Moderne koeltechnologie in een jaren 50-look

De meeste grote keukenapparaten zien met hun witte fronten er vrij functioneel uit. Vroeger was het anders, in ieder geval met koelunits: ze waren kleurrijker en hadden afgeronde hoeken. Dat kun je vandaag nog steeds hebben: retro koelkasten van bijvoorbeeld het merk Amica brengen het uiterlijk van de jaren 50 en 60 met kleurrijk lakwerk en grote chrome handgrepen in je keuken. Als je waarde hecht aan design, breng je met een retro koelkast meer kleur en een opvallende vorm in je keuken. Nog een voordeel: je bent flexibeler als het gaat om de locatie.

Met ingebouwde koelkasten zit je vast aan de gekozen ruimte, een losse koelkast kun je plaatsten waar je maar wilt en waar voldoende ruimte is. Je hoeft met de retro koelkasten niet zonder moderne technologie te zitten: de retro-koelkasten hebben goede energie-efficiëntieklassen. Sommige apparaten zijn uitgerust met extra's zoals vorstvrije technologie, automatisch ontdooien of elektronische temperatuurregeling.

Inhoudsopgave

Wat is belangrijk bij het kopen van een retro koelkast?
De juiste nostalgische koelkast voor je keuken
Zo sluit je de koelkast aan en zorgt er goed voor

Wat is belangrijk bij het kopen van een retro koelkast?

Retro koelkasten zijn verkrijgbaar met verschillende uitrustingen, praktische speciale functies en in verschillende maten. In het volgende overzicht kun je zien waar je op moet letten.

Grootte

Retro koelkasten zijn individuele apparaten die je vrij in je keuken kunt plaatsen. Ze zijn niet ingebouwd in een bestaand keukenblok als inbouwmodel. Controleer daarom eerst hoeveel ruimte er beschikbaar is. Je hebt keuze uit verschillende modellen: De grootste retro koelunits zijn 144 cm hoog. Kleinere modellen zijn slechts 86 cm hoog, maar er zijn ook enkele tussenliggende niveaus. Bijna allemaal zijn ze 60 cm breed, maar hier vind je ook bredere toestellen met afmetingen tot 65 cm - of smalle modellen met 55 cm. De diepte ligt tussen 60 en 78 cm.

Inhoud en verdeling

Bedenk bij het kiezen van een retro koelkast hoe groot je gezin is en hoeveel eten en drinken je wilt bewaren. Als de koelkast te klein is, wordt hij snel krap, vooral als er gasten komen. Een te groot apparaat verbruikt meer energie dan nodig is. Vergelijk daarom de inhoudcapaciteit van de afzonderlijke modellen. Als vuistregel kun je aanhouden dat je per persoon in je huishouden een capaciteit van 50 tot 80 l nodig hebt. Let ook op de handige functie van het eventueel geïntegreerde vriesvak. Sommige apparaten hebben slechts een klein vak, andere hebben een groot vak met bijna net zo grote inhoud als de retro koelkast. Bedenk dus van tevoren hoeveel je wilt invriezen.

Energieverbruik

Een koelkast is altijd in gebruik en staat dus nooit uit. Let daarom op het stroomverbruik: Apparaten met energie-efficiëntieklasse A +++ (van A +++ tot D) verbruiken heel weinig energie, gevolgd door modellen met A ++. Dit spaart het milieu en je betaalt minder geld voor elektriciteit. Let op: als je de functie snel koelen of vriezen inschakelt, heeft het apparaat korte tijd meer energie nodig.

No-Frost-techniek

In het vriesvak van de retro koelkast mag zich geen ijs vormen: anders heb je minder ruimte en sluit de deur niet meer goed, wat energie kost. Het ontdooien van het vriesvak is bovendien ook vervelend. Je kunt jezelf de moeite besparen van apparaten met No-Frost-technologie: een ventilator zorgt ervoor dat de lucht in het vriesvak circuleert. De luchtvochtigheid wordt continu verlaagd door het luchtcirculatiesysteem. De koude lucht zet zich af op de koelribben. Een heater ontdooit de koelvinnen regelmatig en de ijslaag wordt opgevangen als water in een bak. Ontdooien is niet meer nodig.

Tip: Het automatische ontdooisysteem is een aanvulling op de No-Frost-technologie, want wanneer je de deur opent, ondanks de No-Frost-techniek, komt er vocht in het interieur en kan zich ijs vormen. De automatische ontdooiverwarming voorkomt dit.

Dynamische luchtkoeling

Met dynamische luchtkoeling zorgt een ventilator voor een gelijkmatige luchtcirculatie, zodat in vrijwel de hele retro koelkast dezelfde temperatuur en vochtigheid heersen. Het voordeel: je kunt het meeste voedsel overal in de koelkast bewaren. Alleen in de deur- en groentevakken is het met dynamische koeling wat warmer. De vriezerzones worden niet beïnvloed door de luchtkoeling.

Flessenhouder

Een flessenhouder die je tussen de afzonderlijke planken kunt hangen is zeer praktisch. Afhankelijk van het model kun je er maximaal negen flessen op plaatsen, zoals sappen, frisdrank of wijn.

Vochtregelaar voor groenten en fruit

Om fruit en groenten lang vers te houden, bewaar je ze in de onderste lades en vakken. Veel koelkasten zijn uitgerust met een vochtregelaar. Hiermee pas je de luchtvochtigheid aan de hoeveelheid opgeslagen voedsel aan.

Snelle koeling en bevriezing

Op apparaten met snelkoel- en snelvriesfuncties kun je met een druk op de knop de temperatuur voor een bepaalde tijd verlagen, wat handig is als je snel drankjes wilt koelen voor een feestje.

De juiste nostalgische koelkast voor je keuken

Afhankelijk van hoeveel mensen er in je huishouden wonen en hoeveel je in je koelkast wilt bewaren en invriezen, worden verschillende modellen voor je aanbevolen.

Kleine huishoudens

Je woont alleen of met z'n tweeën en eet niet elke dag thuis, maar gaat ook uit eten met vrienden: een retro koelkast van het merk Amica met een inhoud tussen de 105 en 160 liter is voor jou voldoende. Afhankelijk van de extra functies zoals automatische ontdooiing en temperatuurweergave kun je voor een bescheiden budget slagen of is een iets grotere investering nodig.

Gezinnen

Woon je met twee of drie personen, dan heb je een retro koelkast van Amica met een inhoud van minimaal 160 tot 300 liter nodig. Een koel-vriescombinatie is voor jou de moeite waard. Je hebt niet alleen meer ruimte voor gekoeld eten, je hebt geen extra vriezer nodig. Deze modellen hebben vaak extra features zoals vorstvrij.

Grote gezinnen, gedeelde appartementen of veel gasten

Zijn er meer dan vier leden in je huishouden of wil je bezoekers ontvangen en je gasten trakteren op koele drankjes, gebak of vers bereide menu's, dan heb je een koelkast nodig vanaf 300 liter inhoud. Retro koelkasten zijn niet altijd zo ruim, dan kun je wellicht uitwijken naar een groter model koelkast, zoals een Amerikaanse koelkast.

Zo sluit je de koelkast aan en zorgt er goed voor

Is je retro koelkast binnen gekomen en wil je deze meteen aansluiten? Als het apparaat liggend is afgeleverd, moet je minstens twaalf uur wachten voordat je deze in gebruik neemt. Zorg ervoor dat je het apparaat eerst recht helemaal zet. De beste manier om dit te controleren, is door een waterpas te gebruiken. Er moet ook een ruimte van minimaal 10 cm zijn tussen de koelkast, de muur en andere meubels.

Als je jouw retro koelkast al een tijdje gebruikt, moet je deze regelmatig schoonmaken, anders vormen zich bacteriën, schimmels en geuren in het apparaat. Veeg de eerder gereinigde binnenkant schoon met een zachte doek of spons met azijn of citroenzuur.