Staafmixers: handige keukengadgets om mee te pureren en mixen

Een staafmixer is onmisbaar in de keuken van elke kookliefhebber. Je kunt er makkelijk mee pureren en mixen, wat handig is voor het maken van allerlei soorten gerechten. Wij leggen uit waar je op kunt letten bij het kopen van een staafmixer.

Inhoudsopgave

Staafmixers voor het maken van vloeibare gerechten
Welk model staafmixer is het beste voor jou: met of zonder kabel?
Wat is belangrijk om op te letten bij het kopen van een staafmixer?
De beste staafmixer voor in je keuken: hoe gebruik je een staafmixer?
Zo werk je netjes met je staafmixer en maak je hem goed schoon
Welke staafmixers kun je kopen? OTTO verkoopt staafmixers van goede, bekende merken als Braun, Kitchenaid, Kenwoord en Bosch

Staafmixers voor het maken van vloeibare gerechten

Met een staafmixer kun je zachtere ingrediënten zoals groenten en fruit makkelijk pureren. Voor (semi-) vloeibare gerechten met verschillend ingrediënten is een staafmixer je ideale hulpmiddel. Denk aan soepen, desserts, pesto, salsa, hummus, saladedressings, mayonaise, jam of babyvoeding. Je kunt een staafmixer makkelijk met één hand gebruiken en hij is compact en makkelijk op te bergen. Hieronder beantwoorden we eerst een aantal veel gestelde vragen over het gebruik van een staafmixer voor het maken van verschillende soorten voeding.

Welke staafmixer is geschikt voor het pureren van babyvoeding?

Je kunt alle staafmixers gebruiken om babyvoeding te maken. De ingrediënten zijn zacht gestoomd of gekookt, dus makkelijk te mixen met een gewone staafmixer. Als je een staafmixer hebt met meerdere snelheidsstanden, kun je de instellingen aanpassen als je kindje ouder wordt, omdat de babyvoeding dan iets minder glad gepureerd hoeft te worden.

Welke staafmixer is geschikt voor het maken van soep?

Je kunt soep maken met alle staafmixers. Een staafmixer met RVS mengvoet is wel aan te raden omdat deze beter bestand is tegen hoge temperaturen. Als de ingrediënten van je soep goed zacht gekookt zijn, kun je met de staafmixer eenvoudig in de pan de soep mixen tot deze glad is. Als je heel hoge soeppannen gebruikt, zorg dan wel dat je mengvoet lang genoeg is.

Welke staafmixer is geschikt voor het maken van pesto?

Je kunt pesto het beste maken met de hakmolen van je staafmixer. Als je van plan bent pesto te maken met je staafmixer, kies dan dus voor een model met een hakmolen als accessoire erbij.

Kun je slagroom kloppen met een staafmixer?

Ja, dat kan. Het gaat een stuk sneller dan met een de hand kloppen, in 1 à 2 minuten ben je klaar. Gebruik bij voorkeur een smalle hoge maatbeker, want het kan nogal spetteren. Gebruik de speciale garde accessoire voor het kloppen van slagroom.

Kun je mayonaise maken met een staafmixer?

Ja, dat kan. Je kunt mayonaise met de hand mixen, maar het gaat een stuk sneller met een staafmixer. Zoek wel een goed recept online voor het maken van mayonaise met een staafmixer en volg de aanwijzingen goed.

Welk model staafmixer is het beste voor jou: met of zonder kabel?

Welk type staafmixer voor jou de beste staafmixer is, is afhankelijk van je gebruik en je wensen. Staafmixers hebben een motor in het handvat die het draaiende mes in de mengvoet aandrijft. Deze motor kan op verschillende manieren van stroom worden voorzien.

Staafmixer met kabel

De meeste apparaten zijn voorzien van een netsnoer en stekker. Je steekt hem in het stopcontact en zet de mixer aan. Dit zorgt ervoor dat het apparaat altijd voldoende stroom heeft wanneer je het gebruikt. Dergelijke staafmixers zijn bijzonder klein en handig.

Staafmixer zonder kabel

Draadloze mixers worden aangedreven door een accu. Hierdoor zit er tijdens het mixen geen kabel in de weg. Je kunt de staafmixer opladen in een laadstation. Deze mixers zijn wel wat groter en zwaarder dan staafmixers met een kabel, vanwege de accu die in het handvat zit.

Wat is belangrijk om op te letten bij het kopen van een staafmixer?

Bedenk van te voren goed waar je de staafmixer voor wilt gaan gebruiken, zodat je weet welke technische specificaties en accessoires je nodig hebt. Op die manier vind je voor jou de beste staafmixer.

Motorkracht

Hoe krachtiger de motor van een mixer, hoe sneller en makkelijker het apparaat de ingrediënten hakt en pureert. Het vermogen van apparaten met een netsnoer varieert van 250 tot 1.200 Watt. Eenvoudige modellen tot 450 Watt zijn voldoende om zachte of voorgekookte gerechten te mixen of om dipsauzen en smoothies te maken. Als je echter wat harder fruit zoals appels of ananas wilt hakken, heb je een wattage nodig tussen de 400 en 700 Watt. Als je zelfs noten, vaste groenten zoals broccoli, ijsblokjes of diepvriesproducten wilt hakken, heb je een mixervermogen van minimaal 700 Watt nodig.

Draaisnelheid

Wanneer het motorvermogen hoger is, werkt de staafmixer sneller en maken de messen meer omwentelingen (toeren) per minuut (tpm). Instapmodellen hebben waarden van minimaal 5.000 tpm, toptoestellen hebben waarden van 13.000 tot 17.000 tpm.

Cruise control

Als je voorzichtig room door een soep wilt roeren, moet de mixer langzamer werken dan wanneer je met meer kracht noten wilt hakken. Een staafmixer moet daarom verschillende snelheidsniveaus hebben, zodat je de snelheid en het vermogen kunt afstemmen. Meestal heeft een staafmixer minimaal drie tot vijf niveaus waar je uit kunt kiezen, sommige zeer luxe apparaten hebben nog meer functieniveaus. Ook hebben wat luxere staafmixers soms een turboknop, waarmee de mixer nog net wat beter presteert. Smart Speed is ook handig: hoe harder je de bedieningsknop indrukt, hoe sneller de messen draaien. Een inschakelblokkering verhoogt de veiligheid: het voorkomt dat het apparaat per ongeluk wordt ingeschakeld.

Gewicht

Je houdt een staafmixer met één hand vast. Het is daarom prettig als deze niet te zwaar is, zodat je deze langer kunt vasthouden. Hoe zwaarder het apparaat, hoe vermoeiender het na een tijdje wordt. De meeste staafmixers wegen tussen de 650 en 1.200 gram. Modellen met een accu zijn een stuk zwaarder en kunnen zelfs meer dan 4.000 gram wegen.

Omvang

Staafmixers zijn ontworpen om comfortabel in de hand te liggen. Ze zijn meestal tussen de 6,5 en 8 cm breed en diep. Ze kunnen echter in lengte verschillen: het handvat en de afneembare mengvoet zijn samen tussen de 38 en 50 cm lang. Welke lengte voor jou prettig is hangt af van je persoonlijke voorkeur en gebruik. Een korter apparaat is makkelijker op te bergen, maar voor gebruik in hoge kommen of pannen heb je mogelijk een langere mengvoet nodig om tot de bodem te kunnen komen.

Tip: Sommige apparaten hebben mengvoeten van verschillende lengtes voor grotere en kleinere kommen en pannen, zodat je ze flexibel kunt gebruiken voor verschillende maten.

Koppeling handvat en voet

Bij de meeste apparaten haal je de mengvoet met een druk op de knop van het handvat. Voor gebruik worden de twee delen ofwel in elkaar gestoken of aan elkaar geschroefd. Als je handen nat zijn, is het makkelijker om de onderdelen met elkaar te verbinden door ze in elkaar te steken. Bij sommige modellen kan het roterende mes in de basis ook van het apparaat worden gescheiden.

Opzetstukken en mengvoeten

Sommige mixermodellen zijn uitgerust met verschillende opzetstukken en mengvoeten. Ze zijn speciaal gemaakt voor het mixen, pureren, schuimen, deeg roeren of slagroom. Een extra brede mengkop zorgt bijvoorbeeld voor minder gespetter tijdens het mixen.

Materiaal

Staafmixers zijn gemaakt van plastic of roestvrij staal. Apparaten met een kunststof mixervoet zijn lichter, maar kunnen na verloop van tijd verkleuren doordat ingrediënten zoals tomatenpuree sporen achterlaten. Staafmixers van metaal zijn zwaarder in de hand, maar hebben geen last van hoge temperaturen en behouden hun kleur. Het mes moet altijd van roestvrij staal zijn. De meeste mengvoeten kunnen eenvoudig in de vaatwasser worden gereinigd. Lees altijd voor gebruik goed de instructies in de gebruiksaanwijzing zodat je het apparaat op de juiste manier schoonmaakt.

Kabellengte en flexibiliteit

Mixers kunnen kabels hebben van verschillende lengtes, tussen 1 en 1,5 meter. Hoe langer de kabel, hoe meer ruimte je hebt om je te verplaatsen. Een langere kabel is echter iets moeilijker op te bergen. Sommige staafmixers hebben een flexibel spiraalsnoer dat zich uitrekt en weer samentrekt. Dat is handig omdat het snoer dan niet zo snel in de weg hangt of per ongeluk in een andere pan of op een hete kookplaat terecht komt.

Accessoires voor de staafmixer: van hakmolen tot opbergkoffer

Veel staafmixers worden geleverd met een aantal handige accessoires. Vaak horen een hakmolen, garde en hoge mengkom tot de standaard accessoires. Enkele luxe uitvoeringen bevatten nog meer accessoires zoals verwisselbare messen en een opbergkoffer.

Tip: Veel fabrikanten bieden complete sets aan die naast de mixer ook diverse accessoires bevatten.

De beste staafmixer voor in je keuken: hoe gebruik je een staafmixer?

Afhankelijk van welke gerechten je bereidt en hoe vaak je ze bereidt, kun je bepalen welke staafmixer het meest geschikt is voor jou..

Je bent een makkelijke kok die eenvoudige maaltijden bereidt

Je kookt af en toe een tomaten- of erwtensoep en soms wil je een smoothie maken. Dan is een eenvoudige staafmixer van plastic met een vermogen tot 450 Watt voor jou voldoende. Eenvoudige plastic staafmixers zijn heel betaalbaar en verkrijgbaar voor een paar tientjes.

Je bent een hobbykok die graag mixt en hakt

Soepen, sauzen en desserts staan regelmatig op je menu. Vaak mix en hak je ingrediënten zoals noten of vast fruit en groenten om ze te gebruiken voor gerechten. Voor jou is een staafmixer met een vermogen tussen 450 en 800 Watt van kunststof of RVS geschikt. Deze staafmixers hebben wat snelheidsniveaus en vaak wat meer extra's. De prijs van deze mooie middenklassers varieert van een paar tientjes tot iets meer dan honderd euro.

Je bent een amibitieuze vrijetijdskok

Je probeert graag nieuwe gerechten uit en doet bijna alles zelf, je mixt, hakt, pureert en snijdt zachte en stevige ingrediënten, ontwikkelt nieuwe soepen en vinaigrettes en kookt vaak voor zowel je gezin als gasten. Een RVS staafmixer met een hoog motorvermogen tussen 700 en 1.200 Watt, diverse opzetstukken en passende accessoires zoals een beschermkap of opbergtas is geschikt voor jou. Deze staafmixers zijn ietsje duurder, afhankelijk van het merk, de accessoires en of het apparaat draadloos is of niet. Een luxe staafmixer met een snoer is een paar tientjes duurder dan de middenklasser. Voor een draadloos exemplaar moet je rekenen op een paar honderd euro.

Zo werk je netjes met je staafmixer en maak je hem goed schoon

Om het keukenwerkblad netjes en schoon te houden, voorkom je spetters door het uiteinde van de staaf altijd helemaal in de vloeistof onder te dompelen. Daarmee voorkom je zelfs op hoge snelheid dat er gespetterd wordt. Voor schuimige sauzen houdt je de staaf in een kleine hoek om er lucht door te mengen. Je kunt dan met een theedoek of een speciaal spatscherm voorkomen dat heel de keuken onder de spetters komt. Als je een kunststof staafmixer hebt en etenswaren met kleurstoffen zoals tomatensauzen verwerkt, wrijf dan de staaf daarna in met een beetje bakolie. Dit helpt omdat het de verfdeeltjes bindt. Was het apparaat vervolgens met water en afwasmiddel.

Hieronder een aantal tips voor het schoonmaken van je staafmixer:

  • Wacht niet tot de restjes zijn opgedroogd en haal meteen na gebruik de mixvoet van het handvat.
  • Als je etenswaren hebt verwerkt die geen vet bevatten, houd dan de staafmixer na gebruik gewoon even onder warm stromend water om deze schoon te maken.
  • Als je etenswaren hebt verwerkt die vet bevatten, doe dan warm water met een beetje afwasmiddel in een hoge kom en laat de mengvoet er even in weken. Spoel vervolgens het losgemaakte vet en voedselresten onder stromend water af.

Tip: Als je tijdens het koken geen tijd hebt om de staafmixer meteen schoon te maken, zet hem dan tijdelijk in een bak met water. Dit voorkomt dat de restjes aankoeken aan de mixvoet en de mesjes. Je kunt dan op een later moment de staafmixer makkelijk schoon maken.

Welke staafmixers kun je kopen? OTTO verkoopt staafmixers van goede, bekende merken als Braun, Kitchenaid, Kenwoord en Bosch

OTTO verkoopt veel verschillende staafmixers in verschillende prijsklassen van verschillende bekende merken. Het aanbod varieert van eenvoudige instapmodellen zonder accessores tot luxe RVS uitvoeringen met veel accessoires en een opbergkoffer. Kortom voor alle type thuiskoks en voor elk budget wat wils!