395 artikelen

Waar koop je mooi servies? Bij OTTO!

Bij OTTO vind je allerlei verschillende soorten servies. Wij leggen uit welk servies voor welke doeleinden geschikt is en welke stijl bij jouw interieur past.

Inhoudsopgave

Comfortabel wonen: servies voor de landelijke stijl
Tijdloos en elegant: servies voor de klassieke woonstijl
Rechtlijnig en puristisch: servies voor de moderne woonstijl
Verlangen naar de zee: servies voor de mediterrane woonstijl
Hoe wordt servies gemaakt en wat is goed servies?
Hoeveel servies heb je nodig en hoeveel kost het?
Welke kleur servies? Zwart, grijs, wit, blauw en groen

Comfortabel wonen: servies voor de landelijke stijl

De landhuisstijl kenmerkt zich door een gevoel van geborgenheid en warmte. Meubels van massief hout of rotan, vloeren van steen en keukenaccessoires van keramiek of koper brengen het landelijke leven in huis. Je kunt jouw servies accentueren met bijvoorbeeld bloemmotieven of een glazuur in pasteltinten.

Ontbijtplank

De praktische ontbijtplanken van hout, bamboe of porselein zijn erg handig, niet alleen bij het ontbijt. Ze zijn ook zeer geschikt als snijplank of voor bij het avondeten. Er is ruimte voor brood of broodjes, vleeswaren, groenten of zelfs een hardgekookt ei. Op de platte borden kun je broodjes smeren en kaas en groenten snijden.

Serveerschalen

Serveerschalen zijn meer dan alleen een handig hulpmiddel om vlees of bijgerechten op tafel te zetten. Je kunt ze gebruiken om jouw eten effectief te presenteren. De schalen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en gemaakt van verschillende materialen zoals porselein, aardewerk of glas.

Kopjes

Heb je 's ochtends behoefte aan een extra grote koffie? Knuffel je graag op de bank met een warme chocolademelk compleet met slagroom? Bekers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen gemakkelijk met één hand worden vastgehouden. Of het nu een grote mok is voor de echte dorstige of een thermos mok om mee te nemen: de keuze is aan jou.

Saus kom

Een sauskom is een praktische aanvulling op je tafelaankleding. De kleine bakjes van porselein of roestvrij staal maken het gemakkelijker om sauzen in te schenken en zien er stijlvol uit op je mooi gedekte tafel. Zo presenteer je jouw heerlijke jus in stijl.

Tijdloos en elegant: servies voor de klassieke woonstijl

Hoogwaardige stoffen, leer, zware gordijnen en tapijten, maar ook subtiele crème- en zandtinten zijn kenmerkend voor de klassieke woonstijl. Servies en accessoires zijn tijdloos, vaak gemaakt van fijn, wit porselein. Maar ook barokke decoraties kunnen borden en kopjes versieren.

Botervlootjes

Boter is goed beschermd in een botervloot. Het siert de ontbijttafel en voorkomt dat de boter in contact komt met andere geuren in de koelkast. Roestvrij staal en porselein zijn populaire materialen.

Eierdopjes

Eierdopjes zijn te vinden op elke ontbijttafel. Je ontbijteitje zit er veilig in en je lepelt het er gemakkelijk uit. De ontbijtcouvert is compleet met de bijpassende eierlepel.

Taartschotels

Of het nu gaat om chocolade- en slagroomtaart, kruimeltaart, muffins of gebak: jouw feesten zien er bijzonder verleidelijk uit met taartplateaus. Taartplateaus zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Of je nu kiest voor rond, ovaal of vierkant is een kwestie van smaak of hangt af van de vorm van de taarten.

Kopjes

Kopjes passen goed bij elke maaltijd. Je drinkt er je koffie uit bij het ontbijt en een verkwikkende espresso na de lunch. 's Avonds sluit je met een lekker kopje thee de dag af. Omdat bekers ook bedoeld zijn voor warme dranken, hebben ze een handvat waaraan je ze kunt vasthouden.

Rechtlijnig en puristisch: servies voor de moderne woonstijl

De moderne woonstijl staat voor rechte lijnen, natuurlijke houtsoorten en natuurlijke kleuren. Ook materialen als chroom en RVS, hoogglans lak en glas komen aan bod. Voor servies kun je kiezen voor ongebruikelijke vormen, bijvoorbeeld golfvormen of rechthoekige borden.

Borden

Borden vormen de basis van elke couvert. Het spectrum varieert van ontbijt- en dessertborden tot dinerborden en soepborden. Wil je in stijl genieten van pizza en pasta, kies dan voor pizza en pastaborden. De meeste borden zijn gemaakt van porselein, keramiek of glas.

Kommen

Groot of klein, rond of ovaal: kommen worden gebruikt om etenswaren of kant-en-klare gerechten te serveren, bewaren en rangschikken. Je kunt er bijvoorbeeld de salade mee maken, groenten en aardappelen serveren of snacks aanbieden voor een gezellige avond voor de tv.

Serviesets

Kies je voor serviessets , dan heb je alle serviesgoed in een visueel uniforme vorm. Een set bestaat meestal uit een kop en schotel, ontbijt-, diner- en soepborden.

Verlangen naar de zee: servies voor de mediterrane woonstijl

De mediterrane woonstijl heeft vele gezichten. De verbindende elementen zijn water, de olijfboom en bossen zoals dennen of walnoten. Kommen en schalen zijn vaak gemaakt van terracotta, waarbij aardse en delicate tinten de kleuren domineren. Keramische of aardewerken schalen met gekleurd glazuur passen goed bij deze woonstijl.

Kannen

In plaats van glazen of plastic flessen op de eettafel te zetten, vul je je drankjes in elegante kannen. Op deze manier gepresenteerd, gebruikt elke gast graag water, limonade of sap spritzer.

Karaffen

Karaffen zijn ontworpen voor het stijlvol serveren van water en andere frisdranken. Ze hebben een inhoud van maximaal 1,5 liter. Velen hebben een automatische klep waar je minder makkelijk mee kunt rommelen.

Tip: Voeg schijfjes citroen, een beetje munt of stukjes gember toe aan het plat water of bruisend water.

Etagère

In een etagère kun je bijvoorbeeld kleine taarten, stukjes cake of fruit op verschillende niveaus schikken. Etagères zijn ook handig als arrangement voor desserts of als uitnodiging om koffie te drinken.

Kommetjes

Of het nu voor fruit, rijst of de ochtendmuesli is: eten serveer je in kommen. Plan je een gezellige avond voor de tv? Dan kun je van noten, chips en andere hapjes in kommen presenteren.

Hoe wordt servies gemaakt en wat is goed servies?

Naast porselein en keramiek vertrouwen fabrikanten ook op glas en roestvrij staal. Elk materiaal heeft speciale zorg nodig. Een overzicht:

Porselein

Porselein is geur- en smaakloos en heeft daarom de voorkeur voor de vervaardiging van serviesgoed. Het is ook gemakkelijk te onderhouden en kan in de vaatwasser worden gereinigd. Zorg ervoor dat uw serviesgoed "vaatwasmachinebestendig" is. Dan kunt je het zonder aarzelen in de machine doen. Als je het etiket "vaatwasmachinebestendig" vindt, mogen borden, kopjes enz. in de vaatwasser, maar de kleuren kunnen verbleken. Porselein is ook geschikt voor de magnetron.

Tip: De randen van koffie- en theeresten verwijder je in kopjes met bakpoeder. Gebruikssporen van messen, d.w.z. fijne donkere lijntjes op de borden, kunt je verwijderen met een vloeibaar, niet schurend reinigingsmiddel.

Keramiek

Keramiek wordt grotendeels gemaakt van grof aluminiumoxide en gebakken bij temperaturen van 600 tot 1.000°C. Warme dingen blijven langer warm op keramische gerechten en koude dingen blijven langer koud, bijvoorbeeld in een keramische kan. Keramiek is ook vaatwasser- en magnetronbestendig.

Tip: Als jouw servies geglazuurd is, reinig je het alleen met afwasmiddel en gebruikt je geen bijtende schoonmaakmiddelen. Zure voedingsmiddelen zoals citroenen kunnen ook het glazuur aantasten. Zorg ervoor dat dergelijke voedingsmiddelen niet onnodig lang in contact komen met het glazuur.

Glas

Gebruik voor het reinigen van glas alleen in de handel verkrijgbaar reinigingsmiddelen en geen grove reinigingsmiddelen zoals schurend zand of staalwol. Je kunt hiermee krassen op het glas krijgen. Glas mag niet worden blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen. Het is het beste om het langzaam af te laten koelen.

Roestvrij staal

Roestvrij staal kan ook in de vaatwasser worden gereinigd. Na elke reiniging dien je het materiaal met een zachte doek droog te vegen, anders kunnen er kalkvlekken ontstaan. Als dat toch gebeurt, verwijder je de vlekken het best met reinigingsmelk of een azijnoplossing.

Hoeveel servies heb je nodig en hoeveel kost het?

Als je een kleine keuken hebt is het niet handig om veel servies te hebben, dit kun je waarschijnlijk niet kwijt in de keukenkasten. Voor een eenpersoonshuishouden is 16-delig servies voldoende. Een minimum van 4 exemplaren van elk stuk serviesgoed is dan genoeg. Mocht je een grote keuken hebben dan kun je uiteraard meer servies kwijt. Ook als je vaak eters krijgt is het verstandig om meer servies aan te schaffen. De prijs van servies kan erg variëren. Dit is afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal exemplaren.

Welke kleur servies? Zwart, grijs, wit, blauw en groen

Met kleuren als zwart, wit en grijs zit je altijd goed. Deze kleuren passen vaak goed bij de tafel. Mocht je voor iets anders willen gaan dan zijn kleuren als blauw en groen erg leuk. Dit zijn de populaire servies kleuren en zorgen voor een frisse look in jouw interieur.