Robot stofzuigers met slimme bediening

Robot stofzuigers kunnen worden vergeleken met klassieke vloerstofzuigers, omdat ze op dezelfde manier werken. De robots verschillen echter aanzienlijk van andere modellen wat betreft hun ontwerp. Ze bevatten namelijk geen slang, stekker of handvat. Dit komt doordat de apparaten zelfstandig door een ruimte heen rijden en al het vuil automatisch opzuigen. Dankzij hun technologie zijn de behuizingen van de zuigrobots bijzonder compact en vlak. Hierdoor kunnen ze ook de oppervlaktes onder je planken, bedden, kasten en banken reinigen. Dit type stofzuigers is geschikt voor gladde vloeren zoals laminaat, parket, tegels of steen, maar ook voor tapijten. Met deze is zelf stofzuigen dus verleden tijd! Sommige modellen kunnen zelfs vochtig dweilen.

Technische details van de robot stofzuigers

Van de batterij aandrijving tot de centrifugaal kracht van stofzuigers: zuigrobots hebben veel technische details gemeen. Maar de prestatiekenmerken, de capaciteit en de comfort uitrusting kunnen aanzienlijk verschillen per model.

Prestaties

Zuigrobots glijden over de vloer en zuigen het vuil dat er ligt op. Vooral voor tapijten met langere vezels, waarin stof en haren vast komen te zitten, is een hogere prestatie en dus een hoger wattage aan te bevelen. Dit maakt het ook gemakkelijker om zwaardere stofdeeltjes op te pakken. De bandbreedte ligt tussen 15 en 180 W.

Oplaadtijd en levensduur van de batterij

Zelfrijdende modellen zijn meestal op batterijen werkende stofzuigers, zodat de apparaten kunnen bewegen zonder last te hebben van stroomkabels. De maximale looptijd van de batterij aandrijving is daarom essentieel, want die bepaalt hoe lang de robot zonder pauze kan werken. De instapmodellen gaan tot 45 minuten mee, maar er zijn ook luxere modellen waarbij de batterij een levensduur van tot wel 240 minuten heeft. Hoelang de batterij meegaat is ook afhankelijk van de ondergrond waarover de stofzuiger zich voortbeweegt. Als vuistregel geldt hierbij dat hij 1 m² in één minuut kan schoonzuigen. Er zit ook een verschil tussen de modellen wat betreft de oplaadtijd. Dit verschil kan liggen tussen de 2,5 en 5 uur.

Automatisch

Het meest opvallende kenmerk van zelfrijdende stofzuigers is hun vermogen om zelf hun weg te vinden in een ruimte. Slimme modellen met navigatietechnologie leggen ook vast waar ze al geweest zijn en welke routes ze eerder hebben afgelegd. Dit gebeurt met behulp van diverse botsings-, infrarood-, ultrasoon- of lasersensoren. De automatische hiel- en stap herkenning zorgt ervoor dat de robot trappen of deurdrempels vermijdt. Dankzij deze technologieën zijn de apparaten in staat om de vloer bijzonder effectief te reinigen, zonder dat ze ergens tegenaan botsen. Sommige modellen met een lange levensduur van de batterij hebben een functie waarmee ze na een oplaad pauze bij een acculaadstation op precies dezelfde positie verder gaan als waar ze waren gebleven.

Camera's ter oriëntatie

Sommige robot stofzuigers kunnen met behulp van één of twee camera's een virtuele plattegrond van de te reinigen ruimte maken voordat ze aan het werk gaan. Dergelijke stofzuigers zijn bijzonder efficiënt omdat ze de kortste routes berekenen, dubbele routes kunnen vermijden en een groter oppervlak kunnen bestrijken met dezelfde acculading. Als optie bieden sommige modellen ook de mogelijkheid om het reeds gereinigde gebied weer schuin af te rijden.

Natte en droge reiniging

Naast de zuigfunctie kunnen sommige apparaten de vloer ook dweilen. Het water dat hiervoor gebruikt wordt, wordt onmiddellijk weer aangezogen door de robot. Deze dweilfunctie is aan te bevelen voor mensen met een allergie, omdat het een natte reiniging zorgt voor bijzonder schone vloeren. Er zijn ook speciale stofzuigers voor huisdierenbezitters en allergiepatiënten met HEPA-filters (High Efficiency Particulate Airfilter). Deze filters vangen microscopische deeltjes zoals mijten en allergenen, maar ook pollen en zwevende stoffen op uit de lucht.

Stofreservoir

Opgezogen vuil kan op twee manieren worden opgeslagen: met een stofzuigerzak of zonder zak. Bij robot stofzuigers met stofzuigerzak, vervang je de zak als deze vol is en gooi je de zak in de afvalbak. Bij modellen zonder zak gooi je de inhoud van het reservoir in de afvalbak. Het is verstandig om dit reservoir regelmatig te reinigen. Robots die ook beschikken over de natreiniging functie, vangen het vuil meestal op in een zakloze watertank.

Capaciteit

Een ander criterium dat belangrijk is bij het verzamelen van het vuil, is het volume van het stofreservoir of de stofzak. Afgezien van de levensduur van de batterij bepaalt de capaciteit hoe lang het apparaat zonder onderbreking werkt. Het volume kan aanzienlijk variëren tussen verschillende modellen, dus dit is zeker iets om op te letten.

Gewicht

Omdat je een handstofzuiger draagt terwijl je hem gebruikt, speelt het gewicht bij de aankoop van een handstofzuiger een belangrijke rol. In tegenstelling tot een handstofzuiger is het gewicht niet zo belangrijk voor een zelfrijdende robot. Een lichte stofzuiger robot is vooral aan te bevelen als je het model met de hand in het laadstation plaatst of als je het in meerdere ruimtes gebruikt. Er zitten ook grote verschillen qua gewicht tussen de verschillende modellen.

Grootte

Zuigrobots hebben een bijzonder compacte afmetingen, vooral de hoogte is opvallend laag: deze varieert tussen 5 en 17 cm. Hierdoor zijn de apparaten zeer geschikt voor het reinigen onder meubels. Ze kunnen daarom ook handig worden opgeborgen onder de bank of op een plank. Dat is vooral erg handig als je een ruimte hebt met weinig opbergmogelijkheden. De diameters liggen ongeveer tussen 20 en 40 cm.

Geluidsniveau

Stofzuigers werken met een motor. Door hun aandrijving met een oplaadbare batterij, die de zuigrobots een grote actieradius geeft, zijn deze apparaten meestal relatief stil. Modellen met een bijzonder laag geluidsniveau bereiken minder dan 60 dB, wat overeenkomt met een normaal gesprek. Ook zijn er modellen die ongeveer 70 dB produceren, wat ongeveer gelijk is aan een elektrische grasmaaier.

Comfortfuncties

Net als bij de vloerstofzuigers hebben ook veel robotstofzuigers speciale functies die het gebruiksgemak verhogen. Met name de controlemogelijkheden spelen een centrale rol:

  • Met zogenaamde virtuele wanden kun je de actieradius van uw stofzuiger beperken, zodat hij eerder gedefinieerde gebieden buiten beschouwing laat.
  • Modellen die verschillende obstakels kunnen detecteren, zoals dozen, losse kabels of kledingstukken, kunnen ook handig worden gebruikt in rommelige ruimtes - ze omzeilen gewoon de obstakels.
  • Bijzonder handig is een smartphone bediening, waarmee je het apparaat vanaf de bank of zelfs op je werk kunt bedienen.
  • Een ander alternatief dat het mogelijk maakt om het apparaat te starten als je zelf niet thuis bent, is de timerfunctie. Je kunt bijvoorbeeld je stofzuiger instellen op dagelijks of wekelijks zuigen.

Welke zuigrobot past het beste bij jou?

Twee aspecten zijn belangrijk voor het kiezen van een geschikt apparaat: hoe je huis eruit ziet en wat je stofzuiggewoonten zijn.

Voor kleine appartementen met harde vloeren

Als je één of twee ruimtes wil schoonmaken waar alleen harde vloeren zoals parket, laminaat, tegels of steen in liggen, voldoet een instapmodel aan al je wensen. Een maximale looptijd van 45 minuten is voldoende om deze ruimtes schoon te maken. Een vuilreservoir van 0,3 liter is ook voldoende voor deze klus.

Voor verschillende ruimtes met verschillende vloerbedekkingen

Als je een woning waarbij je de robot stofzuiger meerdere kamers met verschillende ondergronden moet reinigen, moet je voor een model kiezen met een grote actieradius die minimaal 90 minuten meegaat. Als je hierbij een vloer hebt met tapijt, moet je ook een model kiezen dat tapijten kan reinigen. Hierbij is een robot met een multi-kamer functie aan te bevelen om de ruimtes bijzonder effectief te reinigen. Een capaciteit van 0,4 liter is voldoende om dit klusje te klaren.

Voor regelmatige reiniging in jouw afwezigheid

Als je wil dat je robot stofzuiger je huis reinigt op tijden dat je er niet bent, is een model met een timerfunctie of bediening via een smartphone-app een aanrader. Kies ook een model dat zelfstandig de weg naar het laadstation terug weet te vinden om de accu op te laden. Houd bij je aankoop rekening met deze vuistregel: hoe groter de ruimtes, hoe langer de levensduur van de accu moet zijn om alle kamers te reinigen. De levensduur van de accu moet overeenkomen met het aantal vierkante meters dat moet worden schoongemaakt (1 m2 = 1 minuut). Ook is het belangrijk dat het volume van de vuilopslag groot genoeg is om alle ruimtes schoon te zuigen zonder dat de vuiltank vol raakt.

Voor allergiepatiënten en huisdiereigenaren

Een dweil stofzuiger is erg fijn als je een allergie hebt voor huisstofmijt, stuifmeel of huisdierharen. Dergelijke modellen nemen niet alleen het vuil op, ze reinigen ook de vloer met water. De fijne vuildeeltjes en haren binden dan aan het water en worden samen met het water opgezogen. Je kunt ook nog een speciale HEPA-filter gebruiken, die de haren, pollen, allergenen en zwevende stoffen in de aangezogen lucht extra bindt. Zo heb je nog minder last van je allergieën.