De revolutie van de föhn

De föhn wordt ook wel de haardroger genoemd en is bedoeld om vochtig haar snel droog te blazen. De föhn bestaat uit ventilatoren en gloeidraden. De lucht komt eerste langs de ventilator en daarna pas langs de gloeidraden die de lucht warm maken. Via deze route wordt de lucht uiteindelijk aan de voorzijde uitgeblazen. De koude lucht gaat eerst langs de ventilator om zo te voorkomen dat de ventilator te warm wordt en oververhit raakt. Om dit nog beter te voorkomen is er vaak een beveiligingssensor ingebouwd, die het apparaat stopt wanneer het een bepaalde temperatuur overschrijdt. De föhn is pas weer te gebruiken wanneer hij volledig afgekoeld is.

Geschiedenis van de föhn

De meeste vrouwen zijn wel in het bezit van een föhn. Een föhn is een handig middeltje wanneer je toch nog snel je haar hebt moeten wassen terwijl je daar eigenlijk geen tijd voor had; je zet de föhn aan en je haar is binnen no-time droog. Uiteraard is dit niet altijd zo geweest, want elk apparatuur kent zijn geschiedenis. Zo ook de föhn. De enige manier om je haar vroeger snel te laten drogen was wanneer het een winderige dag was.

De eerste handheld föhn verscheen in 1925 op de markt. Het produceerde slechts 100 watt aan warmte en werkte dus minimaal. Door dit lage vermogen was het niet mogelijk om het haar daadwerkelijk snel te drogen. Ook was deze eerste föhn alles behalve praktisch, want het nu zo lichte ding woog toen der tijd wel 1 kilo. Zijn gewicht had de föhn te danken aan de zware materialen staal en zink. De 20 jaren die volgden verbeterde ingenieurs het ontwerp en slaagden er uiteindelijk in om de warmte te optimaliseren tot wel drie keer zoveel. In 1960 kwam er een verdere technologische verbetering op de föhn waardoor deze de 500 watt reikte.

In de jaren 70 richtten fabrikanten zich op het verbeteren van veiligheid van de föhn. De föhn tot dan toe was gevaarlijk. Kwam de föhn in contact met water dan kon je een elektrische schok verwachten. De wereldwijde verbeteringen in de plastic-technologie gaven toegang tot een betere veiligheid van de föhn. Ook de ontdekking van nieuwe isolatiematerialen bevorderden de ontwikkeling van lichtgewicht föhns. De moderne föhn reikt een vermogen van 2000 watt waardoor je haar sneller droogt dan ooit tevoren.