De cappuccino is erg populair. Maak daarom gemakkelijk thuis je eigen cappuccino met een melkopschuimer

Makkelijk en snel opschuimen van je warme dranken

Een melkopschuimer klopt melk op en maakt perfect melkschuim voor een heerlijke cappuccino, café latte, Weense melange of latte macchiato. Het is een echte musthave voor koffie liefhebbers. Je kunt het ook gebruiken voor plantaardige dranken gemaakt van soja of amandelen of mixroom voor Irish coffee, milkshakes of cacao. Als je klopt, werk je lucht in de melk en verrijk je deze met luchtbellen. Deze worden omgeven door de eiwit- en vetmoleculen in melk. Afhankelijk van hoe lang je klopt, is het resultaat een stijf schuim of een romige crème. Je kunt de mixer ook voor andere doeleinden in de keuken gebruiken en bijvoorbeeld een saladedressing of een room als toetje schuimig roeren.

Inhoudsopgave

Keuze uit verschillende modellen: wat is een goede melkopschuimer?
Welke punten zijn belangrijk om op te letten bij het kopen van een melkopschuimer?
Welk type melkmixer is het beste voor jouw huishouden? Kies uit melkopschuimers van Senseo, Severin, Melitta of Bestron
Tips: Hoe moet je een melkopschuimer gebruiken om romig melkschuim te maken?
Hoe je je melk klopper kunt schoonmaken en onderhouden

Keuze uit verschillende modellen: wat is een goede melkopschuimer?

Melkopschuimers werken op verschillende manieren: je bedient ze handmatig met spierkracht, of ze werken zelfstandig zoals elektrische melkopschuimers. Om te bepalen wat de beste melkopschuimer voor jou is, leggen we de verschillende soorten hieronder uit.

Handmatige opschuimers

Een handmatige melkopschuimer bestaat uit een bakje met een fijnmazige zeef op het deksel. Je beweegt de zeef gelijkmatig op en neer met behulp van een handvat om lucht in de melk te werken en schuim te creëren. Het opschuimen vindt plaats in een glazen of roestvrijstalen kom, waarin je ook de melk kunt opwarmen.

Stok melkopschuimer

Sommige melkopschuimers bestaan ​​alleen uit een handvat waaraan een dun, ronddraaiend staafje is bevestigd. Een batterij en een kleine motor in het handvat voeden het apparaat. De garde haalt een snelheid van 12.000 tot 16.000 omwentelingen per minuut en wervelt zo lucht in de drank. Je houdt gewoon het uiteinde van de staaf in de vloeistof die in een melkkan of een hoog koffieglas zit. Voor deze variant hoef je geen geweld te gebruiken.

Elektrische vrijstaande melkopschuimer

Een automatische melkopschuimer doet denken aan een waterkoker: hij heeft een basis waarop een bakje staat. Je vult de vloeistof bij, drukt op een knop en wacht tot het opschuimen klaar is. Het werk wordt gedaan door een roterende garde binnenin, die wordt aangedreven door een elektromotor of een inductieveld. Afhankelijk van het model is het verbonden met het deksel of zit het in de bodem. Zo'n melkopschuimer verwarmt en klopt de melk zonder dat er een ander apparaat voor nodig is. Je kunt de kan van de meeste automatische opschuimers verwijderen en de melk direct in je kopje gieten.

Welke punten zijn belangrijk om op te letten bij het kopen van een melkopschuimer?

Mixers voor melk verschillen niet alleen in hun aandrijving, maar ook in capaciteit en materiaal. Het volgende overzicht helpt je bij de oriëntatie.

Capaciteit

Terwijl tussen de 200 en 500 ml vloeistof in het vat van een handmatige garde past, bevatten de automatische mixers tussen de 150 en 1.000 ml. Houd er rekening mee dat het volume van de vloeistof verdubbelt als je het opklopt. In een mok van 500 ml kun je dus ongeveer 250 ml melk opschuimen. Let dus altijd op de twee soorten informatie op de verpakking over het maximale volume: die voor het verwarmen en die voor het opschuimen van vloeistoffen.

Drijfveer

Automatische melkopschuimers worden ofwel rechtstreeks door elektriciteit bediend of ze werken met inductietechnologie, vergelijkbaar met een inductiekookplaat: een magnetisch veld in de bodem detecteert de gebruikte container en genereert de energie via een spoel. Deze wordt gebruikt voor verwarming en drijft de garde aan. Het is snel, je hoeft niet voor te verwarmen. Ook heb je geen stopcontact in de buurt nodig. Je hebt batterijen nodig voor de handklopper: als hun prestaties afnemen, is vervanging noodzakelijk.

Prestatie

Elektrische melkopschuimers hebben een vermogen tussen 400 en 650 W. Voor apparaten met inductie kan dit tussen de 500 en 650 W zijn. Meer is niet nodig want melk mag maar opgewarmd worden tot maximaal 60°C om op te schuimen. Bij een hogere temperatuur zouden de eiwitketens, die nodig zijn voor de vorming van melkschuim, kapot gaan.

Garde

Bij automatische mixers moet je letten op het type garde. Vaak kan het beter worden verwijderd en schoongemaakt of indien nodig worden vervangen. Als de garde is bevestigd, is deze gemakkelijker schoon te maken als deze op het deksel is gemonteerd en niet op de bodemplaat. Sommige modellen hebben meerdere kloppers die je kunt verwisselen. Je kunt er verschillende soorten schuim van maken of de mixer gebruiken om te roeren.

Handvat en stoklengte

Een blender op batterijen heeft een stevige, antislip handgreep nodig. De garde op de houder moet minimaal 20 cm lang zijn, zodat je hem ook in een hoger vat goed kunt gebruiken. Sommige modellen hebben een frame om op te hangen of een hanger.

Bedienings- en comfortfuncties

Sommige automatische opschuimers hebben een oververhittingsbeveiliging. Dit betekent dat je de vloeistof alleen op de juiste temperatuur verwarmt en vervolgens het juiste aantal graden selecteert voor het opschuimen. Sommige apparaten schakelen ook automatisch uit na een tijdje. Bij veel melkmixers kun je instellen hoe warm de drank moet zijn. Andere modellen hebben opschuimprogramma's: je kiest dan met een druk op de knop tussen verschillende bereidingswijzen.

Ruimtevereisten en mobiliteit

In elke lade past een handklopper, terwijl handmatige en automatische melkopschuimers meer ruimte nodig hebben in de kast of op het keukenwerkblad. Als je het apparaat in de tuin wilt gebruiken of mee wilt nemen naar vrienden, zijn modellen op batterijen en mixers met handmatige bediening beter. De automatische gardes wegen minimaal 800 gram en zijn minimaal 20 cm hoog.

Bedrijfsgeluid

Een handmatige garde is nauwelijks hoorbaar, afgezien van het pompen van de garde. Een handmixer met batterijvoeding daarentegen bromt terwijl hij roert. In het geval van automatische mixers zijn de modellen met inductiewerking stiller omdat ze geen motor hebben. Het enige wat je hoort is de ventilator, die na het uitschakelen nog even door kan werken.

Materiaal

De garde zelf is bijna altijd gemaakt van roestvrij staal. Het vat van een handmatige mixer kan gemaakt zijn van glas, plastic of roestvrij staal, het deksel is meestal gemaakt van plastic of roestvrij staal. Let op de informatie van de fabrikant in de productbeschrijving. Handbediende melkopschuimers hebben een kunststof of roestvrijstalen handgreep. De automatische modellen omvatten apparaten van plastic en modellen met een glazen tank en een roestvrijstalen basis.

Welk type melkmixer is het beste voor jouw huishouden? Kies uit melkopschuimers van Senseo, Severin, Melitta of Bestron

Bij het kiezen van een melkopschuimer hangt het af van hoe vaak je hem gebruikt en wat voor soort schuim je ermee wilt maken. Daarom zijn er verschillende aanbevelingen.

Af en toe cappuccino drinker

Bereid je zelden een cappuccino voor jezelf of een gast en drink je alleen op zondag een Wiener Melange? Dan pak je een handklopper met een batterij. Hiermee maak je snel en eenvoudig kleine hoeveelheden melkschuim.

Melkopschuimer voor het gezin

In de middag maak je vaak zelf een latte macchiato en warme chocolademelk voor je kind. Een handmixer met een inhoud van 500 ml is geschikt voor grotere hoeveelheden opgeschuimde melk. De capaciteit is genoeg voor meerdere kopjes. Afhankelijk van het materiaal kun je de vloeistof meestal direct in de container verwarmen.

Koffie fans met veel bezoekers

Je wordt 's ochtends niet wakker zonder je twee kopjes cappuccino en 's middags heb je vaak vrienden over de vloer wie je graag koffie met opgeschuimde melk inschenkt. Dan zijn automatische, elektrische melkopschuimers met een inhoud tot 1 liter de uitkomst. Met deze apparaten kun je vloeistoffen snel opschuimen, indien nodig ook in grotere hoeveelheden.

Tips: Hoe moet je een melkopschuimer gebruiken om romig melkschuim te maken?

Goed melkschuim maken is niet zo eenvoudig, want het mag niet te vloeibaar of te stevig zijn. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 • De melk moet worden verwarmd tot maximaal 60°C. Bij hogere temperaturen lossen de eiwitmoleculen op en zakt het schuim in. Idealiter gebruik je melk uit de koelkast en verwarm je deze langzaam.
 • De soort melk heeft invloed op de textuur van het schuim: hoe hoger het vetgehalte, hoe romiger het wordt. Magere melk daarentegen heeft de neiging zich te ontwikkelen tot een stevig schuim. Het opschuimen van houdbare melk gaat sneller dan dat van verse melk. Bovendien behoudt het schuim langer zijn consistentie.
 • Met plantaardige melkalternatieven schuimen soja- of amandeldranken bijzonder goed, net als mengsels van haver- en sojadranken.
 • Bij staafmixers en handmatige apparaten speelt een juiste behandeling een rol. Bij een staafmixer moet je de garde net onder het oppervlak van de vloeistof houden, zodat de lucht beter kan worden opgenomen. Bij een handmatige mixer mag het stokje met de garde niet uit het oppervlak van de melk komen.
 • Na het opschuimen dien je de kan met het schuim even te laten staan ​​zodat deze kan gaan zitten.

Hoe je je melk klopper kunt schoonmaken en onderhouden

 • Om ervoor te zorgen dat je garde langer meegaat en niet vuil wordt, moet je hem regelmatig schoonmaken. Ga als volgt verder:
 • Laat de melk niet opdrogen in je kan of op de garde - welk model je ook gebruikt. Maak beide altijd direct na gebruik schoon.
 • Door de geïntegreerde motor mogen de handgreepdelen van de garde niet in contact komen met stromend water of in het spoelwater liggen. Veeg het handvat na gebruik af met een vochtige doek. Verwijderbare gardes daarentegen kunnen meestal in de vaatwasser.
 • Met handmatige bediening reinig je kannen in de vaatwasser - of ze nu van glas, kunststof of roestvrij staal zijn.
 • Inductie-automatische opschuimers hebben vaak een uitneembare tank en garde. Afhankelijk van het model kunnen beide in de vaatwasser. Let ook hier op de informatie van de fabrikant.
 • Bij automaten met een motor kun je de kan vaak uitnemen en in de vaatwasser reinigen. Spoel anders de kom en de garde af onder stromend water met een vetoplossend reinigingsmiddel. Veeg de basis af met een vochtige doek.