

Om oververhitting van magnetrons te voorkomen, is het belangrijk dat de minimumafstanden tot de muren die in de handleiding worden vermeld, in acht worden genomen bij het plaatsen van het apparaat. Houd daarnaast rekening met de volgende zaken:

  • Combi magnetrons kunnen erg heet worden, vooral in de grillstand. Zet daarom bij vrijstaande modellen geen spullen op het apparaat.
  • Niet elk plastic bakje en elk bord is geschikt om in de magnetron op te warmen. Dun plastic kan vervormen, kwetsbaar porselein kan breken. Controleer daarom voor gebruik goed of bakjes en borden geschikt zijn voor de magnetron.
  • Metaal geeft vonken in een magnetron. Zorg dus dat er geen metaal aan een kopje of bordje zit en gebruik geen aluminiumfolie in de magnetron (-stand).
  • Of je bakjes en servies geschikt zijn voor in de magnetron kun je zien aan de opdruk "geschikt voor magnetrons" en het symbool met golven in een rechthoek.

Magnetrons van bekende merken als Severin en Amica

OTTO verkoopt magnetrons van verschillende bekende en minder bekende merken. Heb je een voorkeur voor een merk? Dan kun je via de merkenfilter snel zien wat het aanbod magnetrons is van dit merk.

Zoek je een zwarte, witte of aluminiumkleurige magnetron?

Je vindt verschillende kleuren magnetrons in het aanbod van OTTO. Op de afbeeldingen kun je goed zien welke kleur een magnetron heeft.

Zoek je een goedkope magnetron of een magnetron in de aanbieding?

Met de prijsfilter kun je bij OTTO zoeken naar een magnetron die past in je budget. Je kunt een minimum en een maximum prijs aangeven. Afgeprijsde magnetrons zijn te herkennen aan het Sale logo in de linkerbovenhoek van de afbeelding.