Een steelpan kan meer dan alleen een eitje koken

Verschillende soorten pannen

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten pannen te verkrijgen. En elke pan heeft een speciale functie. De meest gebruikte pan is zonder twijfel de koekenpan. De koekenpan is rond en heeft een lage rand. Deze pan, met een diameter variërend van 20 cm tot 32 cm, wordt meestal gebruikt om eten op hoge temperaturen te bereiden. Zo wordt er in de koekenpan onder andere vlees aangebraden, pannenkoeken gebakken en een ui gefruit. Een kookpan komt waarschijnlijk op de tweede plaats. Deze pan is rond, heeft een hoge rand en vaak een deksel. In deze pan wordt vaak pasta, aardappels of rijst gekookt. Een andere pan die je in bijna elke keuken tegen komt is de hapjespan. Een hapjespan lijkt op een koekenpan maar heeft dan een hogere rand. De hapjespan beschikt daarnaast ook over een deksel. In dit type pan worden vaak stamppotten, paella of gerechten als chili con carne klaar gemaakt. Een pan ideaal voor roerbakken is een wokpan. Vanwege de hoge rand van deze pan kunnen ingrediënten gemakkelijk worden doorgeroerd en gehusseld. Kook je voor een grote groep? Ga dan voor een wok. Een wok is in principe hetzelfde als de wokpan maar heeft dan een grotere inhoud. Daarnaast bestaan er onder andere ook nog speciale grillpannen, vis-pannen en pannenkoekenpannen. Een klein pannetje dat ondanks zijn formaat toch een grote rol vervult in de keuken is de steelpan.

De steelpan

Een pan die niet in de collectie mag ontbreken is de steelpan. Een steelpan is een klein kookpotje, die in plaats van twee handvatten, één lange steel heeft. Het is daarnaast een diepe pan, heeft een hoge rand en is met diameters van 14 cm, 16 cm of 18 cm een stuk kleiner dan de standaard koekenpan. Een steelpan wordt misschien het meest gebruikt om eitjes in te koken, maar deze pan kan niet alleen hiervoor gebruikt worden. De hoge rand en de ronde vorm van de steelpan zorgen er namelijk voor dat vloeibaar voedsel aan alle kanten wordt verwarmd. In een steelpan kan dus ook met gemak sauzen worden bereid of melk worden verwarmd. Wil je er soep in bereiden? Dat kan ook, er zijn namelijk steelpannen van verschillende formaten. Zo kunnen kleine steelpannetjes worden gebruikt om een eitje te koken of om kleine hoeveelheden saus of melk op te waren. Voor grotere gerechten als soep, kan een grotere steelpan worden gebruikt. Welk formaat steelpan je ook gebruikt, de lange steel maakt de pan gemakkelijk te hanteren. De steel zorgt voor extra grip tijdens het koken, en zorgt ervoor dat het steelpannetje gemakkelijk kan worden afgegoten en uitgeschonken. Er zijn naast steelpannen van verschillende formaten ook steelpannen met en zonder deksel, zodat je kan kiezen wat het beste past bij jouw wensen.

Afbeeldingen:
BALLARINI Koekenpan Ferrara Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, BALLARINI Koekenpan Ferrara Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, BALLARINI Koekenpan Ferrara Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, BALLARINI Koekenpan Ferrara Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, BALLARINI Hapjespan Cortina Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag , Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), ø 28 cm, BALLARINI Koekenpan Cortina Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, BALLARINI Koekenpan Cortina Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, BALLARINI Koekenpan Cortina Granitium GRANITIUM antiaanbaklaag, Thermopoint: energiebesparende temperatuuraanduiding in de steel (rood voor de ideale baktemperatuur, donkergroen voor afkoelfase), inductie, STONELINE Steelpan Inductie (1-delig), Elo Steelpan Achat Inductie, Ø 16 cm (1-delig)